İngiltere Maliye Bakanı uyardı

İngiltere Maliye Bakanı George Osborne, ''Küresel ekonominin 2008 yılındaki bankacılık krizinden bu yana en tehlikeli dönemle karşı karşıya bulunduğunu'' söyledi.

Yayınlanma: 11.08.2011 - 15:35
Abone Ol google-news

İngiltere Maliye Bakanı George Osborne, parlamentoda yaptığı konuşmada, küresel ekonominin 2008 yılındaki finansal krizden bu yana en tehlikeli dönemden geçmesi nedeniyle İngiltere'nin sıkı tasarruf planlarına bağlı kalması ve liderlerin Avro Bölgesi'nin borç krizinin üstesinden gelmesi için çabalarını ikiye katlaması gerektiğini ifade etti.

Aşırı borç nedeniyle İngiltere ekonomisinin toparlanmasının ''uzun zaman alacağını ve umulandan daha zor olacağını'' belirten ve hükümetin tasarruf önlemlerinin ekonomideki güçlükleri çözmede doğru adımlar olduğunu kaydeden Osborne, ''Şu andaki küresel olumsuzluklar ülkenin bütçe açığının üstesinden gelmede ve virajı dönmede hükümetin aldığı kararı tamamıyla haklı çıkarıyor'' dedi.

Hükümetin 2015 yılına kadar 130 milyar dolarlık harcama kesintisi planını savunan Osborne, bu tasarruf planının İngiltere'yi dalgalı finansal piyasalar için ''güvenli liman'' yaptığını ifade etti.

İngiliz bankalarının, küresel piyasalardaki çalkantıyı atlatmak için yeterli sermaye ve likiditeye sahip olduğunu söyleyen Osborne, ''İngiltere Merkez Bankası, Finansal Hizmetler Denetleme İdaresi ve Hazine'nin, İngiliz bankalarının mevcut piyasa çalkantısıyla başedebilmek için yeterli likiditeye ve sağlam sermaye yapısına sahip bulunduğu değerlendirmesi yaptığını teyit edebilirim'' diye konuştu.

''Acımasız para birliği mantığının'' Avro Bölgesi'nde büyük mali bütünleşmesinin kaçınılmaz olduğu anlamına geldiğini belirten Osborne, ''Bir parçası olmasak bile Avro Bölgesi'nde büyük mali bütünleşmeye ihtiyaç olduğunu kabul etmeliyiz'' dedi.

Avrupalı ortaklarının ortak borç yükümlülüğü ya da Eurobond gibi önlemleri ortaya koyması gerektiğine işaret eden Osborne, ''Eurobond ya da diğer garanti formları gibi çözümleri şimdi ciddi biçimde düşünmek gerekiyor'' ifadesini kullandı.

İngiltere Merkez Bankası dün 2011 yılı için büyüme tahminini yüzde 1,8'den yüzde 1,4'e çekmişti.

Merkez Bankası Başkanı Mervyn King, İngiltere ekonomisi için başlıca risklerin ABD'nin büyümesindeki yavaşlama ve Avro Bölgesi borç krizinden kaynaklandığını söylemişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler