İngiltere'de gizli tezgâh

Thatcher hükümetinin Irak'a yasadışı silah satışında ünlü Kıbrıslı işadamı Asil Nadir'in şirketini kullandığı iddia edildi.

Yayınlanma: 12.01.2012 - 08:57
Abone Ol google-news

İngiltere’nin Saddam Hüseyin rejimine yasadışı yollardan silah satışı yaparken Kıbrıslı Türk işadamı Asil Nadir’in bir şirketini kullandığı da öne sürüldü. Cumhuriyet’e konuşan ve CIA ile 20 yıl boyunca yakından çalıştığını saklamayan “deneyimli bir istihbarat uzmanı”, yeni ortaya çıkan gizli bir CIA belgesinin, İngiliz “derin devletinin” yasadışı silah satışında Nadir’in şirketini de kullandığını gösterdiğini söyledi. Irak’a silah satışında ABD-İngiltere işbirliğinin ayrıntılarıyla yer aldığı belgeler, gizli silah satış ağının örtbas edilmesi sırasında, İngiliz derin devletinin cinayet dahil bir dizi kirli yola başvurduğunu ortaya koyuyor.

İstihbarat uzmanını elindeki belgeler, Polly Peck’e bağlı Unipac (Gazimağusa) şirketinin de aralarında bulunduğu bir dizi şirketin İngiliz “derin devleti” tarafından Irak’a silah satışında kullanıldığını kanıtlıyor. İstihbarat uzmanına göre, dönemin İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher’in oğlu Mark Thatcher’in 12 milyon sterlinlik bir servet elde etmesine yol açan yasadışı silah satışı sonrasında, olayın örtbas edilmesi için Nadir’in Polly Peck şirketinin Ağır Dolandırıcılık Ofisi tarafından çökertilmesi için düğmeye basıldı. Şimdiye kadar kamuoyuna açıklanmayan CIA belgesinde, İngiliz Gizli İstihbarat Servisi MI6’nın elemanı Stefan Kock kastedilerek “İngiltere Ağır Dolandırıcılık Ofisi aracılığıyla Unipac CEO’su Asil Nadir’in tutuklanmasını ayarladı” ifadesi yer alıyor. Yasadışı silah satışından Mark Thatcher’in yanı sıra dönemin Savunma Satış Örgütü Başkanı Lord Levene ile İngiliz Uluslararası Askeri Hizmetler Başkanı Lord Cuckney’in de milyoner olarak emekliye ayrıldığı ve İngiliz Derin Devleti’nin suskun kalmayı tercih ettiği öne sürülüyor.
 

Ünlü gazetecinin şüpheli ölümü

Irak’a yönelik yasadışı silah satışıyla ilgili olarak Matrix Churchil, Astra ve CIA bağlantılı Şili kökenli Allivane şirketi ile ilgili iddiaların gündeme gelmesi sonrasında savunma alanında uzman gazeteci Jonattan Moyle’nin Şili’deki şüpheli ölümü da CIA belgesinde yer alıyor. ‘Helikopter Savunma Dünyası’ adlı derginin editörü Moyle’nin şüpheli ölümünden Stephanus Adolphus Kock’un sorumlu olduğu iddiası gündeme gelmişti. Moyle’nin, Irak’a helikopter satışı planlayan Allivane şirketini kontrol eden ve Mark Thatcher’in arkadaşı olan Cardoen’i soruşturmaya başlaması sonrasında “intihar gibi görünecek” şekilde öldürüldüğü üzerinde duruluyor. İngiliz İstihbarat Örgütü’nün yasadışı faaliyetlerinin bununla da sınırlı kalmadığı ve süper silah projesinin mimarı Kanadalı mühendis Gerald Bull’un, Brüksel’deki evinin önünde uğradığı suikasttan da MI6 ve SAS’ın sorumlu olduğu iddialar arasında yer alıyor.

CIA belgeleri, silah ticaretinde, Saddam Hüseyin’i bölgede “istikrar unsuru” olarak gören ABD’nin de İngiltere ile işbirliği yaptığını gösteriyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler