İngiltere'nin kararı, Avrupa'da domino etkisi yaratacak mı?

İngiltere'deki referandumdan Avrupa Birliği'nden ayrılma kararı çıkmasına Avrupa'dan tepkiler yükseliyor. İngiltere'de dün düzenlenen referandumun yüzde 51.8 ile Avrupa Birliği'nden ayrılma (Brexit) yönünde sonuçlanması Fransa ve Hollanda'daki milliyetçi partileri harekete geçirdi. Brexit'in kesinleşmesi sonrasında Hollanda ve Fransa'da da referandum çağrıları yapıldı.

İngiltere'nin kararı, Avrupa'da domino etkisi yaratacak mı?
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 24.06.2016 - 10:59
 
İngiltere, Galler ve Kuzey İrlanda'dan oluşan Birleşik Krallık‘ta yapılan referandumdan AB’den ayrılma yönünde çıkan sonuç AB üyesi ülkelerin politikacıları tarafından değerlendirilmeye devam ediyor. 
 
Fransa'daki son seçimlerde büyük bir başarı sergileyen aşırı sağcı Ulusal Cephe'nin (FN) Başkan Yardımcısı Florian Philippot, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "İngiltere'yi kutluyorum. Her zaman özgürlük kazanıyor... Şimdi bizim sıramız" dedi.

Hollanda'da göç karşıtlığıyla bilinen Partij van de Vrijheid lideri Geert Wilders da bir açıklama yaparak, "Kendi ülkemizin, paramızın, sınırlarımızın ve göç politikamızın kontrolünü elimize almamız gerekiyor" dedi.
 
Hollanda Başbakanı: Hayal kırıklığına uğradım 

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, ise Birleşik Krallık'ın AB'den ayrılma kararı sebebiyle hayal kırıklığına uğradığını, fakat Britanya'nın AB'den ayrılma kararının Brüksel'de reformları hayata geçirmeye vesile olabileceğini söyledi. Rutte, Hollanda'da benzer bir referandum yapılıp yapılmayacağı ile ilgili soruya bu konuda yapılacak herhangi bir referanduma çok fazla ilgi olmadığını düşündüğünü belirtti.
 
Rutte, 28 üyeli bloğun bundan böyle diğer AB ülkelerindeki 'memnuniyetsizlik' ile uğraşma zorunda kalacağını savunurken, "İngiltere'de gördüğünüz memnuniyetsizlik, kendi ülkem dahil diğer ülkelerde de mevcut. Daha fazla refah için reform gerekiyor" diye konuştu. 
 
Aşırı sağcılar referandum istiyor

Hollanda'nın aşırı sağcı Özgürlük Partisi lideri Geert Wilders ise ülkesinin 28 üyeli Birlik'ten ayrılması çağrısı yapıp, "Hollandalılar AB'den çıkmayı oylamayı hakediyor. Özgürlük partisi Hollanda'nın AB'den çıkmasının oylanacağı bir NExit oylaması istiyor... Kendi ülkemizi, kendi paramızı, kendi sınırlarımızı ve kendi göçmen politikamızı kendimiz yönetmek istiyoruz" çağrısı yaptı. 

Fransız aşırı sağcı lider Marine Le Pen de İngiltere'nin AB'den ayrılması'na (Brexit) gönderme yaparak Fransa'nın da Birlik'ten ayrılmasını teklif etti, "FRexit zamanı geldi" dedi. 
 
Almanya Dışişleri Bakanı: Avrupa için üzücü bir gün

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier İngilizlerin ayrılık kararını "Avrupa için üzücü bir gün" değerlendirmesini yaptı. Steinmeier, "İngiltere'den gelen haber gerçekten iç karartıcı" dedi.
 

Danimarka Başbakanı: Önceliğimiz Danimarka'nın çıkarlarını korumak

İngiltere’de halk oylamasında AB’ye hayır sonucu çıkması üzerine Dışişleri Bakanı Kristien Jensen ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Danimarka Başbakanı Lars Lokke Rasmussen en önemli önceliklerinin Danimarka’nın çıkarlarını korumak olacağını belirtti.

Başbakan Brexit’in bütün politik alanlada etkisini araştırmak üzere bir çalışma grubunun da kurulacağını belirtti.

Danimarka başbakanı Lars Lokke Rasmussen: ”Naif olmamalıyız. Danimarka’nın çıkarlarını savunmamız bizim için çok önemli.

Çipras: Avrupa için yeni vizyon şart

Birleşik Krallık'ın AB'den ayrılmasını olumsuz bir gelişme olarak değerlendiren Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, birliğin mali kriz ve ve mülteci krizini yönetme konusundaki eksikliklerinin bu karardan kısmen sorumlu olduğuna dikkat çekerek daha iyi, daha sosyal ve daha demokratik bir Avrupa için yeni bir vizyon ve yeni bir başlangıç gerektiğini söyledi.

Putin: Olumlu ve olumsuz sonuçları olacak

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Birleşik Krallık'ın AB'den ayrılma kararının olumlu ve olumsuz küresel sonuçlarının olacağını belirterek söz konusu kararın Rus ekonomisi üzerinde yaratabileceği etkileri en aza indirmeye çalışacaklarını ve gerekli görülmesi halinde ekonomi politikalarını yeniden düzenleyebileceklerini ifade etti. İngiltere'nin AB'den ayrılma kararının göç ve güvenlik konularıyla ilgili memnuniyetsizlikleri yansıttığını söyleyen Putin, ayrılma kararının Rusya'ya uygulanan ekonomik yaptırımları etkilemesini beklemediğini belirtti.

Kremlin: Moskova'nın çıkarına

Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, İngiltere'nin AB'den ayrılma kararının iki ülke arasındaki ilişkilere zarar vermeyeceğini umduklarını belirterek güçlü, istikrarlı ve öngörülebilir bir Avrupa Birliği'nin Moskova'nın çıkarına olduğuna dikkat çekti. 

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk: Birliğimizi korumakta kararlıyız

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk,  “Referandumdan başka bir sonuç çıkmasını istediğimizi saklamaya gerek yok. Bunun sonucunun siyasi olarak ne kadar ciddi ve hatta dramatik olduğunun farkındayım. 27 lider adına diyebilirim ki, birliğimizi 27 üye olarak korumakta kararlıyız. Bu tarihi bir an, ancak histerik tepki verilecek bir an değil” diye konuştu.
 
Avusturya Başbakanı Kem: İngiltere domino etkisi yapmaz

Avusturya Başbakanı Christian Kern bu sabah yaptığı basın toplantısında İngiltere’de yaşanan “Brexit şoku”nu değerlendirdi. Kern İngiltere’nin birlikten ayrılmasının diğer üye ülkelere domino etkisi yaratmayacağını savundu. Avusturya olarak referanduma gitmeyi düşünmediklerini açıklayan Kern, “AB ile uyum içerisinde ve ülke menfaatleri doğrultusunda yararlı bir birlikteliğimiz var. Birlikten ayrılmak gibi bir düşünce bu ülkede yoktur.” şeklinde konuştu.

Başbakanlık binasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Kern, “İngiltere iç siyasetinde yaşanan ekonomik ve sosyal problemler Avrupa Birliği yüzünden oluyormuş gibi algılar nedeniyle bu kararda etkili olduğu düşüncesindeyim.” dedi.


ALMANYA'DAN AB KURUCU ÜLKELERİNE ÇAĞRI

Almanya, AB'nin kurucu ülkelerini son durumu değerlendirmek üzere Berlin'e davet etti. Alman Dışişleri Bakanlığı'nın Twitter hesabından yapılan paylaşımda, Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier'in kurucu ülkelerin Dışişleri Bakanlarını Cumartesi sabahı Berlin'e davet ettiği duyuruldu.

Villa Borsig'de gerçekleşmesi beklenen toplantıya, Almanya'nın yanı sıra Fransa Dışişleri Bakanı Jean Marc Ayrault, Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders, İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders ve Luksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn'un katılması bekleniyor.

Steinmeier, İngiltere'nin AB'den ayrılma kararını 'Avrupa için üzücü bir gün' olarak yorumladı.

TRUMP: FANTASTİK KARAR

ABD'nin Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump, İskoçya'ya gerçekleştirdiği gezi sırasında yaptığı açıklamada Birleşik Krallık'ın AB'den ayrılma kararının 'harika' ve 'fantastik' bir durum olduğunu söyledi.

NATO: DEĞİŞİKLİK OLMAZ

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, cuma günü yaptığı açıklamada Birleşik Krallık'ın AB'den ayrılma kararının ülkenin NATO'daki konumunda herhangi bir değişikliği sebep olmayacağını söyledi. İngiltere'nin güçlü ve NATO'ya bağlı bir müttefik olarak kalacağını belirten Stoltenberg, ülkenin NATO'da önemli bir rol oynamaya devam edeceğini belirtti.

İSKOÇYA: BİZ AB'NİN BİZ PARÇASIYIZ

Referandum kampanyasında birçok defa, Birleşik Krallık'ın AB'den ayrılığının İskoçya'da yeni bir bağımsızlık referandumunu tetikleyebileceği uyarısında bulunan İskoç Ulusal Partisinin (SNP) lideri ve İskoç bölgesi Başbakanı Nicola Sturgeon, "İskoç halkının kendi geleceklerini AB'nin bir parçası olarak gördüklerini" söyledi.

İskoçya Kültür, Avrupa ve Dış İlişkiler Kabine Bakanı Fiona Hyslop da "Kararların sonuçları olur. Birleşik Krallık da İskoç halkının çıkarlarına karşı bir karar aldı. Bunun sonuçları olacak." dedi.

İsviçre hükümeti sessiz

İngiltere Başbakanı David Cameron sonbaharda istifa edeceğini ve Avrupa Birliğinden çıkış müzakerelerini yeni başbakanın yürüteceğini söylemesi, İsviçre basınında geniş yer buldu.

Le Matin gazetesi kararı “AB çevrelerinde şok” yorumuyla okuyucusuna sunarken, “şimdi ne olacak ?” sorusunu sordu. İsviçre hükümeti ise İngiltere’nin kararına ilişkin sessiz kalmayı tercih etti.

Buna karşın konfederasyon eski başkanı ve Dışişleri Bakanı Micheline Calmy-Rey yaptığı açıklamada, “demokrasilerde halka sorulan sorunun cevabını uygulanmalıdır, tabii bu durum AB içinde tartışmalara sebep olacaktır. İsviçre bu konuda kendi bünyesi içinde de konuyu değerlendirecektir” dedi.

Papa: Bu bize büyük bir sorumluluk veriyor

Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Şehir Devleti Başkanı Papa Francesco, İngiltere’de yapılan referandumda Avrupa Birliği’nden (AB) çıkılması kararı üzerine bir açıklama yaptı.

Ermenistan’a gidişi sırasında uçakta gezisini takip edecek olan gazetecilerin sorularını yanıtlayan Papa Francesco, referandumun nihai sonucunu uçakta öğrendiğini söyledi.

Papa, “Bu, halkın iradesidir ve bize, İngiltere halkının refahı ile tüm Avrupa kıtasının refahı ve birlikte yaşamasını sağlamak gibi büyük bir sorumluluk veriyor” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler