"İnşaat yasağı uzamayacak"

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, İsrail'in, 26 Eylül'de süresi dolacak Batı Şeria Yahudi yerleşimlerindeki inşaat yasağını uzatması ihtimalinin olmadığını söyledi.

Yayınlanma: 19.09.2010 - 11:11
Abone Ol google-news

Lieberman, İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ile yaptığı telefon konuşmasında, yerleşimlerdeki inşaatlardaki durdurma konusunun, Filistinliler taarfından barış görüşmelerini zayıflatmak için bir mazeret olarak kullanıldığı öne sürdü ve "yasağın süresi uzatılsa bile, mazeret arayanlar yeni bir mazeret bulurlar" dedi.

Filistin tarafının, İsrail inşaat yasağını uzatmaz ise görüşmelerden çekilecekleri yolundaki sözlerine atıfta bulunan Lieberman, İsrail hükümetinin geçen bir yıl içinde Filistin tarafına yoğun iyi niyet jestlerinde bulunduğu ifade etti ve şimdi sıranın Filistinliler'de olduğunu kaydetti.

Lieberman, hükümetinin, 2 Eylül'de başlayan doğrudan barış görüşmelerine hiçbir ön koşul ileri sürülmeksizin devam etmekten memnun olacağını da belirtti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu başkanlığındaki hükümet, Filistinliler ile barış görüşmelerinin başlatılmasına imkan vermek üzere Batı Şeria Yahudi yerleşimlerinde 10 ay süreyle inşaatların durdurulması kararı almıştı.

Yasağın süresi bir hafta sonra doluyor. Şarm El Şeyh ve Kudüs'te yapılan, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile ABD'nin Ortadoğu Özel Temsilcisi George Mitchell'in de katıldığı doğrudan barış görüşmelerinde, ABD'nin taraflara, inşaat yasağının 3 ay daha uzatılması önerisinde bulunduğu, bu önerinin Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas tarafından kabul edildiği ifade edilmişti. İsrail ise Netanyahu'nun konuyla ilgili tutumunda bir değişiklik olmadığı açıklamasını yapmıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Clinton, en son İsrail'in Kanal 10 Televizyonu'na yaptığı açıklamada, İsrail'den inşaat yasağını sınırlı bir süreyle de olsa uzatmasını istemiş ve böyle bir hareketin çok yarar sağlayacağını vurgulamıştı.

İsrail Dışişleri Bakanı Lieberman ise, Filistin tarafının inşaat yasağında ısrar ederek geçen 9 ayı boşuna harcadığını, onuncu ayda bile, bir barış anlaşmasına yönelik görüşmelere samimi bir niyetle gelmediğini, ancak buna mecbur kaldıklarını da öne sürdü.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler