İnternet abonesi 13 milyonu buldu

Türkiye'de 2002 yılında geniş bant internet abonesi 3 bin iken, rakamın bugün 13 milyona yükseldiği, bunun da 48-50 milyon nüfusa ve yüzde 65 penetrasyona tekabül ettiği bildirildi. Bu oranın AB ortalamasıyla aynı olduğu, 2012 yılında Türkiye'nin AB ortalamalarının da üzerine çıkacağı belirtildi.

Yayınlanma: 05.01.2012 - 10:28
Abone Ol google-news

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, Türkiye'deki bilişim sektörünün durumuna ilişkin AA muhabirine bilgi verdi.

Acarer, bir araştırma yapılsa ve ''Bugün en önemli sektör sizce nedir?'' diye sorulsa toplumun büyük bir çoğunluğunun ''bilgi teknolojileri ve iletişim'' cevabını vereceğini, çünkü sektörün hayatı büyük bir değişime uğratmasının yanında aynı zamanda ciddi bir istihdam yarattığını söyledi.

Son yıllarda bilişim sektöründeki büyümenin, rekoru kıran ülke büyümesinin bile üzerine çıktığını vurgulayan Acarer, ''Bilişim sektörü büyüyor, onun bazı alt etmenleri daha da hızlı büyüyor. Mesela çağrı merkezleri 2010'da yüzde 19 büyüdü. 2011'de de yüzde 22-25 büyüdüğünü tahmin ediyoruz'' dedi.

Acarer, Türkiye'de 65 milyon mobil abonenin bulunduğunu, üstelik bunların ''köpük'' değil, gerçek aboneler olduğunu, çünkü numara taşınmasıyla ikinci, üçüncü hatların büyük oranda tek bir hatta indirildiğini dile getirerek, ''Aslında Türkiye'deki numara taşıma, dünyada da bir 'case'dir (vaka). 38 milyona yakın abone numarasını taşıdı. Bu, çok büyük bir rakamdır'' diye konuştu.

2010'da mobil geniş bant abonesinin eylül ayında 1,2 milyon iken, 2011'de bu rakamın 5,5 milyona yükseldiğini anlatan Acarer, toplam geniş bant sayısının ise 13 milyondan fazla olduğunu, bunun da 48-50 milyonluk bir nüfusun internet erişimine sahip bulunduğunu gösterdiğini bildirdi.

Acarer, Türkiye'nin internet penetrasyonunun yüzde 65 seviyesine ulaştığını belirterek, ''Bu, AB ortalaması demek. Türkiye, 2012'de AB ortalamasının da üzerine çıkacak. Yani, Türkiye olarak hiç de mütevazı olamayacağımız bir noktaya eriştik'' dedi.
Internet kullanımının ayda ortalama 31,7 saat olduğunu kaydeden Acarer, ''Hollanda'dan sonra ikinciyiz. 2011 itibariyle belki birinci sıraya yükselmiş olabiliriz'' şeklinde konuştu.
Acarer, Türkiye'nin ''facebook''u dünyada 4 ya da 5. yoğunlukta kullanan ülkesi konumunda bulunduğunu söyledi.

Bunların aslında hem ''güzel'' hem de ''normal'' veriler olduğunu vurgulayan Acarer, ''Çünkü 74 milyon nüfusumuz var, üstelik bunun yarısı 25 yaşın altında'' dedi.
Acarer, ''bilişim sektörü nereye gidiyor?'' diye sorulduğunda, ''Mesela kırsal kesimin istekleri değişiyor. Eskiden yol, su, elektrik istenirdi. Şimdi bunlar hepsinde var. Artık geniş bant bekliyorlar. Köylere geniş bant götürmek için ciddi yatırımlar yapılıyor'' karşılığını verdiğini söyledi.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın ''Önceden okuma yazma öğretirdi, şimdi çocuklar ailelere bilgisayar ve internet öğretiyor'' sözlerini hatırlatan Acarer, şöyle devam etti:

''Bu bir süreç hakikaten. Türkiye zamanında çok vakit kaybetti. 8-10 yıllık bir süreç yaşandı. Şimdi 13 milyon aboneden bahsediyoruz. Avrupa'nın geniş bant interneti en hızlı artan ülkesiyiz. Türkiye'de bu çok hızlı büyümeyi şu rakam daha da iyi açıklayacak. 2002'de geniş bant bırakın 3 milyonu, 3 bindi, yani yok gibi bir şeydi. Mobil zaten yoktu, 2008'de geldi. Türkiye'de internet kullanımı 1990'lı yılların ikinci yarısı deniyor, ama gerçek anlamda internet kullanımı geniş bant ile dolayısıyla 2005-2006 yılıyla yaygınlaştı diyebiliriz. Dolayısıyla bu kadar sürede geldiğimiz noktaya bakın. dediğim gibi hiç de mütevazı olamayacağımız bir noktaya.''

''Avrupa'nın en çok SMS atan ülkesiyiz''

Tayfun Acarer, Türkiye'nin aylık ortalama 261 dakika konuşma süresiyle Avrupa'da en çok ''konuşan'' ülkeler sıralamasında da ilk sıralarda yer aldığını belirterek, ''Aylık 201 adet SMS ile Avrupa'da birinciyiz. Data trafiğine baktığımızda ise inanılmaz artış görüyoruz. 2010 ile 2011 arasında yüzde bin 495 artış yaşandı. Bu, 15 kat artış demek'' şeklinde konuştu.

Dünyada data trafiğinde önümüzdeki 5 yıl içinde 65 kat artış yaşanmasının beklendiğini dile getiren Acarer, ''Bu konuda da Avrupa'nın en iyilerindeniz. Ama yine de Türkiye olarak bu trafiği karşılamak için şimdiden yeni yatırımlar yapmamız gerekiyor. Yani, sabit operatörlerin fiber döşemesi, mobil operatörlerin baz istasyonu kurması lazım'' dedi.
Acarer, bilgi teknolojileri ve iletişim sektörünün, Türkiye'nin 2023 hedeflerinde önemli bir araç olduğunu sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler