"İran'a ambargonun delindiği iddiaları yanlış"

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, İran'a yönelik ambargonun delindiği iddialarını değerlendirerek, ambargonun delindiği iddialarının külliyen yanlış olduğunu belirtti.

Yayınlanma: 21.09.2010 - 12:25
Abone Ol google-news

Türkiye ile İran'ın itiyi birer partner olduğunu ifade eden Çağlayan, "İran ile ticaretimiz 2008 yılında yaklaşık 11 milyar dolara ulaşmıştı. 2009 yılında küresel krizle birlikte bu rakam 5.4 milyar dolara düştü. Bu yılında, ilk 7 ayına baktığımız zaman İran'a olan dış ticaretteki artışımız yüzde 86 İran-Türkiye arasındaki ve Türkiye'nin ihracat artışı yüzde 40 oldu" dedi.

 

"Komşumuzla ticaret yapmamız kadar doğal birşey yok"

Türkiye'nin kendi komşusu ile ticaret yapması kadar doğal bir şeyin olmadığını ifade eden Çağlayan, bu konuda kimsenin söyleyebilecek tek bir söcü bile olamayacağını ifade etti.

Çağlayan, "Tabiki Türkiye Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin geçici üyesidir. Türkiye AB ile uzlaşmaya dönük bir anlaşma yapmış ülkedir. Bölgesinde çevresinde her zaman barıştan yana olan bir ülkedir. Bu çerçeveden baktığımız zaman Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin getirmiş olduğu İran'a yaptırım noktasında ticarete esas olan konuların ne olduğu çok net bellidir" dedi.

İran'a yönelik ambargo konusunun gündeme taşınır taşınmaz, bu konu hakkında önlem aldıklarını ifade eden Çağlayan, "Konu gündeme gelir gelmez bu konuda ticaretimize nasıl etki edeceğini, ticaret adamlarımıza ne diyeceğimiz konusunda kişileri görevlendirdim. Ticaret konusunda hiçbir engel yok hiçbir problem yok. Yani İran ile belirlenmiş olan tüm ülkelerin yapmış olduğu, özellikle nükleer başta olmak üzere, çifte kullanım amacı olan malzemeler daha öncede gündeme getirilen tedbirlerdi. Bunun yanı sıra ticareti esas alan konuların çalışılmasına süratle devam ediyoruz. Çok yakın bir süre içerisinde İran ile önümüzdeki 5 yıl içinde ticaret hacmini 30 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.

Bakan Çağlayan, İran ile bugün en fazla ticaret yapan ülkelerin Amerikan firmaları olduğunu ifade ederek, "En fazla ticaret yapan şirketler Amerika ve Avrupa şirketleridir. Avrupa'nın özellikle İran'a yapmış olduğu ihracat 2008 yılında yaklaşık 26 milyar Avro iken 2009 küresel krizi ile beraber 19 milyar euroya düşmüştür" diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler