İran'da yarın büyük gün

İran'da uzun süredir devam eden seçim kampanyaları dün sona erdi. Yarın sandık başına gidecek olan kayıtlı 46.2 milyon seçmenin oylarının Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ve reformist lider Mir Hüseyin Musevi arasında yoğunlaşması bekleniyor. 10. Cumhurbaşkanı seçimlerinin ülkede 'İran Devrimi'nden bu yana yaşanan en büyük bölünmeyi yarattığı belirtiliyor.

Yayınlanma: 11.06.2009 - 07:28
Abone Ol google-news

İran yarın sandık başına gidiyor. Uzun bir süredir seçim kampanyalarında halkının güvenini kaznamaya ve oy toplamaya çalışan adaylar dün son hamlelerini de yaptılar. Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ve reformcu Mir Hüseyin Musevi arasında geçmesi beklenen seçimlerde aday olan reformcu Mehdi Kerrubi ve muhafazakar Muhsin Rızai'ye şans tanınmıyor.

Ahmedinejad'ın en güçlü rakibi Mir Hüseyin Musavi, dün yaptığı konuşmasında İran'ın dünyadaki kötü imajını düzeltme vaadini vurgularken, Kerrubi Ahmedinejad'ın küstürdüğü ülkelerle barışma, muhafzakar aday Rızai ise ekonomiyi düzlüğe çıkarma yönündeki mesajlarının altını çizdi.

En sert kampanya konuşmaları, tüm dünyaya yönelttiği sert eleştiriler ve tehditlerle siyasi uslübunu belli eden Ahmedinejad'dan geldi. Devlet televizyonundan halka seslenen Ahmedinejad, rakiplerini yalan ve iftiraya başvurmakla suçladı.

İran'ın çıkarlarını koruyabilecek tek adayın kendisi olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı, rakiplerinin siyonistlerin yardımıyla, kendisine karşı kullanılmak üzere sahte belgeler düzenlendiğini iddia etti.

Ahmedinejad yaptığı konuşmada, seçim kampayaları boyunca halkın karşısına kendisinden farklı bir imajla çıkan Musevi'nin eşine yönelik yaptığı eleştirileri de sürdürdü.

Ahmedinejad'ın devlet televizyonunu uzun süre kendi kampanyası için meşgul etmesi rakiplerinden tepki gördü.

 

Rafsancani de katıldı

Eski bir cumhurbaşkanı ve ülkenin en güçlü din adamlarından biri olan Ali Ekber Haşimi Rafsancani de yaptığı açıklamalarla seçim sürecine müdahalede bulundu. Rafsancani, yalan söylediğini öne sürdüğü Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'ı engellemesi için ruhani lider Hamaney'e çağrıda bulundu.

 

200 bin polis görevli

İran'da yarın yapılacak 10. dönem cumhurbaşkanı seçimi için tüm hazırlıkların tamamlandığı bildirildi.

İçişleri Bakanlığı'nın açıklamasına göre, ülke genelinde seçim güvenliğini sağlamak için 200 bin polis görev yapacak.


Oy verme işlemi

Yaklaşık 46,2 milyon kayıtlı seçmen, cuma günü saat 08.00-18.00 arasında 45.713 sandıkta oy kullanabilecek. İhtiyaç halinde oy verme süresi uzatılabilecek.

Yurtdışında yaşayan İranlılar ise, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 130 ülkede kurulacak sandıklarda oy kullanabilecek.

Nihai seçim sonuçlarının, sandıkların kapanmasından 24 saat sonra açıklanması bekleniyor. Yüzde 50'nin üzerinde oy alan aday seçimi kazanmış sayılacak. Bu orana ulaşılamaması durumunda en çok oy alan iki aday, 19 Haziran'da yapılacak ikinci turda yarışacak.

Adayların televizyondaki tartışma programlarının yanı sıra seçim programlarını tanıtan belgesellerin yayımlanması ve iki hafta boyunca yürütülen kampanyaların seçime katılımı önemli oranda artırması bekleniyor.

 

Seçmenler sokaklarda

İran'da seçmenler, seçim kampanyasının son gününde sokak ve caddelere çıkarak adaylarına destek oldu.

Başkent Tahran'da binlece seçmen, şarkılar ve marşlar eşliğinde adaylarını desteklemek için geç saatlere kadar seçim kampanyasına katıldı.

Gruplar halinde belli meydan ve alanlarda toplanan seçmenler, taraftarı oldukları adayın posterleri ile seçim kampanyasında sembol olarak kullanılan yeşil renkli flama ve İran bayrağı taşıdı.

Çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu taraftarlar, seçimin iki güçlü adayı Mahmud Ahmedinejad ve Mir Hüseyin Musevi lehinde slogan attı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler