İşçiyi yine ‘ölüme’ yolluyorlar

Soma’da işten çıkarılan madenciler Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile sendikacılar da Çalışma Bakanı Faruk Çelik ile görüştü. Hükümet atılan işçilere rödovansçı şirketleri adres gösterdi.

Yayınlanma: 03.12.2014 - 05:00
Abone Ol google-news

Hükümet Soma’da işten atılan 2 bin 850 işçiye faciaların temel nedeni olarak gösterilmesine karşın rödovansçı şirketlerin açacakları yeni ocakları adres gösterdi. Şirketlerin insafına bırakılan işçiler yeni açılacak bu ocaklara alınacak. İşçilerin kıdem tazminatlarının nasıl ödeneceği ise netleşmedi. Direnişlerine devam eden Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerindeki işçileri için de “göstermelik” adım atıldı.

Soma’da facianın meydana geldiği ocağı işleten Soma Kömürleri AŞ’nin 2 bin 850 işçiyi işten atmasının ardından dün yoğun görüşme trafiği gerçekleşti. Soma’dan gelen işçiler Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile görüştü. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, Türkiye Maden-İş Sendikası Başkanı Nurettin Akçul ile Genel Maden-İş Sendikası Başkanı Eyüp Alabaş da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile bir araya geldi. Toplantıya Hattat Enerji Genel Müdür Yardımcısı Selim Şenkal ile TOBB Türkiye Madencilik Meclis Başkanı İsmail Kasapoğlu da katıldı. İşçi kesimi görüşmede 4 talebi gündeme getirdi. Sendikalar Soma’da işten atılan 2 bin 850 işçinin Türkiye Kömür İşletmeleri’nde (TKİ) işe alınmasını istedi. Soma Kömürleri AŞ’nin teminatının da işçilerin kıdem tazminatı için kullanılmasını talep etti. Çalışma Bakanı Çelik bu talepleri Enerji Bakanı ile görüşeceğini söyledi.

 

Devlet yasaya uymadı!

Torba yasa ile madenlerde çalışan işçilere en az iki asgari ücret hakkı getirilmişti. İşçiler iki asgari ücretin başlangıç ücreti, taban ücret olduğunu, toplu sözleşme ile kazanılan sosyal hakların bunun üzerine eklenmesini istiyor. Ancak Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ile bazı özel işletmeler toplu sözleşme ile getirilen ikramiye, sosyal yardımlar gibi ödemeleri iki asgari ücretin içerisinde gösteriyor. Yani yasayı uygulamıyor. Ermenek gibi bazı yerlerde de yemek ücretleri kesilerek iki asgari ücretin içerisinde gösteriliyor. Zonguldak’ta 3 bin işçinin ücretlerinin iki asgari ücretin altında olduğuna dikkat çeken Genel Maden-İş Sendikası, TTK aleyhine alacak davası açtı. Dünkü görüşmede sendikalar yasa ile getirilen iki asgari ücret uygulamasına uyulmasını istedi. Bakan da destek verdi. Madenlerde halen cumartesi günleri de çalışma yapılıyor. Sendikalar yasa değişikliği yapılarak yılbaşından itibaren madenlerde haftada 5 gün çalışma, hafta sonları 2 gün tatil istedi. Hattat Holding temsilcisi de bu öneriyi destekledi. Bakan da öneriye destek verdi. Bu konuda yasa değişikliği yapılacak.

 

İşçiler rödovansçıya teslim!

Sendikaların talebine karşılık hükümet Soma’da atılan işçileri kamuya almayacak. İşçiler yine rödovansçı şirketlerin insafına bırakılacak. Şirketler tarafından Soma’da açılacak yeni ocaklara yerleştirilecek. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da “Orada (Soma) önümüzdeki aylarda yeni devreye girecek olan maden ocakları vardır, işçi kardeşlerimizin oralarda değerlendirilmesi gerekir” dedi. Yıldız, faciaların nedeni olarak gösterilmesi nedeniyle eleştirilmesine karşın rödovansa devam edecekleri mesajı da vererek, “TKİ orada (Soma) kamu eliyle maden işletmeyecektir. Bizim temel politikalarımızdan bu manada herhangi bir geri dönüş, ‘u’ dönüşü yapmamız doğru olmaz. Bizim o ocakları kamu olarak işletmemiz doğru olmaz” diye konuştu.

 

Yatağan işçisine bir parmak bal!

Görüşmeye katılan Tes-İş Sendikası temsilcisi Yatağan’da direnişlerine devam eden işçilerin 6 ay olan 4-C için başvurma sürelerinin 2 yıla çıkarılmasını istedi. Bakan Çelik de şirket yetkilileri ile telefonda görüştü. Şirket öneriyi kabul etti. İşçilere 4-C’ye geçmek için 2 yıl süre tanınması konusunda görüş birliğine varıldı.

 

294 saha için ihale

Hükümet, Türkiye genelinde yer alan toplam 294 maden alanını ihale yoluyla arama ve işletmeye açıyor. Resmi Gazete’de yayınlanan ilana göre, maden alanlarının taban ihale bedelleri 30 bin lira ile 300 bin lira arasında değişiyor. İhaleye çıkarılan 294 maden alanı şu illerde bulunuyor:

“Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, Mersin, İzmir, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Nevşehir, Niğde, Ordu, Rize, Sakarya, Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Tunceli, Uşak, Van, Yozgat, Zonguldak, Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Batman, Şırnak, Bartın, Yalova ve Karabük.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler