"İşgal sona erdikten sonra yardım yapılabilir"

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Siyasi Analiz ve Enformasyon Güvenliği Şube Müdürü Elnur Aslanov, ''Yukarı Karabağ bölgesine yatırım, ancak bu bölgedeki işgal sona erdikten sonra yapılabilir'' dedi. Aslanov, ''Bakü'nün şuandaki önceliğinin ise adaletin yerini bulması ve uluslararası hukukun temel gerekliliklerinin yerine getirilmesi olduğunu'' söyledi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 22.09.2008 - 17:22

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Siyasi Analiz ve Enformasyon Güvenliği Şube Müdürü Elnur Aslanov, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın ''Bakü'nün Yukarı Karabağ'a yatırım yapması durumunda bölgedeki Ermenilerde, olası bir halkoylamasında Azerbaycan'da kalma yönünde oy kullanma eğiliminin ortaya çıkabileceği'' yönündeki açıklamasına ilişkin olarak, Yukarı Karabağ'ın Azerbaycan'ın ayrılmaz bir parçası olduğunu ve halen Ermenistan'ın işgali altında bulunduğunu vurguladı.

Bölgedeki işgalin sona ermesinden sonra Yukarı Karabağ'a sermaye yatırımının, altyapı, konut ve bina inşaatlarının gerçekleştirilebileceğini, zorunlu mültecilerin topraklarına geri döneceklerini anlatan Aslanov, ''Bakü'nün şu andaki önceliğinin ise adaletin yerini bulması ve uluslararası hukukun temel gerekliliklerinin yerine getirilmesi olduğunu'' söyledi.


İran arabulucuk girişimi

Öte yandan Yukarı Karabağ sorununun barışçı çözümünde Tahran'ın da arabuluculuk yapmak amacıyla girişimlerde bulunduğu bildirildi. İran'ın Tahran Büyükelçisi Nesir Hamidi Zare, ANS (Azerbaijan News Service) televizyonuna yaptığı açıklamada, bu konuda Bakü ve Erivan nezdinde görüşmelere başladıklarını kaydetti. Halidi Zare, sorunun barışçı yollarla çözülmesi gerektiğini, Tahran'ın da çözümün uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde gerçekleştirilmesinden yana olduğunu söyledi. Tahran'ın söz konusu girişimleriyle ilgili olarak Bakü ve Erivan'dan henüz bir açıklama yapılmadı.

 

Ateşkes ihlalleri

Önemli kesimi Azerbaycan'ın Ermeni işgali altındaki toprakları üzerinde bulunan Azeri-Ermeni cephe hattındaki ateşkes ihlalleri ise sürüyor. Azerbaycan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Ermeni güçlerinin dün ve bugün belirli aralıklarla cephe hattının Tovuz, Gazah, Terter, Fuzuli, Hocavend ve Ağdam bölgelerinin çeşitli kesimlerinde konuşlanan Azeri güçlerine ateş açtığı kaydedildi. Ateşkes ihlallerinin karşı ateş açılarak sona erdirildiği belirtilen açıklamada, bu süreçte can kaybının bulunmadığı ifade edildi.

Ermenistan'ın, Azerbaycan'ın Yukarı Karabağ bölgesinde hak iddia etmesiyle SSCB'nin son döneminde başlayan gerginlik, bağımsızlıklarını kazanmalarının ardından iki ülke arasında sıcak çatışmalara ve daha sonra savaşa dönüştü. Ermeni güçleri, bölgedeki Rus güçlerinin de desteğini alarak Yukarı Karabağ dahil Azerbaycan'ın yaklaşık yüzde 20'sini işgal ederken, 1994 yılında Bişkek'de ateşkes anlaşmasının imzalanmasıyla savaşa ara verildi.

Barışçı çözümü amaçlayan görüşmeler Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu eşbaşkanları aracılığıyla başlatılırken, bu çerçevede iki ülke arasında çeşitli düzeylerde doğrudan ve dolaylı bir çok görüşme gerçekleştirildi. Ancak AGİT Minsk Grubu eşbaşkanlarının çalışmaları ve görüşmelerden kamuoyuna açıklandığı kadarıyla bugüne kadar olumla bir sonuç alınamadı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler