IŞİD'ci ihbarıyla 59 gündür tutuklu

Diyarbakır’da 26 Ağustos günü iki gazeteci ve tercüman Muhammed Resul gözaltına alındı. “IŞİD’e yardım ediyorlar” ihbarıyla tutuklandılar. Gazeteciler serbest bırakılırken Resul parmaklıklar ardında kaldı.

Yayınlanma: 24.10.2015 - 22:38
Abone Ol google-news

Diyarbakır Hilton Otel önünde 26 Ağustos günü gazeteciler Jake Hanrahan, Philip John Pendlebury ve tercüman Muhammed İsmail Resul gözaltına alındı. Hanrahan, Pendlebury ve Resul için polis o gün “IŞİD’e yardım ediyorlar” ihbarı aldı. Amerikan VICE News kanalına çalışan gazeteciler ve tercüman 27 Ağustos günü de çıkarıldıkları Nöbetçi Diyarbakır Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklandı.

Bir hafta sonra da Hanrahan ve Pendelebury serbest bırakılırken tercüman Resul parmaklıklar ardında kaldı. Resul’un tutuklanmasının gerekçesi ise ‘silahlı örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek’ olarak gösterildi. Gizlilik kararı olan dosyaya ilişkin Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi şöyle konuştu:

“Resul, Kürtçe, Türkçe ve İngilizce biliyor. Aynı zamanda Fırat Üniversitesi’nde de Uluslar Arası İlişkiler alanında yüksek lisans yapıyor. Polis o gün ihbar telefonu almış. IŞİD’e yardım ediyormuş bu gazeteciler ve tercüman ondan tutuklanmışlar. Gazetecileri serbest bırakıp, Resul’u tutukladılar. Dosyada bir tane delil yok. ‘Bir hard disk var onu okuyamadık ondan tutuyoruz’ diyorlar ama 2 ay geçti hala okumaya çalışıyorlar”

 

Onlar olmasa...

59 gündür tutuklu olan Resul için change.org da “Arkadaşım işini yaptığı için tutuklandı” başlığı ile imza kampanyası başlatıldı. Yapılan çağrıya şu anda 20 bine yakın kişi imza vermiş durumda. İmza metninde Resul’ün Orta Doğu’da VICE News dışında, Associated Press ve El Cezire için de çalıştığı belirtilerek şu ifadeler kullanılıyor:

“Medya kuruluşlarının yabancı ülkelerdeki ofisleri kapandıkça ve çatışma bölgelerinden haber vermek daha tehlikeli hale geldikçe, batılı haber merkezleri yerel gazetecilere daha çok bel bağlıyorlar. Resul gibi gazeteciler olmazsa, uluslararası çalışan muhabirler yabancı topraklarda yollarını bulamaz ve dünya haberlerinde yerel içerik azalır. Resul’un hapsedilmesi büyük adaletsizlik; iki Britanyalı gazeteciyi hapsetmekten daha az değil.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler