IŞİD'i ayıklama polisi

Tampon bölgede IŞİD üyelerini ayıklamak için ‘mülteci polisi’ modeli planlanıyor.

Yayınlanma: 17.09.2014 - 23:42
Abone Ol google-news

Çokuluslu güç tarafından Irak ve Suriye sınırları içinde oluşturulması planlanan “cep tampon bölgeler” için Türkiye’de yeni bir tezkere tartışmasının başlaması bekleniyor. Askeri kaynaklar, mevcut Irak ve Suriye tezkerelerinin bu kapsamda gözden geçirilebileceğini dile getirdi. ABD ve Avrupa ülkelerinden IŞİD’e katılan militanların tekrar ülkelerine dönmelerinden büyük endişe duyulduğu öğrenildi.

Kaynaklar önce Türkiye’ye daha sonra ise pasaport sahibi olduğu ülkeye sızmak isteyecek IŞİD militanlarına geçit verilmemesi için tampon bölgede kurulacak kamplarda yoğun güvenlik önlemleri alınacağını kaydetti.

İlan edilmesi planlanan “No fly zone - uçuşa yasak bölge” uygulaması nedeniyle Türkiye’deki hava üslerinin yabancı savaş uçaklarına açılmasının da bu çerçevede gündeme gelebileceği kaydedildi. İnsani yardım amaçlı konuşlanacak yabancı askerlerin lojistik ihtiyaçları ve transferleri için de Türkiye’nin kapı vazifesi görebileceği belirtiliyor. Yabancı askerlerin Türkiye’de bulundurulması için de yeni bir tezkerenin çıkması gerekiyor.

Bu çerçevede Türkiye’nin 1991’de 1. Körfez Harekâtı döneminde çıkardığı TBMM tezkerelerinin incelendiği öğrenildi. No fly zone denetiminin tamamen Türk Hava Kuvvetleri’ne bırakılmasının da masada bir seçenek olarak yer aldığı belirtildi.

 

Mültecilere polis sorgusu

Oluşturulacak cep tampon bölgelerde göçmenlerin içine karışacak IŞİD militanlarının ayıklanabilmesi için “mülteci polisi” gibi bir modelin hayata geçirilebileceği kaydedildi. ABD ve Avrupa ülkelerinden IŞİD’e katılan militanların Irak ve Suriye’den tekrar ülkelerine dönmelerinden büyük endişe duyulduğu öğrenildi. Bu yüzden oluşturulması planlanan mülteci kamplarına gelenler hakkında geniş çaplı bir güvenlik soruşturmasının yürütülmesi öngörülüyor. Pasaport kontrolü yapılacak kamplarda, yabancı uyrukluların Irak veya Suriye’ye neden gittiği de derinlemesine sorgulanacak.

 

Rusya veto edebilir

21 Eylül’de NewYork’ta başlayacak BM Zirvesi’nde Irak ve Suriye hava sahası üzerinde uçuşa yasak bölge ilan edilmesi girişimine Rusya’nın izin vermeyebileceği dile getiriliyor. Bugüne kadar Irak, Bosna-Hersek ve son olarak Libya üzerinde ilan edilen uçuşa yasak bölgeler için BM’den karar çıkartılmıştı. Rusya’nın vetosu durumunda 40 kadar gönüllü ülkeden oluşan koalisyon güçlerinin BM kararı olmadan da Irak ve Suriye üzerinde uçuşa yasak bölge ilan edebileceği belirtiliyor. Böyle bir duruma Irak ve Suriye hükümetlerinin karşı çıkması ise beklenmiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler