Ismarlama rapor

TMMOB, TOMA ve Kirpi araçlarını üretmesi için Ethem Sancak’ın sahibi olduğu BMC’ye verilecek olan Sakarya Karasu Endüstri Bölgesi ÇED raporuna itiraz etti.

Yayınlanma: 04.02.2016 - 22:29
Abone Ol google-news

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Ethem Sancak’ın sahibi olduğu BMC’nin TOMA ve Kirpi gibi araçları üretmek için fabrika kurmak istediği doğal güzellikleriyle ünlü 222 hektarlık alanı kapsayan Sakarya Karasu Endüstri Bölgesi ÇED raporuna itiraz etti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yapılan itirazda ÇED raporunun “ısmarlama raporlara dayalı” olduğuna ve “kes-yapıştır” yöntemiyle hazırlandığına dikkat çekildi.

Hükümet geçen yıl aldığı kararla Sakarya Karasu’da bulunan 222 hektarlık alanı Otomotiv İhtisas Endüstri Bölgesi ilan etti. Ethem Sancak’ın sahibi olduğu BMC, alanın savunma sanayi araçlarını üretmek amacıyla kuracağı fabrika için firmalarına tahsis edilmesini istedi. Bunun için ÇED raporu hazırlandı. TMMOB ise yüzde 70’i kamu arazisi olan alana ilişkin ÇED raporuna itiraz etti. TMMOB, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderdiği itirazda, “Dosyadaki verilerden yalnızca kişiye özel bir karar ve tahsis yönünde Bakanlar Kurulu’nun mutabık kaldığı anlaşılmaktadır” dedi. Sahanın batısında “Acarlar Gölü ve Longoz Ormanı’nı kapsayan alanın” yer aldığına dikkat çeken TMMOB, bu bölgenin 1. derece doğal sit alanı olduğunu ve kurulacak tesislerin çevreyi yok edeceğini vurguladı. Bölgede Türkiye’de kesintisiz uzanan en uzun “kumul ekosistemi” olduğunu belirten TMMOB, tesislerin buraya da zarar vereceğini kaydetti.

Sahaya çıkmadılar

ÇED raporuna temel teşkil eden ve 9 akademisyene hazırlatılan “bilimsel raporu” hazırlayanlar arasında bölge plancısı, şehir plancısı, çevre, meteoroloji ve orman mühendisi olmadığına işaret eden TMMOB, ÇED raporu için yeterli saha çalışması yapılmadığına dikkat çekti. “Bilimsel Rapor” ile “Nihai ÇED Raporu” arasındaki çelişkilere de dikkat çekilen dosyada, bir raporda 1. derecede deprem bölgesi olduğu belirtilen bölgenin diğer raporda 2. derece deprem bölgesi olduğu ifade edildi. Raporda, “Her iki raporu hazırlayan kurullar, bölgede inceleme yapmamışlar, kamu kurum ve kuruluşlarının, yayınların ortaya koyduğu değerler ve sayılar üzerinden bir değerlendirme yapmışlar ve bu yayınları kes-yapıştır yöntemiyle rapor hazırlamışlardır” denildi.

İşçi sayısı bile yanlış

Bölgede raporlarda belirtildiği gibi “bacasız olarak nitelendirilebilecek bir tesis değil, mini bir doğalgaz çevrim santralı veya termik santral” yapılmasının hedeflendiğine dikkat çeken TMMOB, ayrıca Ethem Sancak’ın planlanan tesislerde 10 bin kişinin çalışacağını ifade ettiğini, buna karşın “bilimsel raporda” sayının 3 bin, ÇED raporunda ise 4 bin olarak yer aldığını ifade etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler