İsrail basını: Türkiye bizim mallarımızı İran’a satıyor!

İsrail basını, Türkiye’nin Kudüs’teki bir şirkette üretilen elektronik cihazları İran’a sattığını önü sürdü. Habere göre, Birleşmiş Milletler söz konusu İsrail şirketine soruşturma açtı.

Yayınlanma: 17.05.2018 - 12:46
Abone Ol google-news

(Şirketin websitesinden söz konusu kapasitörün görüntüsü)

Birleşmiş Arap Emirlikleri'ne bağlı güvenlik güçleri, 2017’de Türkiye'den İran'a yapılan bir gönderilen mallara el koymuş, yaptığı aramada İran'a girişi yasaklanan CSP 180-300 kapasitörlerinin bulunduğunu açıklamıştı. Bu haber üzerine soruşturma başlatan İsrail yönetimi, Kudüs’te faaliyet gösteren Salam Power Capsites isimli şirketin ürettiği ekipmanın ilk alıcısının Türk bir şirket olduğunu teyit etmişti.

Yedioth Ahronoth ve Ynet’te yayımlanan haberlerde; Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi'nin 2015 tarihli ve 2231 sayılı kararına ters düşen bir şekilde, İran'a “nükleer faaliyette kullanılmış olabilecek elektronik ekipman temin ettiği” iddia edildi. Söz konusu BM kararı, nükleer ile ilişkili ürün ve teknolojilerin İran'a satılmasını yasaklıyor. 

BM sekreterliği, İsrail hükümetine bir mektup yazarak konunun araştırılmasını talep etti. Şirket yetkilileri ise, Türkiye'den bir şirkete ürün sattıklarını ve parayı peşin aldıklarını kabul edip "Ekipman İran'a ulaştıysa, bu Türkiye'nin bizi kandırdığı anlamına gelir" açıklamasında bulundu. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler