İsrail 'terörist varlık' ilan edilsin

İsrail'in Gazze saldırısının sonuçlarını görüşmek üzere Arap liderleri Kuveyt'te toplandı. Zirvede konuşan BM Genel Sekreter Ban Ki-mun, Gazze'deki çatışmanın gelecekte tekrarlanmaması için Arapların birlikte olmasının önemini vurgularken, Filistin lideri Mahmud Abbas ulusal birlik hükümeti için çağrıda bulundu. Öte yandan Suriye Devlet Başkanı Esad, İsrail'in "terörist varlık" ilan edilmesini istedi.

Yayınlanma: 19.01.2009 - 10:10
Abone Ol google-news

Arap liderleri, İsrail'in Gazze saldırısının yol açtığı sonuçları ve Filistin topraklarının imarı konusunu görüşmek üzere Kuveyt'te toplandı. Zirveye Arap Birliği'nin 22 üyesinden, aralarında Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, Suudi Arabistan Kralı Abdullah ve Filistin lideri Mahmud Abbas'ın bulunduğu 17'si katılıyor. Kuveyt'te düzenlenen zirve iki gün sürecek.

 

Ban: Filistinliler birleşmeli

İsrail ve Hamas arasındaki ateşkesin ardından, Gazze'nin yeniden inşası için 2 milyar dolar yardım toplanması beklenen Arap Birliği zirvesinde konuşan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Gazze Şeridi'ni Batı Şeria'yla yeniden birleştirme çabalarında Filistin lideri Mahmud Abbas'a destek vermeleri için Arap liderlerine çağrıda bulundu.

Genel Sekreter, "Filistinliler kendi aralarında uzlaşmalı ve Devlet Başkanı Abbas önderliğindeki birleşik hükümet için çalışmalı. Bütün Arap liderlerine bu çabaya destek vermek için birleşmeleri çağrısında bulunuyorum. Filistin ittifakı olmadan Gazze'yi yeniden inşa edemeyiz" dedi.

Ban, İsrail'in Gazze sınır geçişini yeniden açması, insani yardıma izin vermesi ve Gazze Şeridi'nden çekilmesi gerektiğini de tekrarladı. Ban, aynı şekilde Hamas'ın da İsrail'in güneyine füze saldırısını durdurması çağrısında bulundu.

Ancak daimi çözümün, hızı kesilen Ortadoğu barış sürecine dönmek olacağını kaydeden BM Genel Sekreteri, "Şiddete gerçekten son vermenin ve hem Filistinliler hem de İsrailliler için güvenliğin sürekli olması, Arap-İsrail çatışmasına karşı adil ve kapsamlı bir anlaşmayla olur. 1967'de başlayan İsrail işgali sona ermeli" diye konuştu.

 

Abbas'tan ulusal birlik hükümeti çağrısı

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ''eş zamanlı olarak'' devlet başkanlığı ve parlamento seçimleri yapılmasının yolunu açacak olan ulusal birlik hükümeti için çağrıda bulundu.

Kuveyt'teki Arap Birliği zirvesinde konuşan Abbas, ''Gerekli olan şey, aynı fikirde olursak, umarım aynı fikirde olacağız, İsrail ablukasını kaldıran, geçişleri açan, devlet başkanlığı ve meclis seçimlerini eş zamanlı yapmayı sağlayan ulusal birlik hükümeti kurulmasıdır'' dedi.

Bütün Filistinli grupların, görüş farklılıklarını ortadan kaldırmak için ''derhal'' Mısır'da toplanmasını isteyen Abbas, ''Uygun ve gerekli olan hepimizin Mısır'da bir araya gelmesidir'' diye konuştu.


Esad: İsrail 'terörist varlık' ilan edilsin

Zirvede konuşan Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, İsrail'in "terörist varlık" ilan edilmesini istedi.

İsrail'i de Gazze'ye sınır geçişlerini açmaya ve ablukaya son vermeye çağıran Esad, Araplar olarak Filistin direnişine açık desteklerini göstermeleri gerektiğini söyledi.

 

Mübarek: Bazı kesimler Arapları bölmek istiyor

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ise ateşkesin süresini uzatmayı reddederek İsrail'i saldırıya davet eden Hamas'ın sorumluluğu üstlenmesi gerektiğini ifade etti.

Mübarek, bazı kesimleri, Arap dünyasını ılımlı ya da sertlik yanlısı kamplara bölmek için Gazze'deki krizi sömürmekle suçladı. Mübarek, "Araplar arasındaki ilişkiler en iyi durumunda değil" ifadesini kullandı.

Filistinliler arasında uzlaşıyı sağlama çabalarının devam edeceğini söyleyen Mübarek, Filistinlilerin birliği olmadan Gazze'de istikrarın sağlanamayacağını, Gazze'nin yeniden yapılanmayacağını ve ablukanın sona ermeyeceğini kaydetti.

Mübarek, Filistinliler arasında uzlaşı için mümkün olan her türlü girişimde bulunacaklarını, ancak Filistinli grupların bu çabalara yanıt vermemesi durumunda onlara "Allah yardımcıları olsun" diyeceklerini belirtti.

İsrail'in Gazze işgaline direnişin yasal olduğunu söyleyen Mübarek, bununla birlikte bunun götürüsü ve getirisini de hesaba katmanın gerektiğini bildirdi.

Gazze ile sınır olan tek Arap ülkesi Mısır, Gazze'de ateşkes için hem Hamas hem de İsrail ile görüşüyor. Mısır, Gazze sınırlarını tamamen açmadığı için Arap dünyası tarafından İsrail'in ablukasını desteklemekle suçlanıyor.

 

Kral Abdullah: İsrail seçimini yapsın

Suudi Arabistan Kralı Abdullah, İsrail'le barış öngören Arap girişiminin masada ilelebet durmayacağını söyledi. Kral Abdullah, savaş ve barış arasındaki seçeneğin her daim açık olmayacağını İsrail'in artık anlaması gerektiğini belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler