İstanbul konferanslarının konuğu Ahtisaari

Medeniyetler İttifakı Girişimi çerçevesinde düzenlenen “Medeniyetler İttifakı İstanbul Konferansları” nın bu ay konuğu 2008 Nobel Barış ödülü sahibi, Finlandiya Eski Cumhurbaşkanı, Kriz Yönetimi Girişimi Kurucu Başkanı ve Bağımsız Türkiye Komisyonu Başkanı Martti Ahtisaari.

Yayınlanma: 24.02.2011 - 14:24
Abone Ol google-news

2008 Nobel Barış ödülü sahibi, Finlandiya Eski Cumhurbaşkanı, Kriz Yönetimi Girişimi Kurucu Başkanı ve Bağımsız Türkiye Komisyonu Başkanı Martti Ahtisaari, yarın saat 18.30’da Başbakanlık İstanbul Çalışma Ofisi’nin Konferans Salonu’nda, gazeteci yazar Mehmet Barlas’ın moderatörlüğünde, “Medeniyet ve Uluslararası Politika” üzerine bir söyleşi yapacak. Martti Ahtisaari onuruna bu akşam saat 18.00’de Zeytinburnu, Merkez Efendi’de bulunan Yenikapı Mevlevihanesi’nde sema töreni düzenlendi. Cumartesi günü Ankara’ya geçecek olan Ahtisaari aynı gün 18.30’da Başbakanlık Başmüşaviri Dr. İbrahim Kalın’ın moderatörlüğünde Ankara Palas’ta “Uluslararası Sistemin Yeni Dinamikleri ve Yeni Oyuncuları” üzerine bir söyleşi daha yapacak.

Martti Ahtisaari 23 Haziran 1937'de bugün Rusya sınırları içerisinde kalan Viipuri'de dünyaya gelen Martti Oiva Kalevi Ahtisaari, 1965 yılında diplomasi hayatına adım atmıştır. Finlandiya Oulu Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra 1989 yılında aynı üniversiteden fahri doktora (pedogoji) ünvanı almıştır. Bunun dışında farklı alanlardan ve tüm dünyadan 19 tane fahri doktora ünvanı bulunmaktadır.Uzun yıllar BM’nin Finlandiya Dışişleri Bakanlığı’nda devlet memuru olarak çalışan Ahtisaari, 1973-1976 yılları arasında Finlandiya'nın Tanzanya Büyükelçisi olmuş, 1977'de BM Genel Sekreteri’nin Nambiya özel temsilcisi olarak, Nambiya'nın bağımsızlığını kazanmasında önemli rol oynamıştır.

Martti Ahtisaari, 1987'de BM Genel Sekreteri Yardımcılığı’na yükselmiş, 1990'larda Avrupa'ya dönerek Balkanlar'da barışın sağlanması için çalışmalarda bulunmuştur. 1992-1993 yılları arasında Bosna-Hersek'te, Uluslararası Eski Yugoslavya Konferansı’nın çalışma grubuna başkanlık etmiş, 1993 yılında Eski Yugoslavya Uluslararası Konferansı Özel Danışmanı olduktan sonra BM Genel Sekreteri’nin Eski Yugoslavya özel temsilcisi olarak görev yapmıştır. 1994 yılında Finlandiya Cumhurbaşkanı seçilen Martti Ahtisaari, bu görevi sırasında da uluslararası alanda etkin olarak çalışmaya devam etmiştir. 1999 yılında eski Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç'i Kosova'daki askeri operasyonları sona erdirmesi yönünde ikna çalışmalarında bulunmuş ve başarılı olmuştur.

2000 yılında uzlaşmazlıkları çözmeyi amaçlayan sivil toplum örgütü Kriz Yönetim Girişimi’ni (CMI) kuran Ahtisaari, 2005'in Ocak ayında, Endonezya hükümeti ve ayrılıkçı Özgür Açe Hareketi arasında arabuluculuk görevi üstlenmiş, tarafları barış imzalamaya ikna etmiştir. Ahtisaari, 2006'da Sırplar ve Kosovalılar arasında Kosova'nın nihai statüsünün belirlenmesi amacıyla yapılan görüşmelere BM özel temsilcisi sıfatıyla katılmıştır.  Kosova'ya BM denetiminde kontrollü bağımsızlık verilmesi önerisinde bulunarak 1 sene sonra Kosova’nın bağımsızlığını ilan etmesinde önemli bir rol oynamıştır.

Martti Ahtisaari, Birleşmiş Milletler diplomatı ve arabulucusu olarak Nambiya, Endonezya, Irak, Orta Asya, Kosova, Kuzey İrlanda ve birçok başka bölgede uluslararası barış çalışmalarında bulunmuştur. Kriz yönetimi, dünya barışı ve anlaşmazlıkların çözümü adına birçok farklı konuda arabuluculuk rolünü başarıyla yerine getirmesi nedeniyle Martti Ahtisaari’ye 2008 yılında Nobel Barış Ödülü verilmiştir.

Ahtisaari şu anda, Kriz Yönetimi Girişimi’nin (CMI) yanı sıra Türkiye’nin AB üyeliği sürecinde karşılaşacağı sorunlar ve fırsatlar üzerine araştırmalar yapan Bağımsız Türkiye Komisyonun başkanlığını ve Avrupa Dışişleri Konseyi’nin eşbaşkanlığını yapmaya devam etmektedir. Aynı zamanda Mo İbrahim Vakfı’nın Afrika’da iyi yönetimi geliştirmek için düzenlediği ödül komitesinin, Doğu-Batı Enstitüsü Yönetim Kurulu’nun ve Uluslararası Batı Asya ve Kuzey Afrika Danışmanlık Kurulu Bölgesel Forumu’nun (WANA) üyesidir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler