İstanbul'da dövme modası
Özge Ulusoy, Eliz Sakuçoğlu, Serkay Tütüncü, Bennu Gerede , Yunus Günçe, Bilir’in dövme yaptığı ünlü isimleden bazıları...
Teşvikiye’de dövme stüdyosu olan çift İlhan ve Müge Bilir’in mekanı ünlülerin uğrak yeri. Dekorasyonuyla dikkat çeken stüdyo, siyah ağırlıklı, eski oyuncaklar, pikap ve antika objelerle donatılmış. Dövme koltuğuna oturduğunuzda, mekanın atmosferi heyecanınızı alıyor. “Rahat edebileceğimiz bir ortam oluşturduk” diyen çifte, yalnızca dövme yaptırmak isteyenler değil, sohbet etmek ve fikir alışverişinde bulunmak isteyenler de mutlaka uğruyor. İlhan Bilir, aynı zamanda bıçak ustası. Bilir çiftiyle stüdyolarında bir araya geldik. Dövme modasını konuştuk.
Tarzı sadelik ve detay
İlhan Bilir, çocukluk hayalini gerçeğe dönüştürebilen şanslı insanlardan. İlk dövmesini 15 yaşında kendisine yapmış. Eline defter, kalem geçince çizmeye başlayan Bilir “Çıraklık, ustalık derken kendi stüdyomu açtım” diyor. İşe başladığında, zamanın en iyi dövme sanatçılarından biri yakın arkadaşı olunca, mesleğin tüm inceliklerini öğrenme fırsatı bulmuş. Tarzı farklı olsa da geleneksel Japon dövme ustalarını hayranlıkla takip ediyor. Çizgisel, sade desenlerden ve hafif gölgeli bir çizim eğilimine sahip.
Sosyal medya etkisi
Müge Bilir ise iki yıldır dövme yapıyor. Türkiye’de minimal tasarımların ön planda olduğunu dile getirerek, şunları söylüyor: “İlhan yaratıcı süreçte işin tasarım kısmına daha çok yoğunlaşıyor. Ben genelde yazı dövmeleri uyguluyorum veya simgesel ufak figürler üzerine çalışıyorum. Çıkardığımız işlerin kalitesi görüldükçe talep arttı. İlhan eski adrenalin sporcusu. Sporcu ve müzisyen çevresinde tanınırdı. Ama sosyal medyanın da etkisi çok büyük. Sayesinde geniş bir kitleye ulaştık.”
Dövme artık aksesuar
İlhan Bilir, dövme sanatını dair püf noktalarını ise şöyle tarif ediyor: “Dövme çok kişisel bir şey. Özgür olmak gerekiyor. Nereye ne yakışıyorsa veya kişi üzerinde nasıl bir tasarım taşımak istiyor ise yaptırabilir. Şu aralar ince işçilik gerektiren ve sade tasarımlardan oluşan dövmeler daha revaçta. Kulaktan dolma bilgilerle kararlar vermek yerine işin ustasına güvenmek, profesyonel tavsiye almak bu işin püf noktası.” İlk kez dövme yaptıracaklar bu uyarılara kulak vermeli: “Bunun kalıcı bir uygulama olduğunu anlamak gerekiyor. Hayat boyu taşıyacağınız bir parçanız olacak. Öncelikle kişi hangi tarzda bir tasarım istediğine karar vermek için bir ön araştırma yapmalı. Dövme sanatçısını mutlaka konusunda uzman kişiler arasından seçmeli. İyi malzemeler, iyi bir el işçiliği ve doğru uygulama kusursuz sonuç için yeterli. Doğru ve temiz bakım tedavi sürecini hızlandırır.”
Birlikte çalışmak
Çift olarak aynı işi yapıyor olmanın avantajlarını anlatan İlhan Bilir, “Müge çok iyi bir öğrencidir. Zaten çizim konusunda da oldukça yeteneklidir. Dövme yapımını öğrettiğim en iyi öğrencilerimden biridir. Aramızda bir çekişme olmuyor, aksine birbirimize çok yardımcı oluyoruz” diyor. Müge Bilir ise şunları söylüyor: “İlhan bir şey çizse ilk bana gösterir. Ben dövme yaptığımda ilk ona nasıl olmuş diye sorarım. Birlikte gelişiyoruz. Birbirimizin estetik algısına çok güveniyoruz. Beraber güzel bir uyum yakaladık.” İSTANBUL
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- 35 milyon TL değerinde altın sikke ele geçirildi
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı