İstanbul'da Libya zirvesi

Türkiye'nin dönem başkanlığını yürüttüğü Libya Temas Grubu, Ankara'nın çağrısı üzerine yarın siyasi direktörler düzeyinde İstanbul'da toplanıyor. Davutoğlu'nun açılış konuşmasını yapacağı toplantının ana gündemi Kaddafi sonrası Libya'ya destek.

Yayınlanma: 24.08.2011 - 09:49
Abone Ol google-news

Libyalı muhaliflerin Trablus'u ele geçirmesinin ardından "yeni Libya"nın inşa edilmesi konusu, daha da büyük bir önem kazandı. Türkiye'nin dönem başkanlığını yürüttüğü Libya Temas Grubu, Ankara'nın çağrısı üzerine yarın İstanbul'da siyasi direktörler düzeyinde bir araya geliyor. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun açılışını yapacağı toplantısında Libya Ulusal Konseyi'ne destek, ağırlıklı bir konuyu oluşturacak.

Temas Grubu üyesi ülkeler, siyasi direktörler düzeyinde yarın İstanbul Conrad Otelinde toplanacak. Toplantı, saat 14.30'da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun açılış konuşması ile başlayacak. Medyaya açık olarak yapılacak konuşmanın ardından Temas Grubu, çalışmalarını basına kapalı olarak sürdürecek.

İstanbul'daki toplantıya aralarında ABD'nin de bulunduğu Temas Grubu üyesi tüm ülkeler ile NATO, AB ve Arap Birliği dahil uluslararası kuruluşlarının da temsil edileceği belirtildi.
 

Gündem'in önemli maddesi: Kaddafi sonrası Libya'ya destek

Türkiye'nin dönem başkanı sıfatıyla başkanlık edeceği İstanbul toplantısında Libya'daki son durum, NATO operasyonları ile Kaddafi sonrası Libya dahil konular üzerinde durulacak.

Bu bağlamla güvenlik, ekonomi ve siyasi uluslararası faaliyetlerle ilgili bir "Ortak Eylem Planı" çıkartılması planlanıyor.

Kaddafi sonrası Libya'nın yeniden yapılanmasının taşıdığı önem vurgulanırken "finansal kaynak" sağlanması özellikle üzerinde duruluyor. Bu bağlamda, Kaddafi yönetiminin Batı tarafından dondurulan yurt dışındaki kaynaklarının hızlı biçimde serbest bırakılarak Libya Ulusal Konsey'e aktarılması isteniyor.
 

Irak örneğinin tekrarlanması endişesi

Conrad Otelindeki toplantıda finansman konusunun yanı sıra, sivillerin korunması, temel hizmetlerin yeniden başlatılması ile tüm tarafların da katılımıyla "yumuşak bir geçiş" döneminin yaşanmasını yönelik adımlar da ele alınacak.

Temas Grubu üyesi ülkeleri arasında özellikle Irak'ta Saddam rejiminin yıkılmasının ardından yaşanan kaos ve şiddetin meydana gelmesi endişesi bulunuyor.

Bu arada, Türkiye de, Libya muhaliflerine 100 milyon doları hibe, toplam 300 milyon dolarlık katkı sağlayacağını açıklamış bulunuyor. Türkiye'nin desteğinin 100 milyon doları kısmı nakit, 100 milyon doları da proje kredisinden oluşuyor.

Yarın İstanbul'da siyasi direktörler düzeyinde toplanacak olan Libya Temas Grubu geçen Mart ayında düzenlenen Londra Konferansı'ndan sonra oluşturuldu. Üyesi veya gözlemci sıfatıyla ABD ve Türkiye dahil 40'ı aşkın ülkenin yer aldığı Temas Grubu şimdiye kadar, dört toplantı yaptı.

Grubun beşinci toplantısı, Eylül ayında New York'ta yapılması planlanmıştı. Ancak Kaddafi rejiminin çöküşünün hızlanması nedeniyle Türkiye'nin çağrısı üzerine bu hafta İstanbul'da siyasi direktörler düzeyinde bir toplantı yapılmasına karar verildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler