İtalya'da seçimlere doğru..

İtalya, 24-25 Şubat günleri seçime gitmeye hazırlanırken, seçimler öncesi oylarını arttırmak için son kozlarını oynayan siyasi liderler, farklı özellikleriyle ön plana çıkıyor.

Yayınlanma: 22.02.2013 - 10:22
Abone Ol google-news

Seçim yasalarına göre, seçimlere iki hafta kala anket sonuçlarının açıklanamadığı ülkede, en son verilerde, merkez sol ve çatı partisi konumundaki Demokrat Parti, seçimin favorisi olarak görülüyor.

Pierluigi Bersani

Demokrat Parti ve merkez solun lideri konumundaki 62 yaşındaki Pierluigi Bersani, seçimi kazanmaya çok yakın. Başbakanlık için kariyerinde ilk kez bu kadar yüksek şansı bulunan Bersani'nin, Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu rahat şekilde elde etmesi beklenirken, aynı üstünlüğü Senato'da da sağlayıp sağlayamayacağı merak konusu.

29 Eylül 1951'de Emila Romagna bölgesinin Bettola kasabasında dünyaya gelen Bersani, gençlik yıllarında siyasete, doğduğu bölgede hakim sol akımların etkisiyle İtalya Komünist Partisi ile giriş yaptı.

Bersani, 1993 yılında doğduğu yeri de içine alan Emilia-Romagna bölgesine vali seçilerek, 3 sene bu görevi yürüttü. Siyaset sahnesinde yükselişi sürerken, Komünist Parti'den sosyal demokrat çizgiye geçen Bersani, 1996-1998 yılları arasındaki birinci Romano Prodi hükümetinde, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı görevini üstlendi. Ardından Massimo D'Alema ve Giuliano Amato'nun başbakanlık yaptığı 90'lı yılların sonu ve 2000'li yılların başında Ulaştırma Bakanlığı görevinde bulunan Bersani'nin, son bakanlık tecrübesi ise 2006-2008 yıllarındaki ikinci Romano Prodi hükümetinde Ekonomik Kalkınma Bakanlığı oldu.

2009 yılından bu yana Demokrat Parti liderliğini yürüten Pierluigi Bersani, 2013 seçimleri öncesinde zaman zaman ezeli rakibi merkez sağ lideri Silvio Berlusconi'ye karşı etkili cevaplar verememekle eleştirilse de halen seçimin favorisi olarak gösterilmekte. Bersani, Sol-Ekoloji-Özgürlük (SEL) partisiyle gireceği seçimler için ülkeyi ayağa kaldıracak değişimi hedefleyen, gençleri ve kadınları merkezine alan bir politika vadediyor.
Bersani, eczacı Daniela Ferrari ile evli ve iki kız çocuk sahibi.

Silvio Berlusconi

Merkez sağın 76 yaşındaki lideri Silvio Berlusconi, 2013 seçimleri öncesinde gösterdiği liderlik performansıyla bir kez daha önemli bir siyasi figür olacağı izlenimini verdi.
29 Eylül 1936'da Milano'da orta sınıf bir ailenin çocuğu olarak doğan Berlusconi, İtalya'nın yakın tarihine bakıldığında gerek iş, gerek spor, gerek siyaset gibi farklı pek çok alanda karşınıza çıkıyor. İnşaat sektörüyle atıldığı iş dünyasında, kendi medya imparatorluğunu kuran, ardından İtalya Serie A takımlarından AC Milan'ı satın alan ve son olarak 1994'e siyasete atılan Berlusconi, ülkenin son 19 yılına bakıldığında en uzun süre başbakanlık koltuğunda kalmasıyla dikkati çekiyor.

2008 yılında yapılan son genel seçimlerden zaferle ayrılan ancak 2011 yılında ülkenin içinde bulunduğu ekonomik krizin etkisiyle kendi partisinden de destek kaybedince başbakanlığı teknokrat Mario Monti'ye bırakan Berlusconi, "bundan sonra esamesi okunmaz" denilirken, 2013 seçim propaganda döneminde performansıyla özellikle Avrupa'da tedirginlik yarattı. Yaptığı ''çılgın'' olarak nitelendirilebilecek vaatler nedeniyle Avrupa'da, Berlusconi'nin seçimi kazanması durumunda mali krizdeki İtalya'yı daha kötü bir noktaya taşıyacağı düşüncesi sıkça dile getiriliyor.

2012 Aralık ayının ilk günlerinde oy oranı yüzde 4'lere kadar düşen Berlusconi, önce teknokrat Monti hükümetinden desteğini çekerek, Monti ve ekibinin koyduğu ağır vergilerden bunalan İtalyanlara kendisini alternatif olarak sundu. Daha sonra özellikle bir dönem kavgalı olduğu gazetecilerin karşısına çıkıp, onları televizyonlardaki yüzleşmelerde alt eden tecrübeli politikacı, son olarak konut vergisini ilk ev için kaldırılacağını ve daha önce alınan bu verginin iade edeceğini açıklayarak psikolojik eşik olarak kabul edilen yüzde 20 barajını aştı. Berlusconi, son birkaç seçimdir kendisi için vazgeçilmez seçim ortağı haline gelen ve ayrılıkçı tezleriyle bilinen Kuzey Birliği Partisi (Lega Nord) ile merkez sağda yaptığı ittifakın yüzde 25'leri aştığı ileri sürülüyor.

Berlusconi'nin hem başbakanlığı döneminde hem de bu seçim döneminde başını en çok ağrıtan konu, hakkında devam eden yargı süreçleri oldu.

Ekim ayı sonunda Mediaset'in film haklarının satışındaki yolsuzluk nedeniyle 4 yıl hapse mahkum edilen Berlusconi, seçim propaganda süreci başladıktan sonra da 17 yaşındaki Ruby takma isimli Kerime El Mahrug ile beraber olduğu ve bu sırada başbakanlık yetkilerini kötüye kullandığı iddiası ile yargılandığı davayla uğraşmak durumunda kaldı. Berlusconi, avukatları aracılığıyla bu davanın duruşmasının seçim sonrasına bırakılmasını istediyse de bu isteği kabul edilmedi. Mahkeme, sadece seçim haftasında duruşma yapılmamasına karar verdi.

Bugüne kadar 2 evlilik yapıp ikisinden de ayrılan ve 5 çocuğu bulunan Berlusconi, propaganda döneminin arifesinde ikinci eşi Veronica Lario'ya yılda 48 milyon dolar nafaka ödemeye mahkum edilmişti.

Mario Monti

İtalyanların son 15 aydır başbakan olarak yakından tanıdığı, daha önceden ekonomi profesörü olarak Bocconi Üniversitesi Rektörlüğü ve AB İç Pazar Komiserliği görevlerini yürüten Mario Monti, 19 Mart 1943'te Varese'de dünyaya geldi.

Gençlik yıllarında ekonomi üzerine eğitim gören Monti, alanında uzman bir akademisyen. 1994 yılında Avrupa Birliği (AB) İç Pazar, Gümrük ve Rekabet Komiserliği görevine seçilen Monti, 2004 yılına kadar bu görev nedeniyle Brüksel'de kaldı. Bu dönemde Monti adını, başında bulunduğu AB Rekabet Komiserliği'nin ABD'li yazılım devi Microsoft'a AB rekabet normlarına aykırı davrandığı için kestiği yüzmilyonlarca avroluk astronomik cezayla duyurdu.
2011'in Kasım ayında istifa etmek durumunda kalan Silvio Berlusconi'nin yerine dışarıdan Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano tarafından kendi teknokrat kabinesiyle göreve getirilen Monti, 13 ay boyunca iktidarda kaldı. Mario Monti, kısa süreli iktidarı boyunca çıkardığı tasarruf paketleri ve getirdiği ağır vergiler nedeniyle tepki gördü.

Berlusconi ve partisinin, Temsilciler Meclisi'nde teknokrat kabineden desteğini çekmesiyle Aralık ayı ortasında istifasını vermek durumunda kalan Monti, ülkede başlayan seçim sürecine "Monti ile İtalya için" sloganıyla dahil olma kararı aldı.

Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'nun, 9 Kasım 2011'de ömür boyu senatör ilan ettiği Monti, İtalyan yasalarına göre zaten ömür boyu senatör olarak seçilmiş olduğu için seçimlere giremiyor.

İtalya'da ünlü ve güçlü iş adamlarıyla, merkez partilerini kendi ismi altında toplayan Monti, seçimlerde bu formülle yarışacak.

Monti, İtalya'nın bugün kriz ortamında olmasından kendinden önceki siyasetçileri sorumlu tutarken, en önemli vaadi ise yapısal reformlar. 16 Kasım 2011'de kurduğu teknokrat hükümetle mali borç krizine karşı acil bir takım düzenlemeler yapan, yeni ve ağır vergiler getiren Monti, ülkenin bir daha bu duruma düşmemesi için reformların yapılıp, bu yolda devam edilmesi gerektiğini savunuyor. 69 yaşındaki liderin vaatleri arasında, ülkenin ekonomik büyümesini sağlayacak düzenlemeler, vergilerin azaltılması, işsizlik ve vergi kaçakçılığıyla mücadele edilmesi bulunuyor. 1970 yılından bu yana Elsa Antonioli ile evli olan Monti, iki çocuk ve 4 torun sahibi.

Beppe Grillo

İtalya'da 2013 seçimleri, ne sağa ne de sola yakın duran ve mevcut siyasi akım ve temsilcilerine tepki gösterenlerin buluştuğu adres olan 5 Yıldız Hareketi'nin, son yıllarda ülkede artan etkisinin resmi anlamda en etkili tescili olacak gibi gözüküyor.
İtalya'da iki hafta önceki anketlere göre, yüzde 15 dolaylarında oy oranı tutturması beklenen 5 Yıldız Hareketi'nin liderliğini, siyasi eleştirilerle dolu gösterileriyle bilinen komedyen Beppe Grillo yapıyor.

21 Temmuz 1948, Cenova doğumlu olan Beppe Grillo, komedyen olarak bilinse de muhasebe diploması sahibi. Siyasileri hicveden pek çok gösteriye imza atan Grillo, 2009 yılında hayata geçirdiği 5 Yıldız Hareketi ile siyaset sahnesine resmen giriş yaptı. Grillo, diğer partilerin meydanları boş bırakmasını da fırsat bilerek, yaptığı agresif ve tepkili konuşmalarıyla doğrudan iletişim kurduğu halkı etkilemeyi başardı. Grillo, bunun yanı sıra internet üzerinden de blog ağları oluşturdu, sosyal medyanın da katkısıyla fikirlerinin hızlı bir şekilde yayılmasını sağladı. Öyle ki, bugüne gelindiğinde seçim dönemi boyunca Beppe Grillo, bir tane televizyon programına katılmayıp, röportaj vermemesine karşın, oy oranı yüksek partiler arasında gözüküyor. Grillo, ''tsunami tur'' adını verdiği seçim turuyla tek tek meydanları gezdi ve kalabalıklara hitap etti.

Önceki yerel seçimlerde bazı belediye meclis üyeliklerini kazanan Grillo liderliğindeki 5 Yıldız Hareketi, 2012'nin bahar aylarında yapılan kısmi yerel seçimlerde, başta Parma kenti belediye başkanlığı olmak üzere pek çok başkanlığı kazanarak çıkış yaptı.
"Karanlıktan çıkıyoruz" sloganını kullanan 5 Yıldız Hareketi, küçük ve orta ölçekli işletmelerin kalkınmasını, yolsuzluğu önleyici bir yasa, avroda kalınıp kalınmamasına ilişkin bir referandum, devlet harcamalarının daha şeffaf yapılması gibi vaatlerde bulunuyor.
Grillo, evli ve 6 çocuk babası.

Antonio Ingroia

İtalya 2013 seçimlerinde bir diğer öne çıkan aday ise 31 Mart 1959 doğumlu Sicilyalı hakim Antonio Ingroia. Hakim Ingroia'nın, 'Sivil Devrim' ismini verdiği ittifakı, sol ve komünist blok ağırlıklı bir gruptan oluşuyor.

Ingroia'nın kamuoyunda tanınması özellikle anti mafya hakimi olduğu dönemde, devlet-mafya ilişkisini ortaya çıkarmak için yaptığı çalışmalarla oldu. Ingroia, son dönemde Birleşmiş Milletler göreviyle Guatemala'daki narkotik trafiğini soruşturma birimine direktör olarak atanmıştı. Ingroia, bu görevden önce Cumhurbaşkanı Napolitano ve danışmanlarının adının geçtiği devlet-mafya ilişkisi soruşturulması konusunda uğraş vermişti.

Ingroia, ülkesinin içinde bulunduğu ekonomik kriz koşullardan kurtulması için önerdiği yollardan en dikkat çekeni, İtalya içinde bulunan Vatikan gayri menkullerinden de vergi alınması talebi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler