İtiraf gibi değişiklik
Cumhuriyet'in TEDAŞ dosyasının ardından ihale şartnamesi değişti, artık özelleştirme bankadaki parayla yapılmayacak, kasalarda bırakılan şirket varlığı borçlara sayılacak.
10 dağıtım şirketinin, kasasında ve banka hesaplarında Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ (TEDAŞ) tarafından “unutulan” milyonlarca TL ile özelleştirilmesinin ardından ihale şartnameleri değişti. Bundan sonraki özelleştirmelerde şirketlerin kasalarında bırakılan paralar TEDAŞ’ın borçlarına sayılacak. TBMM KİT Komisyonu, bugüne kadarki paraların özelleştirilen şirketleri alanlara “kâr kalmaması” için Başbakanlık Teftiş Kurulu’na başvurdu.
Cumhuriyet, özelleştirilen 10 dağıtım şirketinin kasasında ve banka hesaplarında “unutulan” paralarla, alacakları ve stoklarıyla birlikte satıldığı, borçlarının ise TEDAŞ’a devredildiğini kamuoyuna duyurmuştu. Bu çerçevede devletin cebinden çıkan paranın 3 milyar 892 milyon TL’ye ulaştığı ortaya çıkmıştı.
TBMM KİT Komisyonu’nun CHP’li üyelerinin bankada bırakılan paraların devlete iade edilmesi gerektiği yönündeki itirazlarını yanıtlayan Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ise hisse satış sözleşmelerinde böyle bir düzenlemenin olmadığını savunmuştu.
Ancak, konunun kamuoyunda tepki çekmesi üzerine yapılan yeni özelleştirmelerde şirketin bankalardaki değerlerinin de bedavadan devredilmesinin önüne geçildi.
Yeni şartnameye önceki düzenlemelerin yanı sıra “Ticari borçların TEDAŞ’a aktarılması sırasında, hazır değerler tutarı ticari borçlardan mahsup edilecektir” denildi. Bu yolla, özelleştirilen şirketlerin bankalardaki ya da kasalarındaki değerler, borçlarından düşülecek böylece şirketi alan özel yatırımcılar karşılarında banka hesapları dolu bir şirket bulamayacak.
KİT Komisyonu’nun CHP’li üyesi Adana Milletvekili Turgay Develi, yeni şartnamenin son dönemde gerçekleşen 5 ihalede uygulandığını, yeni yapılacak 3 ihalede de uygulanacağını söyledi. Develi, “Bugüne kadar toplam 11 ihalede kasada unutulan para 126 milyon TL’ye ulaştı. Ancak devlet bu ihalelerde milyonlarca TL zarara uğradı. Örneğin devir öncesinde sayaçların okunmamasından kaynaklı olarak yalnızca Meram EDAŞ’ta 40 milyon TL’lik bir zararın oluştuğu söyleniyor” dedi.
Komisyon olarak Başbakanlık Teftiş Kurulu’na başvurarak devletin zarar hanesine yazılan 126 milyon TL’nin nasıl geri alınacağı konusunda görüş istediklerini anlatan Develi, “İhalelerdeki bu tabloya bakarak orantıladığımızda yalnızca son yapılan 5 ve yapılacak 3 yeni ihalede devletin uğrayacağı zararın 250 milyon TL’den fazla olacağını öngörebiliriz. CHP’nin ısrarlı çabalarıyla bu paranın devletin kasasında kalması sağlanmıştır” diye konuştu.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Restoranlarda 'harcama limiti' uygulaması başladı
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Erdoğan'dan Suriyeliler açıklaması