İzlanda'daki 'iceseva' referandumu

İzlanda halkı, Landsbanki'nin online bankacılık kolu Icesave'in krizde iflasıyla tasarruflarını kaybeden İngiltere ve Hollanda vatandaşlarına geri ödeme yapılmasını öngören anlaşma için düzenlenen referandumda ''hayır'' dedi.

Yayınlanma: 10.04.2011 - 10:12
Abone Ol google-news

İzlanda radyosu RUV'un haberine göre, referandumda ''hayır'' oyları yüzde 57,7 ile öne çıkarken, ''evet'' diyenlerin oranı yüzde 42,3'de kaldı. Referandum sonucunun hükümette ve milletvekillerinin yaklaşık yüzde 70'inin ''evet'' oyu kullanarak onayladığı Parlamentoda tam bir şok etkisi yarattığı belirtiliyor. İngiltere, Hollanda ve İzlanda arasındaki müzakareler, Icesave'in ana şirketi Landsbanki'nin 2008 yılındaki iflasından bu yana sürdürülüyordu.

Üç ülke arasında geçen yıl yapılan anlaşmaya göre, İzlanda'nın, Icesave Bankasının iflasıyla tasarruflarını kaybeden İngiltere ve Hollanda vatandaşlarına 3,9 milyar avro ödeme yapması planlanıyordu. İzlanda, Hollanda'ya yüzde 3 faizle 1,3 milyar avro, İngiltere'ye ise yüzde 3,3 faizle 2,6 milyar avro geri ödeme yapacak, 2016'da başlayacak ödemeler 2046'da tamamlanacaktı. Geçen yıl mart ayında İzlanda'da yapılan referandumda İzlandalıların yüzde 93'ü yüzde 5,5 faizli geri ödemeye ''hayır'' demişti.
 

Üç büyük banka iflas etmişti

İzlanda'nın üç büyük bankası, 2008 yılı ekim ayında birkaç gün arayla iflas etmişti. İzlanda, vatandaşlarının tasarruflarını telafi edeceğini açıklarken, denizaşırı başka ülkelerin vatandaşları tasarruflarını kaybetmişti. Üç yıldan bu yana devam eden müzakerelerde, Hollanda ve İngiltere, 400 bin hesap sahibine geri ödeme yapılması konusunda anlaşmıştı. Icesave'e ilişkin geri ödemeler, İzlanda ve İngiltere arasında diplomatik anlaşmazlığa neden olmuştu.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler