"Japonya'yla şartlarımız, durumlarımız farklı"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Japonya'daki nükleer santralde yaşanan gelişmelere ilişkin tartışmaları değerlendirirken, ''Tsunaminin etkisi, tesiri Akdeniz'de, Pasifik Okyanusu'ndakiyle bir olur mu? Onu da söylüyorum; şartlar, durumlar farklı'' dedi.

Yayınlanma: 15.03.2011 - 12:42
Abone Ol google-news

Yıldız, Japonya'daki nükleer santralde yaşananların fevkalade önemli olduğunu ifade etti. Yıldız, ''Japonya'daki olaya tabii ki kayıtsız kalmayız. Buradan çıkarılacak dersler, dikkate alınacak konular varsa ki -mutlaka vardır- onları konuşmamız lazım enine boyuna'' dedi.

''Türkiye'de nükleer güç santrali niçin kurulmasın'' diyen Yıldız, şöyle devam etti:

''Güvenlik tedbirleri 40 yıl önce kurulan bir santrale göre mutlaka farklılaştı dünyada. Biz üçüncü jenerasyon bir nükleer güç santrali ile ilgileniyoruz. o modelden yaptırmıyoruz ki. Ama buna rağmen varsa güvenlikle ilgili konular onları konuşmak lazım. Bazı ülkelerin 40-50 yıllık santralleriyle alakalı alacakları kararı biz ayrı tutarız bizim işimizden ama onların aldığı kararla bizim aynı kararı almamız söz konusu olamaz. Bu açıdan dünyadaki eğilimlerin bizim istediğimiz anlamda, dediğimiz manaya aykırı bir durum olmadığına inanıyorum. Bugün köşe yazılarında gördüm, 'nükleer santral konusundaki kararlılığınız devam ediyor mu' diye soruyor. Tabii ki ediyor. Japonya bundan etkilenir mi? Onu da Japon tarafıyla konuşmak lazım. Biz Japon heyetiyle görüşüyoruz.''

''Türkiye'nin çeşitli yerlerinde radyasyon ölçümü yapılacaktı'' sözleri üzerine Yıldız, ''Yapılıyor an be an. Şu anda da yapılıyor ve online olarak görüyoruz. Herhangi bir sıkıntı şu anda yok. Yarın ne olur bilmiyorum. Japonya'daki olan bir hadiseyi biz Japonya ile müzakere ediyoruz diye bakış açımızı değiştirmeyiz'' dedi.

Müzakerelerin tamamlanması halinde modern bir santral yapılacağına dikkati çeken Yıldız, ''Her şey olup bitmişcesine adımıza karar verilmesini sağlıklı bulmuyorum. olayları inceleyip, takip ediyor ve sürekli irdeliyoruz. Vatandaşımızı riske edecek bir karar zaten almayız. Tsunaminin etkisi, tesiri Akdeniz'de, Pasifik okyanusundakiyle bir olur mu? Onu da söylüyorum; şartlar, durumlar farklı'' diye konuştu.

Bakan Yıldız, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya seyahatinde, nükleer santralların güvenliğinin de konu edileceğini sözlerine ekledi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler