Kabak çekirdeği üretiminde rekolte düştü

Son yıllarda yurt genelinde çerezlik kabak çekirdeği üretiminde lider konumuna gelen Nevşehir'de bu yıl üretim, yüzde 65 oranında azaldı.

Yayınlanma: 08.10.2011 - 09:08
Abone Ol google-news

Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Recep Tunç, il genelinde geçen yıl 105 bin dönüm alanda üretim yapılırken, bu yıl ise üretim alanının 35 bin dönüme gerilediğini söyledi.

Bunun, çerezlik kabak çekirdeğinin para etmemesinden kaynaklandığını dile getiren Tunç, kabak çekirdeği denince ilk akla gelen ilin Nevşehir olduğunu, Nevşehir'in birkaç yıl öncesine kadar kabak çekirdeği üretiminde ülkede lider konuma geldiğini anımsattı.
Çerezlik kabak üretimi alanının azalmasında, aynı zamanda çiftçinin para eden ürüne yönelmesi ve münavebe ekim sisteminin de etkili olduğunu belirten Tunç, erkenci bölgelerde hasat döneminin başladığını, ekim alanı azalsa da ürünlerin oldukça kaliteli olduğunu kaydetti.

5 ton kabaktan 150 kilo çekirdek

Üreticinin 5 ton kabaktan, yaklaşık 150 kilo kabak çekirdeği elde ettiğini dile getiren Tunç, şu bilgileri verdi:

''Nevşehir'de patates ekemeyen çiftçi, alternatif ürün olarak çerezlik kabak üretimine yönelmişti. Ancak, kabak çekirdeğinin para etmemesi, üreticiyi para getiren ürünlere yöneltince, çerezlik kabak üretimi de düştü. Geçen yıl 105 bin dönüm olan üretim alanı bu yıl 35 bin dönüme kadar düştü. Erkenci bölgelerde hasat başlarken, sulu tarım yapan bölgelerde ise hasat henüz başlamadı. Hasat yapılan bölgelerde bir dönüm araziden yaklaşık 60 kilogram ürün elde ediyoruz. Üretim alanının düşmesi nedeniyle geçen yıl il genelinde yaklaşık 6 bin ton ürün elde ettik. Ancak bu yıl 2 bin ton civarında bir rekolte bekliyoruz.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler