Kaddafi yandaşlarına seslendi

ABD Tomahawk seyir füzeleriyle yeni hedefleri bombalandı. Libya'nın başkenti Trablus'ta havanın kararmasıyla birlikte yoğun bir uçaksavar ateşi başladı. Öte yandan Libya lideri Kaddafi yandaşlarına yaptığı açıklamada "Kazanan biz olacağız" dedi.

Yayınlanma: 22.03.2011 - 07:19
Abone Ol google-news

ABD Afrika Komutanlığının bir yetkilisinin verdiği bilgiye göre, Libya'daki ''hava savunma hedeflerine ve diğer hedeflere'' toplam 20 Tomahawk füzesi fırlatıldı.

Yetkili, füzelerin ABD ve İngiliz denizaltı ve savaş gemilerinden fırlatıldığını kaydetti.

Trablus'ta sık sık patlama sesleri de duyuluyor.

Cumartesi gecesi başlayan hava operasyonları bugün dördüncü gününde.

Libya'da ABD savaş uçağı düştü

El Cezire'nin haberinde, koalisyon güçlerinin dün gece vurduğu üslerin, muhaliflerin karargahı Bingazi'nin doğusunda bulunduğu kaydedildi. Koalisyon güçlerinin, akşam başkent Trablus'un 10 kilometre doğusundaki Busetta deniz üssünü vurduğu da belirtilmişti.

Kaddafi güçleri saldırıyor

Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlerin ise ülkenin batısındaki Zintan ve Misrata'ya saldırdığı bildirildi. El Cezire'nin haberinde, ağır silahlar kullanan Kaddafi güçlerinin kentin denetimini ele geçirmeye çalıştığı belirtildi. Görgü tanıkları da  Kaddafi güçlerinin muhaliflerin denetimindeki Misrata'ya tanklarla top ateşi açtığını söyledi.

ABD savaş uçağı düştü

İngiltere'de yayımlanan Daily Telegraph gazetesi Libya'da bir Amerikan savaş uçağının düştüğünü duyurdu. ABD ordusunun Afrika Komutanlığı, Hava Kuvvetleri'ne ait F-15E tipi bir savaş uçağının dün gece Libya'da düştüğünü doğruladı.

Komutanlığın sözcülerinden Vince Crawley, uçağın düşman ateşi yüzünden değil, büyük olasılıkla teknik sorun nedeniyle düştüğünü söyledi.

Crawley, uçaktaki iki pilotun da kurtulduğunu ve pilotlardan yaralı olanın durumunun iyiye gittiğini belirtti.Amerikan uçağının düştüğünü ilk duyuran İngiliz Daily Telegraph gazetesi de F-15E tipi uçağın teknik sorun yüzünden düştüğünün sanıldığını kaydetmişti.

Kaddafi ğüçlerinin uçağına saldırı

El Cezire televizyonu, Batılı koalisyon güçlerinin uçaklarının, Muammer Kaddafi'nin silahlı kuvvetlerine ait bir askeri uçağa saldırı düzenlediğini duyurdu.

Televizyon, bölgedeki muhabirine dayanarak, Libya uçağının saldırıya uğradığı sırada muhaliflerin elindeki Bingazi'ye doğru gittiğini kaydetti, başka bilgi vermedi.

Çatışmalarda ölü sayısı artıyor

Libya'nın başkenti Trablus'un güneybatısındaki Yefren bölgesini kontrol eden isyancılar ile rejim kuvvetleri arasında dünden bu yana çıkan şiddetli çatışmalarda 9 kişinin öldüğü bildirildi.
Bölge sakinleri, Kaddafi güçlerinin bölgeye dünden bu yana büyük taarruz başlattıklarını belirterek, Trablus'un 130 kilometre güneybatısında bulunan Yefren'deki çatışmalarda 9 kişinin öldüğünü, çok sayıda kişinin yaralandığını kaydettiler.

Uluslararası koalisyonun Kaddafi güçlerinin bölgedeki ilerleyişini durdurmalarını isteyen bölge sakinleri, koalisyonun müdahalesi olmazsa rejim kuvvetlerinin bölgede katliam yapmasından endişe ettiklerini söylediler.

Bu arada, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un bulunduğu Tunus'ta BM tarafından yapılan açıklamada, BM'nin Libya Özel Temsilcisi Ürdünlü Abdül İlah Hatib'in Tobruk'ta Libyalı isyancıların yönetimiyle dün ilk görüşmesini yaptığı bildirildi.
Açıklamada, İlah Hatib'in Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı, eski Adalet Bakanı Mustafa Abdülcelil başta olmak üzere muhalif yönetimle görüşmesinde görüş ve pozisyonları dinlediği belirtildi.

 

Fransız uçağı keşif yaptı

Fransız Silahlı Kuvvetler Sözcüsü, ilk kez 2 Fransız savaş uçağının Libya üzerinde keşif uçuşunda olduğunu bildirdi.

Fransız Albay Thierry Burkhard, yaptığı açıklamada, 2 Rafael tipi savaş uçağının Charles de Gaulle uçak gemisinden havalandığını ve keşif uçuşu görevine başladığını, hiç ateş açmadığını kaydetti.

Uçak gemisinin, koalisyon güçlerinin Libya operasyonuna katılmak için Fransa'nın güneyinden pazar günü hareket ettiği belirtildi. 

Ateşkes çağrısı görüşülebilir

Fransa Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın Libya için yapacağı bir ateşkes çağrısının BM Güvenlik Konseyi'nin perşembe günkü toplantısında görüşülebileceğini bildirdi.

Bakanlık Sözcüsü Christine Fages, düzenlediği basın toplantısında, ateşkes konusunun perşembe günkü Güvenlik Konseyi toplantısında ele alınabileceğini belirterek, "Rus Dışişleri Bakanı ya da temsilcisinin bunu gündeme getireceğini sandığını" söyledi.
 

Can kayıpları var

Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlerin, ülkenin batısındaki Misrata'da düzenlediği topçu saldırısında can kayıpları olduğu, ölenler arasında çocukların bulunduğu bildirildi.
Görgü tanıkları, muhaliflerin denetimindeki kente yapılan saldırıda bir sivil aracının isabet aldığını, araçta bulunanlardan 4'ünün çocuk olduğunu belirtti.

Reuters'a telefonla açıklama yapan bir kent sakini, keskin nişancıların da saldırılarda yer aldığını söyleyerek, ölen çocuklardan en büyüğünün 13 yaşında olduğunu ifade etti.

Cezire televizyonu, dün akşam da Kaddafi güçlerinin Zintan'ı bombaladığını, bombardımanın birkaç saat sürdüğünü duyurmuştu. 

3 gazeteci gözaltında

Libya'da üç gazetecinin gözaltına alındığı bildirildi. Gazetecilerin şoförü Muhammed Hamid, Libya'daki gelişmeleri izleyen Fransız Haber Ajansı AFP'nin iki muhabiri ile Getty Images ajansının foto muhabirinin gözaltına alındığını belirtti.

Hamid, üç gazeteciyi 19 Mart sabahı Tobruk kentinde aracına aldığını ve Ecdebiye kentine doğru götürdüğünü, Ecdebiye'ye birkaç kilometre kala Libya askerlerinin aracın etrafını çevirdiğini söyledi.

Tobruk'a dün dönen Hamid, dört askerin silah zoruyla gazetecileri araçtan indirdiğini ve kendi araçlarına bindirdiğini ifade etti.

AFP, önceki gün iki muhabiri İngiliz Dave Clark (38) ve Kolombiya ve Almanya vatandaşı Roberto Schmidt'ten (45) cuma akşamından bu yana haber alınamadığı açıklamıştı.
İki muhabirin son olarak doğudaki Tobruk kentinde bulundukları, muhabirlerin cumartesi sabahı muhaliflerle görüşmek üzere 30 kilometre ötedeki bir yere gidecekleri yönünde mesaj geçtikleri ifade edilmişti.

AFP muhabirlerinin yanında Getty Images ajansı foto muhabiri Amerikalı Joe Raedle'in (45) de bulunduğu belirtilmişti.

Bir gazeteci kayıp  

Libya'nın Bingazi kentinde bir Fransız gazetecinin kaybolduğu bildirildi. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, Polaris Images ajansı için çalışan Stephane Lehr'den dün öğleden sonradan itibaren haber alınamadığını belirtti.

Örgütten yapılan açıklamada, serbest çalışan foto muhabiri Lehr'in bir Fransız televizyon ekibiyle Bingazi'ye geldiği kaydedildi.
 

Rusya Savunma Bakanı: En iyi yol ateşkes

Rusya Savunma Bakanı Anatoliy Serdyukov, Libya'da sivilleri korumanın en iyi yolunun acil ateşkes ilan edilmesi olduğunu söyledi.

Serdyukov, temaslarda bulunmak için Rusya'ya gelen ABD Savunma Bakanı Robert Gates ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, "Libya'da çatışan taraflar arasında ateşkesin ve diyaloğun acil şekilde sağlanması sivillerin güvenliğinin en emin yolu" diye konuştu.

Gates ile görüşmelerinin gündemini Libya'daki olayların oluşturduğunu ve Rusya'nın Libya'da şiddetin durdurulması gerektiği yolundaki uzlaşıyı desteklediğini belirten Serdyukov, "Biz BM Güvenlik Konseyi'nin 1973 nolu kararına sivillerin korunmasına yönelik ve çatışmaların büyümesini engellemeye yönelik önlemler olarak bakıyoruz. Ülkedeki son olaylar, sivillerin ölümüne ve sivil yerleşim yerlerin imha edilmesine neden olan ciddi düşmanlıkların bulunduğunu gösteriyor. Buna izin verilmemesi lazım ve Amerikalı karşıtlarımızı Rusya'nın bu pozisyonu konusunda bilgilendirdik" ifadesini kullandı.

Serdyukov, çatışan taraflardan şiddeti durdurmak için ellerinden gelen herşeyi yapmasını isteyerek, "Sivillerin güvenliğinin en kestirme yolu acil ateşkes ve taraflar arasında diyaloğun başlatılmasıdır" dedi.

Gates de yaptığı konuşmada, Serdyukov'a, müttefiklerin eylemlerinin, BM Güvenlik Konseyi'nin uçuşa yasak bölge oluşturulması ve sivilleri koruma kararıyla tamamen uyumlu olduğu konusunda güvence verdiğini belirterek, "Arap Birliği ve Körfez İşbirliği Konseyi'nin de Güvenlik Konseyi kararına yönelik tavrı aslında (Libya lideri Muammer) Kaddafi'nin halkından çok sayıda kişiyi öldürdüğünü kabulü anlamına geliyor. Koalisyon güçleri hava saldırıları sırasında sivil kayıpların engellenmesi için büyük çaba sarf ediyor" diye konuştu.

Koalisyon güçlerinin hedefinin büyük bölümünü yerleşim yerlerinde bulunmayan hava savunma sistemlerinin oluşturduğunu ifade eden Gates, "Son günlerde devam eden askeri çatışmaların önümüzdeki birkaç gün içinden kesinlikle azalması gerekiyor" dedi.

Rusya ziyaretini Libya'ya yönelik askeri operasyonun başlaması yüzünden bir gün erteleyen Gates, bugün geldiği Rusya'nın başkenti Moskova'da Kremlin duvarının hemen altındaki Meçhul Asker Anıtı'na çelenk bırakarak saygı duruşunda bulundu.

Gates, bugün ayrıca Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ile de bir araya gelecek.

İnsani felaket uyarısı

Çin yönetimi, Libya'ya yönelik müdahalede sivillerin ölmesinden duyduğu "derin kaygıyı" dile getirerek, "insani felaket" olabileceği uyarısında bulundu ve bu ülkedeki çatışmaların sona erdirilmesi çağrısını yineledi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cian Yü, silahlı güç kullanarak daha fazla masum insanın ölmesine karşı olduklarını ifade ederek, "taraflara acil ateşkes çağrısını tekrarladıklarını" belirtti.
Sözcü Cian Pekin'deki olağan basın toplantısında, "silahlı güç kullanmanın sivillerin ölümüne yol açtığı şeklinde haberler aldıklarını" söyleyerek, "Silahlı gücün sorumsuzca kullanılarak daha fazla insanın ölmesine ve daha büyük insani felaketler yaşanmasına karşıyız" diye konuştu.

Çinli yetkili, Libya'ya yapılan hava saldırısının BM Güvenlik Konseyi kararını ihlal edip etmediği şeklindeki soruya ise doğrudan yanıt vermedi.

Bu arada Çin gazetelerinde yer alan yorumlarda, Libya'ya yönelik operasyonu destekleyen ülkeler uluslararası hukuku ihlal ettikleri ve Ortadoğu'da yeni bir kargaşaya yol açtıkları gerekçesiyle eleştirildi.
 

"Bombardıman orantısız"

Cezayir Dışişleri Bakanı Murad Medelci, uluslararası koalisyonun Libya'ya hava bombardımanının BM kararına göre orantısız olduğunu belirterek, çatışmaların derhal durdurulması çağrısı yaptı.

Medelci, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un yanında okuduğu açıklamada, bu koalisyona katılan ülkeleri "krizi ağırlaştırmakla" suçlayarak, Güvenlik Konseyi'nin 1973 sayılı kararında belirlenen hedeflere oranla orantısız olduğu değerlendirmesinde bulundukları hava kuvvetlerinin devreye girmesiyle Libya'nın ciddileşen "derin bir krizden" geçtiğini kaydetti.

Cezayir'in bu fırsatla, Libyalı kardeşlerinin canlarının korunması amacıyla bir kez daha çatışmaların ve yabancı müdahalenin derhal durdurulması çağrısı yaptığını söyleyen Medelci, Libyalıların saygı içinde, birliklerini, toprak bütünlüklerini ve tam egemenliklerini muhafaza edecek şekilde krize barışçıl ve kalıcı bir çözüm bulmaları gerektiğinin altını çizdi.
Kahire'den dün akşam Cezayir'e gelen Lavrov Devlet Başkanı Abdülaziz Buteflika tarafından kabul edilecek.

 

Libya'nın acil toplantı talebine ret

BM Güvenlik Konseyi, Libya Dışişleri Bakanı Musa Kusa'nın Konsey'in acil toplantı yapması yönündeki talebini kabul etmedi.

Konsey'in, basına kapalı danışma toplantısında, Libya Dışişleri Bakanı Kusa'nın haftasonunda Konsey'e yazdığı mektubu ele aldığı ve Kusa'nın, ''Libya'ya karşı düzenlenen askeri saldırı karşısında'' Konsey'in acil toplanmasını ve hava saldırılarının durmasını isteyen talebini geri çevirdiği bildirildi.

Güvenlik Konseyi toplantısının ardından gazetecilere bilgi veren diplomatlar, Konsey'in Perşembe günü yeniden toplanacağını, toplantıda Tunus ve Mısır'ı yeni ziyaret eden BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un, Konsey'in 17 Mart'ta kabul ettiği, Libya'da sivilleri koruma amacıyla uçuşa yasak bölge oluşturulmasına yetki veren 1973 sayılı kararının uygulanmasıyla ilgili kendilerine brifing vereceğini kaydetti. Edinilen bilgiye göre, yine basına kapalı yapılacak bu toplantıda Genel Sekreterin bilgi vermesinin ardından Konsey üyeleri Libya'daki durumu ele alacak.

1973 sayılı karara göre, Genel Sekreter Ban'ın kararın kabulünden bir hafta sonra Konsey'e kararın uygulanmasıyla ilgili bilgi vermesi gerekiyor.

BM'de Libya'nın temsili sorunu

Bu arada Libya'yı BM'de kimin temsil ettiği sorusu da sorun yaratmaya devam ediyor.
BM Sözcüsü Martin Nesirky, Libya'yı BM'de kimin temsil ettiğine yönelik sorular üzerine, BM'nin 27 Şubat'ta, Libya'dan, BM Daimi Temsilcisi Muhammed Şalgam ve yardımcısı İbrahim Dabbaşi'nin Libya'yı artık BM'de temsil etmediklerini bildiren bir mektup aldıklarını hatırlattı. ''Bu iki diplomat dışında Libya'nın BM Daimi Temsilciliğinde halen Libya'yı temsil eden diplomatlar bulunuyor'' diye konuşan Nesirky, Şalgam ve Dabbaşi'nin BM kimlik kartlarının nezaket gereği geçerli olmaya devam ettiğini de belirtti.

Libya'daki yönetimin, BM Genel Kurulu'nun bir önceki başkanı Ali Treki'yi Libya'nın yeni BM Daimi Temsilcisi olarak atadığını bildiren bir başka mektubu da BM'ye gönderdiğini, ancak Treki'nin güven mektubunu Genel Sekreter Ban'a sunmadığını hatırlatan Nesirky, bir soru üzerine, yeni atanan büyükelçilerin güven mektuplarını Genel Sekretere ancak New York'ta sunmalarının ardından göreve başlayabileceklerini söyledi.

Şalgam ve Dabbaşi, Kaddafi'nin görevi bırakması gerektiğini söylemelerinin ardından Kaddafi rejimi tarafından görevlerinden alınmışlardı. Ancak iki diplomat da BM'de Libya toplantılarını izliyor ve ''kendi halkları adına görev yapmaya devam ettiklerini'' ifade ediyorlar.

 

Silah ambargosu için operasyona onay

NATO üyeleri, ittifakın Libya'ya silah ambargosunu uygulamak için operasyon başlatmasına onay verdi.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, yaptığı açıklamada, tüm müttefiklerin BM Güvenlik Konseyi'nin Libyalı sivillere yönelik şiddetin durdurulması yönündeki kararı kapsamındaki sorumluluklarına bağlı olduklarını vurguladı.

NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı James Stavridis komutasındaki NATO savaş gemileri ve uçaklarının Orta Akdeniz'de gemileri gözetleyip rapor edeceklerini ve gerektiğinde silah ve kiralık asker taşıdığından şüphelenilen gemileri durduracaklarını anlatan Rasmussen, operasyonun ticari gemi şirketleri ve bölgesel örgütlerle yakın işbirliği içinde yürütüleceğini belirtti.

Rasmussen, NATO'nun Libya'da uçuşa yasak bölge uygulamasını icra etmek için planlarını hazırladığını ve ihtiyaç duyulması halinde Libya halkını Kaddafi rejiminden korumak için uluslararası çabalara kararlılıkla destek vereceğini dile getirdi.

 

ABD'li Amiral: Kaddafi sivil halka saldırmaya devam ediyor

Libya'ya yönelik uluslararası operasyonun Amerikalı komutanı Amiral Samuel Locklear, Albay Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlerin ''öfkesini sivil halktan çıkarmaya devam ettiğini'' söyledi.

Amiral Locklear, operasyonun dördüncü gününde, Libya açıklarındaki koalisyonun amiral gemisi Mount Whintney'de düzenlediği basın toplantısında, ''Bugüne kadarki başarılarımıza rağmen Kaddafi ve ona bağlı kuvvetler sivil Libyalı halka saldırmaya devam ediyor'' dedi.

Kaddafi'ye bağlı kuvvetlerin Ecdebiye, Mistrata ve Zaviye'den çekilmesi gerektiğini de söyleyen Amiral Locklear, Libya'nın doğusuna düşen F-15 uçağının 2 mürettebatının da ''koalisyon güçleri tarafından bulunduğunu'' sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler