Kadıköy'de 'Boyun eğme' mitingi

TKP, Cumhuriyet’in 90. kuruluş yıldönümünü “Boyun eğme” sloganıyla kutladı. Mitingde, ABD ve emperyalizmden emir almayan, gericiliğe ödün vermeyen sosyalist bir Cumhuriyet vurgusu yapıldı.

Yayınlanma: 29.10.2013 - 17:35
Abone Ol google-news
Türkiye Komünist Partisi (TKP), Cumhuriyet’in 90. kuruluş yıldönümünü Kadıköy İskele Meydanı’nda “ Boyun eğme” sloganıyla gerçekleştirdiği Cumhuriyet mitingi ile kutladı. Mitingde, ABD ve emperyalizmden emir almayan, gericiliğe ödün vermeyen sosyalist bir Cumhuriyet vurgusu yapıldı.Gezi Parkı eylemleri sırasında yaşamını yitiren Mehmet Ayvalıtaş’ın babası Ali Ayvalıtaş “Cumhuriyet’in birikimlerinin bir bir satıldığını, insanları katledilip tutuklandığını belirterek baskılara karşı birleşme” çağrısı yaptı.

AKP’nin hayatın her alanında halka yönelik gerçekleştirdiği baskı ve teröre karşı karşı dün binlerce kişi Cumhuriyet’in 90. kuruluş yıldönümünü kutlamak için Kadıköy İskele Meydanı’nda biraraya geldi. “Yeni bir cumhuriyet, sosyalist cumhuriyet”,”Milliyetçilik değil, yurtseverlik”,”Boyun eğme” yazılı pankart ve dövizlerle Türk bayrakları ve Atatürk posterleri taşıyan yurttaşlar,“Bu daha başlangıç, mücadeleye devam”,”Yağma yok, sosyalizm var”,“Bu memleket bizim, yobaza liboşa bırakmayız”,“Gerici, faşist işbirlikçi AKP” sloganları attı. Gündoğdu marşı ile başlayan mitingte konuşan Sol Gazetesi yazarı ve TKP Merkez Komitesi üyesi Kemal Okuyan aydınlanmacı ve gericiler arasında ayrışma yaşandığını söyledi. Atatürk ve silah arkadaşlarının çok büyük bir iş başardığını belirten Okuyan,“O dönemin devrimcilerine selam olsun. O dönemi yargılayarak yarını kurtaramayız. Bu yapılanları küçülten bugünün devrimcileri kendini küçültür” dedi. Tayyip Erdoğan ile aynı çizgide olmalarının mümkün olmadığını kaydeden Kemal Okuyan,“Onlar, sermayeyi, karanlığı ve emperyalizmi temsil ediyor. Biz dikdatörün milletinden olmadığımız gibi, anası, bacısı, kardeşi de değiliz. Aynı ülkede yaşıyoruz ama biz Haziran ayında ilk işareti verilen halkın yolundayız. Örgütlenmekten başka çaremiz yok. Örgütlü halkı Tayyip de yenemez. Bizim yolumuz emekçilerin yolu” diye konuştu. Seçimlere de değinen Okuyan, Sol cephe adı altında bir oluşum içinde olduklarını belirtti.

 

'Cumhuriyete bir şehit verdik'

Gezi Parkı eylemleri sırasında yaşamını yitiren Mehmet Ayvalıtaş’ın babası Ali Ayvalıtaş, Cumhuriyet için kendi çocuğunu şehit verdiğini belirterek,“Benim dedelerimde ayağındaki çarığı ıslatıp yiyerek kurdular. Ancak Cumhuriyet’in birikimlerini birileri satıyor, satıyor, satıyor. İnsanları katledip tutukluyorlar. Artık bu baskıya karşı birleşelim” diye konuştu. Eylemler sırasında elindeki Türk bayrakları ile birlikte gözaltına alınan Ali Sarıçiçek de yine elinde Türk bayrakları ile çıktığı sahnede Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ile andığını, gezi eylemleri sırasında eğilip tutuklansalar da direnişe devam edeceklerini söyledi. ODTÜ öğrencisi ve Fikir Kulüpleri Federasyonu üyesi Dilan Evren de AKP’nin ırkçı, faşist, savaşçı politikalarına karşı mücadele edeceklerini vurgulayarak özetle şunları söyledi:“Erdoğan’ı ODTÜ’den kovan gençler burada. Başbakan şimdi çıkmış ‘Benim Cumhuriyetimim’ diyerek sahipleniyor. Ama bu cumhuriyeti gerici, faşist AKP’ye yedirmeyeceğiz. Yeni bir şiarla AKP’yi ülkeden göndereceğiz. Yaşasın bağımsız Aydınlık Türkiye.”

Mitinge Yurt Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, CHP milletvekilleri İlhan Cihaner ve Emine Ülker Tarhan da mesaj göndererek cumhuriyeti kutladı. Konuşmaların ardından Rahmi Saltuk ve çeşitli sanatçılar sevilen şarkılaranı söyledi. Mitingin ardından TKP’li gençlerin de aralarında olduğu grup, Kadıköy Natilius Alış Veriş Merkezi önüne kadar yürüdü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler