"Kadınlar listemizde daha çok yer alacak"

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, bugün siyasette kadınların hak ettiği yerde olmadığını belirterek, ''Kadınlarımız listelerimizde daha çok yer bulacak'' dedi.

Yayınlanma: 08.03.2011 - 12:17
Abone Ol google-news

Hamzaçebi, partisinin Lüleburgaz ve Derince ilçeleri kadın kolları üyelerini TBMM'de kabul etti.
Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü kutlayan Hamzaçebi, bugünün, Türkiye ve dünya kadınları açısından önemine işaret etti. Fransız ihtilali sonrası yayımlanan bildirgede, insan ve yurttaş hakları kavramının, bugün ise kadın hakları kavramının öne çıktığını ifade eden Hamzaçebi, sözlerini şöyle sürdürdü:

''İnsan hakları tabii ki önemli. Ancak olayı kadın-erkek ayırımı yapmaksızın insan hakları olarak ortaya koyduğumuzda, kadınları koruyan pozitif önlemler alınmadığında kadınlar temel haklar yönünden ihmal edilebiliyor. Türkiye bu konuda Cumhuriyetin ilk yıllarında çok büyük atılımlar yapmıştır. 1930'lu yıllarda kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesiyle Türkiye, Cumhuriyetin ilk yıllarında önemli bir mesafe almış olmasına rağmen bugün geldiğimiz noktada gerek kadınların siyasette temsili, gerekse sosyal, ekonomi, çalışma hayatının diğer alanlarındaki temsili açısından Türkiye çok iyi durumda değil. Türkiye'nin yapması gereken çok şey var.

Bugün özgürlük, eşitlik, kardeşlik gibi tüm dünyaya mal olmuş kavramların kadınlar açısından çok daha farklı bir önemi var. Özgürlük dediğimiz zaman, kadınların özgürlüğü; eşitlik dediğimizde kadınların, erkeklerle eşitliği öne çıkıyor. Ancak kadınlar, sosyal, çalışma, ekonomi hayatında Cumhuriyetin ilk yıllarındaki ilerlemeyi tamamlayan atılımları yapabilmiş değiller. Bu kadınlarımızın kabahati değil, yönetimlerin kabahati, bu konudaki eksikliğidir.''
 

''Kadınlar siyasette hak ettiği yere gelmeli"

Hamzaçebi, CHP olarak, kadınların toplumsal hayatın her yerinde daha fazla yer alması, çalışma, ekonomi, sosyal hayatta hak ettiği yere gelmesi gerektiğini düşündüklerini kaydetti.
Kadınların, siyasette hak ettiği yere gelmesini isteyen Hamzaçebi, bugün siyasette kadınların hak ettiği yerde olduğunu söylemenin mümkün olmadığını belirtti. Kadınların siyasette daha fazla yer sahibi olacağına inandığını dile getiren Hamzaçebi, ''CHP'nin programı budur. CHP, bu konudaki atılımlarını bu seçimde gösterecektir. Kadınlarımız, listelerimizde daha çok yer bulacaktır. Bunun yeterli olacağı kanaatinde değiliz. Toplumsal hayatın her alanında da kadınlarımız daha çok yer almalıdır'' diye konuştu.

Kadınların parlamentoda daha fazla temsil edilmesini istediklerini belirten Hamzaçebi, kadınların daha fazla yer aldığı bir parlamentoda ne gerilimin ne kavganın olacağını, demokrasinin daha fazla kökleşeceğini söyledi. Hamzaçebi, CHP'li kadınlardan, Aile Sigortası Projesini seçime kadar anlatmalarını isteyerek, ''İktidar partisi bu projeyi yıpratmak için her türlü şeyi deneyecektir, denemeye başlamıştır. Bunlara kulak asmayın, finansmanı hazırdır'' dedi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler