Kalp ve damar hastalıkları öldürüyor
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Prof. Dr. Özkan, "Ölüm nedenlerine baktığımızda Türkiye'de birinci sırada kardiyovasküler (kalp ve damar) hastalıkları görüyoruz" dedi.
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Prof. Dr. Seçil Özkan, "Ölüm nedenlerine baktığımızda Türkiye'de birinci sırada kardiyovasküler hastalıkları görüyoruz" dedi.
Bera Otelde, Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölgesi işbirliği çerçevesinde hazırlanan ve ülke raporunun açıklanacağı "Bulaşıcı olmayan hastalıklara yönelik daha iyi sonuçlar için sağlık sistemi zorlukları ve fırsatları" konulu toplantı gerçekleştirildi.
Seçil Özkan, toplantıda yaptığı konuşmasında açıklanacak söz konusu raporun, Türkiye adına gurur verici olduğunu söyledi.
Türkiye'nin sağlıkta oldukça iyi bir yol aldığını belirten Özkan, ülke olarak yaşam süresinin 76 yaşa yükseldiğini ve giderek yaşlı nüfus olma yoluna gidildiğini ifade etti.
Özkan, bekledikleri sonucun kronik ve bulaşıcı olmayan hastalıklarda artış beklediklerini kaydederek, şunları söyledi:
"Bu süreçte hem yaşlanıyoruz hem de yaşam süremiz uzuyor ama yaşam tarzımızda da değişiklikler oluyor. Yaşamımızdaki risk faktörlerini artırmaya başladık. Fiziksel aktivite, yeterli ve dengeli beslenmeme gibi nedenler de bizim için önemli risk faktörleridir. Veriler, ölüm nedenlerine baktığımızda da bizi destekliyor. Türkiye'de birinci sırada kardiyovasküler (kalp ve damar) hastalıkları görüyoruz. İlk 3 neden de bulaşıcı olmayan hastalıklar var. Dolayısıyla doğru yoldayız, ülke raporundaki öneriler de bizim için önemli bir yol çizecek."
Hastalıklar çıkmadan önce önlemlerin alınması gerektiğini vurgulayan Özkan, hastalık çıktıktan sonraki yükün her anlamda daha fazla olduğunu dile getirdi.
Özkan, erken tanının da çok önemli olduğunu belirterek, etkili tedaviyle komplikasyonları azaltmayı amaçladıklarını aktardı.
Bu süreçte unutulmaması gereken bir basamak olduğunu bildiren Özkan, "Bu anlamda da çok güzel adımlar attık. Sayın Başbakanımızın desteğiyle 'Çok sektörlü sağlık sorumluluğu projesini' artık üst düzeyde yapılanmasıyla hayata geçireceğiz. Eminim şimdiye kadar yaptığımız aktivitelere bir hız ve boyut kazandıracak" diye konuştu.
"Türkiye, öncü bir ülke olacak"
DSÖ Halk Sağlığı ve Sağlık Sistemleri Program Yöneticisi Dr. Hans Kluge de açıklanacak raporda bulaşıcı olmayan hastalıklara yönelik zorluklar ve fırsatların belirlenmeye çalıştığını söyledi.
Kluge, raporun hazırlanma sürecinde meslektaşlarıyla 15 tane sağlık sisteminin özelliklerini bir araya getirdiklerini anlattı.
Raporda, Türkiye ile ilgili ortaya çıkan bulgularda öncelikle bulaşıcı olmayan hastalıkları kontrol altına almak için büyük sayıda fırsatın olduğunu belirten Kluge, şunları kaydetti:
"Türkiye'nin tütün kontrol programı ve uygulanması küresel çapta en iyi uygulamalardan biri olarak değerlendirildi. Kanser görüntüleme yapısı iyi düşünülmüştür, kusursuz ve düzenlidir. Aynı zamanda değerlendirme esnasında bir sonraki zorluklar da görüldü ve bu sayede 2025'e kadar yüzde 25 azalmaya gidilmeye çalışılacaktır. 'Beslenmede, risk faktörlerinin nüfusta önlenmesinin güçlendirilmesi gerekiyor' diye düşündük. Koordinasyon ve yönetim mekanizmalarının güçlendirilmesi gerekiyor. DSÖ, Sağlık Bakanlığı ile işbirliği yapmak ve zorlukların üstesinden gelmek istiyor. Böylece Türkiye'de kapsamlı kontrol planları uygulamaya çalışacağız. Tavsiyeleri uygularken 'Türkiye, öncü bir ülke olacak' diye düşünüyoruz. Böylece Türkiye, sağlık sistemleri alanında herkes için sağlığı iyileştirmeye çalışacak."
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza