Kamu kurumlarında atamalar durduruldu

Seçimlere kadar görev yapacak geçici hükümetin kurulmasının ardından, "bazı istisnalar" dışında tüm kamu kurum ve kuruluşlarında atamalar durduruldu.

Kamu kurumlarında atamalar durduruldu
Abone Ol google-news
AA
Yayınlanma: 31.08.2015 - 07:53

Atamaların durdurulduğuna dair Başbakanlık Genelgesi Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Tüm kamu kurum ve kuruluşlarında, (Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği, TBMM İdari Teşkilatı, Anayasa Mahkemesi, hakim ve savcı adaylarının atanmaları yönünden ilgisine göre Adalet Bakanlığı veya Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu, Sayıştay Başkanlığı, Kamu Denetçiliği Kurumu, Milli İstihbarat Teşkilatı, il özel idareleri ve belediyeler ile bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmeler hariç);

- KPSS sonuçlarına göre merkezi yerleştirme sonucunda yapılacak atamalar,

- Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı ve Diş Hekimliği Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı sonucunda atanmaya hak kazananların atanmaları,

- Doçent ve profesör kadrolarına yapılacak atamalar,

- 657 sayılı Kanun'un 53. maddesi kapsamına giren eski hükümlü atamaları

- 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu'nun ek 1. ve ek 6. maddeleri kapsamına giren atamalar,

- 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu kapsamında veya diğer ilgili mevzuata göre yapılacak askeri personel atamaları,

- 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun'un 22. maddesi uyarınca yapılacak atamalar,

- Devlet burslusu olarak yurtdışına gönderilen öğrencilerin akademik eğitimlerini tamamlamalarını müteakip atanmaları,

- Zorunlu yer değiştirmeye tabi atamalar,

- Eş durumu ve mazeret nedeniyle yapılacak naklen atamalar,

- Vatani görevlerini yapmak üzere görevlerinden ayrılıp terhislerini müteakip tekrar eski görevlerine dönmek isteyenler ile ücretsiz izin bitimi yapılacak atamalar,

- Mükteseben yapılacak derece terfileri ve görevde yükselme sınavı sonucunda yapılacak atamalar,

- Yargı kararlarının uygulanması nedeniyle yapılacak atamalar,

- 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun ek 1. maddesi ile 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu'nun ek 1. maddesi kapsamına giren atamalar,

- Müfettiş raporu veya soruşturma sonucu yapılması gereken atamalar,

- 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkına Kanun'un ek 7. maddesi kapsamına giren atamalar hariç olmak üzere her statüdeki personelin görev ve unvan değişikliği niteliğinde olanlar dahil naklen veya açıktan atamaları, ikinci bir talimata kadar durduruldu.

Genelgeye göre, ancak hizmetlerinde aksamaya meydan verilmemesi amacıyla ivedi ve zorunlu hallerde istisnalar dışında yapılacak atamalar için Başbakanlıktan izin alınması gerekecek.

Ayrıca bu kurum ve kuruluşlarda daire başkanı, eşiti ve üstü boş kadrolara vekalet, yürütme ve tevdir dahil tüm görevlendirmeler ile üyesi olunan uluslararası kuruluşlar ve anlaşmalar gereğince katılımın zorunlu olduğu toplantılar hariç tüm yurtdışı geçici görevlendirmelerde Başbakanlıktan izin alınacak.

Memurlar.net'in haberine göre;
 
KAPSAM DIŞI OLAN KURUMLAR

Aşağıdaki kamu kurumları bir anlamda özerk olduğu için, atamaların durdurulması işleminden istisna tutulmuştur. Belediyeler bu kurumlardan birisidir.

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği,
Türkiye Büyük Millet Meclisi İdari Teşkilatı,
Anayasa Mahkemesi,
hakim ve savcı adaylarının atanmaları yönünden ilgisine göre Adalet Bakanlığı veya Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu,
Sayıştay Başkanlığı,
Kamu Denetçiliği Kurumu,
Milli İstihbarat Teşkilatı,
il özel idareleri ve belediyeler ile bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmeler

HANGİ ATAMALAR DURDURULDU?

İstisnalar dışındaki, her statüdeki, tüm açıktan atama ve naklen atamalar durdurulmuştur. Özellikle naklen atamalar önemlidir. Zira A kurumundan B kurumuna nakil işlemleri durdurulmuştur.

ATAMALARIN DURDURULMADIĞI HALLER

- Merkezi yerleştirmeyle yapılan KPSS atamaları durdurulmamıştır. Bu atamalar, ÖSYM tarafından yürütülen merkezi tercihler sonrasında yapılacak atamaları kapsamaktadır.

- Sadece, ÖSYM'nin yapacağı merkezi KPSS tercih işlemleri sonucu yapılacak atamalar istisna tutulduğu için, diğer KPSS puanına dayalı 4/B'li, işçi, memur alımları durdurulmuştur. Bu şekilde alım yapmak isteyen kamu kurumlarının, Başbakanlıktan izin alması gerekecektir. Örneğin VDK'nın vergi müfettiş yardımcısı alabilmesi için, Başbakanlıktan izin alması gerekecektir.

- Profesör ve doçent alımları dışındaki tüm akademik personel alımları durdurulmuştur. Genelgeye yardımcı doçent, araştırma görevlisi gibi diğer akademik unvanlar yazılmadığı için profesör ve doçent dışındaki tüm akademik personel alımlarında, Başbakanlıktan izin alınması gerekecektir.

- Her statüdeki alım durdurulmuştur. Yani işçi, sözleşmeli, geçici, memur tüm statülerde alımlar, istisnalar dışında durdurulmuştur.

- Mükteseben yapılacak derece terfileri ve görevde yükselme sınavı sonucunda yapılacak atamalar istisna tutulmuş ancak unvan değişikliği sınavı istisna tutulmamıştır. Ayrıca sadece GY sınav nedeniyle yapılacak atamalar istisna tutulmuştur. Bu nedenle sınava dayanmayan görevde yükselme niteliğindeki atamalar için Başbakanlıktan izin alınması gerekecektir. Örneğin daha önce şube müdürlüğü yapmış birisinin müktesep hakkı diye başka bir şube müdürlüğüne ataması yapılamayacaktır.

- Eş durumu ve mazeret nedeniyle yapılacak naklen atamalar dışındaki tüm nakil işlemleri durdurulmuştur.

- Zorunlu yer değiştirmeye tabi atamalar, istisna olarak belirtilmiştir. Bu düzenleme, özellikle bölgelerde belirli sürelerle görev yapmak zorunda olan kamu personelinin nakil işlemlerini kapsamaktadır.

İLK KEZ VEKALATEN ATAMA DA DURDURULUYOR

Başbakanlık Genelgesiyle ilk kez, Daire Başkanı ve üstü kadrolar için vekalet, yürütme ve tedvir dahil tüm görevlendirmelere de sınır getirilmiş ve bu atamalar da 2. bir emra kadar durdurulmuştur.

YURTDIŞI GEÇİCİ GÖREVLENDİRMELER DE DURDURULDU

Başbakanlık Genelgesiyle durdurulan bir diğer işlem de yurtdışı geçici görevlendirmeler oldu. Bu tür görevlendirmeler için Başbakanlıktan izin alınacaktır.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler