"Kanaldan geçen gemileri engelleyemeyiz"

Süveyş Kanalı Komitesi, kanaldan geçerek Suriye'ye gitmek isteyen İran, Rusya ve Çin savaş gemilerine engel olamayacaklarını belirtti.

Yayınlanma: 12.07.2012 - 07:12
Abone Ol google-news

Bir gurup Mısır'lı aktivist, Süveyş Kanalı'ndan Suriye'ye giden savaş gemilerinin geçişine engel olunması için Mısır İdare Mahkemesi'ne dava açtı.

Dava dilekçesinde, Süveyş Kanalı üzerinden Suriye'ye gidecek İran, Rusya ve Çin savaş gemilerinin kontrol edilmesi ve herhangi bir silah bulunmadığından emin olunması halinde geçiş izni verilmesi talep edildi.

Süveyş Kanalı Komitesi kaynakları, yaptığı açıklamada, uluslararası su kullanımını düzenleyen İstanbul Anlaşması'na göre silah veya askeri malzeme taşıyan hiçbir geminin geçişine engel olma yetkilerinin bulunmadığını ve Kanal'ın uluslararası bir alan olduğunu ifade etti.

Süveyş Kanalı Komitesi eski Hukuk Müsteşarı Muhammed Davud da yaptığı açıklamada, aktivistlerin açtığı davanın kanuni dayanağının olmadığını, 1881 İstanbul Anlaşması'na göre sadece Mısır'ın doğrudan savaş halinde olduğu ülkelere ait gemilerin geçmesine engel olunabileceğini savundu.

İran'daki Fars Haber Ajansı, Çin'in bu ay içinde Süveyş Kanalı'ndan Suriye'ye 10 adet savaş gemisinin geçişi için izin aldığını duyurmuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler