Kanser hastası Mete Diş tahliye edildi

Tutuklanarak 25 Kasım 2010’da Kandıra’daki Kocaeli 1 Nolu F Tipi Cezaevi’ne gönderilen ve "Devrimci Halk Kurtuluş Partisi/Cephesi (DHKP-C) örgütü üyeliği"nden yargılanan kanser hastası Mete Diş (26), hakkında İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi Adli Tıp Kurumu’nun sağlık raporunu beklemeksizin, tıp fakültesinin raporunu yeterli görerek tahliye edildi.

Yayınlanma: 24.05.2013 - 20:24
Abone Ol google-news

Kandıra 1 Nolu F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Mete Diş’in babası Mehmet Diş, oğlunun akşam saat 22.00 gibi kendisini arayarak, “Baba ben tahliye oldum. Gelin beni alın” dediğini belirtti. Mehmet Diş, tahliye haberini aldıkları gibi hemen yola çıkarak oğlunu almaya gittiklerini ve tahliye nedeniyle çok mutlu olduklarını söyledi. Mete Diş, 2 yıl önce Hayata Dönüş Operasyonu yıldönümünde yapılan protesto gösterisine katılmıştı. Diş, bu protesto gösterisi sırasında gözaltına alınmış ve yasadışı DHKP/C üyeliği iddiasıyla tutuklanarak Kandıra 1 Nolu F Tipi Cezaevine konulmuştu. İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı, kanser hastası tutuklu Mete Diş ile ilgili hazırladığı raporda, “Diş’in tutuklu kalması, kemoterapi sonrası oluşabilecek etkilerin ardından sağlık hizmetlerinde gecikmeye ve ölümüne sebep olabilir” denilmişti.

Mahkeme, Mete Diş’in diğer hastanelerden alınan kanser raporlarını dikkate almamış, Adli Tıp’tan tutuklulukla ilgili sağlık raporu düzenlenmesini istemişti. Yaklaşık 2,5 yıldır üç kişilik hücrede tutulan Diş’e 25 Şubat’ta testis kanseri teşhisi konulmasının ardından, sevkedildiği Maltepe Cezaevi’ne tek kişilik hücreye konmuştu. Burada baygınlık geçirmesinin ve uzun süre yardım alamamasının ardından tekrar Kocaeli F Tipi Cezaevi’ne gitmek için talepte bulunan Diş, bu isteğinin kabul edillmesi için beş gün açlık grevi yapmıştı. Avukatları bu koşullarda tedavi edilemeyeceği gibi hastalığının daha da ilerlediğini belirterek Diş’in çıkarıldığı 19 Mart’ta görülen son duruşmada tahliye talebinde bulunmuştu. Ancak mahkeme talebi reddetmişti.

Mete Diş’in tahliye edilmesi istemiyle çok sayıda gösteri ve yürüyüş gerçekleştirilmiş ve polis bu gösteri ve yürüyüşlere müdahale etmişti. Geçtiğimiz günlerde Sincan 2 Nolu F Tipi Cezaevi’nde kanser hastası tutuklu İrfan Eskibağ ise zamanında tahliye edilmediği için hayatını  kaybetmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler