Karlı havada kör olma riski

SAMSUN'da faaliyet gösteren özel bir göz hastanesinin Başhekimi Op. Dr. Ali Tarık Sakoğlu, kar yağışının yoğun etki gösterdiği günlerde güneşten gelen ultraviyole ışınların kar ya da buzla kaplı alanlarda yansıyarak göze zarar vermesi sonucu kar körlüğünün oluşabileceğini dile getirdi.

Karlı havada kör olma riski
Abone Ol google-news
DHA
Yayınlanma: 14.01.2015 - 14:27

Soğuk hava dalgasıyla birlikte Türkiye’yi etkisi altına alan karın, gözler için tehlike oluşturabildiğini ifade eden Op.Dr.Ali Tarık Sakoğlu, "Karlı havalarda, güneş gözlüğü takmadan dışarı çıkmak veya koruyucu gözlük olmadan kar sporları yapmak 'kar körlüğüne' zemin hazırlıyor. Kar yağışının yoğun etki gösterdiği günlerde güneşten gelen ultraviyole ışınların kar ya da buzla kaplı alanlarda yansıyarak göze zarar vermesi sonucu kar körlüğünün oluşabileceğini ifade eden Op. Dr. Sakoğlu, kar körlüğünün ilk belirtilerinin gözde kuruma olduğunu belirterek, gözde ışığa karşı 8-12 saat içerisinde hassaslaşma başladığını dile getirdi. Zaman ilerledikçe kişinin gözünün içerisinde kum tanesi varmış hissinin meydana geldiğini söyleyen Op. Dr. Ali Tarık Sakoğlu, gözlerin ışığa karşı aşırı derecede hassaslaştığını ve gözlerden sürekli yaş geldiğini kaydederek, "Kar körlüğünün etkisini birkaç gün içerisinde yitirmesine rağmen tedavi edilmediği takdirde gözde yarattığı ağrılar rahatsız edici boyutlara ulaşabilir. Öncelikle gözün mümkünse yıkanması ve yoğun gözyaşı tedavisi gerekiyor. Göz pansumanla kapatılabilir ya da göz kapaklarının üzerine soğuk kompres uygulanabilir. Ancak kesinlikle göz kapakları ovuşturulmamalıdır. Çünkü kuruluk sebebiyle göz kapağı ve gözün birbirine aşırı sürtünmesi sonucu hafiften ağıra doğru değişebilen tahriş bulguları ile kornea ve konjonktiva gibi yüzeysel dokularda hasar meydana gelebilir" diye konuştu.

Kar körlüğüne karşı alınacak en etkin önlemin yüzde koruyucu özelliği olan ultraviyole gözlük kullanmak olduğunu belirten Op. Dr. Ali Tarık Sakoğlu, "Işık yansımasına çıplak gözle bakılmamalı. Bu ışınlar, korneanın dış tabakalarına zarar vererek ışığa karşı duyarlılık, geçici körlük veya iltihaplanma ve ağrıya yol açar. Gözlük olmadığı zamanlarda ise gözün karla temas etmesini önlemek için mümkün olduğunca etrafta bulunan koyu renklere bakılmalı. Ayrıca göz kuruluğu olduğu bilinen kişilerin soğuk havalarda gözyaşı tedavilerini ihmal etmemeleri gerekir" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler