Kavrulmaya hazırlanın

Aşırı sıcak ve nemden bunalan İstanbulluları daha da zor günler bekliyor. Meteroloji, özellikle İstanbulluları önümüzdeki günlerde bayıltan sıcakların etkisini daha da artıracağı konusunda uyardı. Yetkililer, hava sıcaklığının artacağını ve yüksek nemin önümüzdeki salı gününe kadar devam edeceğini bildirdi.

Kavrulmaya hazırlanın
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 13.08.2014 - 21:48

Hava sıcaklığı, İç ve Kuzeydoğu kesimlerde de 4 dereceye kadar artış kaydedecek. Sıcaklık mevsim normallerinin 3 derece üstünde olacak. Bu sıcak hava dalgası ağustos ayı sonuna kadar hüküm sürecek.

Aşırı sıcak hava dalgası Güneydoğu Anadolu bölgesinde etkili olmaya başladı. Termometrelerin 40 dereceyi gösterdiği Adıyaman’da sıcaktan trafo patladı. Patlamanın, yurttaşların aşırı sıcaklar nedeniyle klimalara fazla yüklenmesinden kaynaklandığı açıklandı.

Diyarbakır’da ise hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, kafe işletmecilerini farklı çözümler bulmaya yöneltti. Sıcaklığın günlük 45 dereceyi aştığı kentte işletme sahipleri, çareyi su püskürtme cihazlarında buldu.

 

İstanbul Şubat’ta baharı yaşayacak

Öte yandan,İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü’nde hazırlanan Türkiye’nin gelecek iklim projeksiyonlarına göre, İstanbul’da hava, yıl boyu artan sıcaklık ve kışın artan, yazın azalan yağışıyla tipik Akdeniz iklimine dönüşecek. Batı Karadeniz bölgesi de artacak sıcaklıkla, tipik Akdeniz iklimi özelliklerini daha fazla yansıtacak. İTÜ Avrasya Yer Bilimleri öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Lütfi Şen, “Benzetmek gerekirse İstanbul’da hava İzmir gibi olacak, İzmir’de ise Antalya gibi... Genel olarak yazlar daha kurak ve sıcak; kışlar daha ılık ve yağışlı geçecek” dedi.

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) son Değerlendirme Raporu’na temel teşkil eden iklim değişikliği model simülasyonlarının sonuçlarını aktaran Şen, buna göre yüzyılın sonuna doğru Türkiye’de yıllık ortalama sıcaklıkların günümüze göre 2.5 - 5.4 derece arasında artacağının öngörüldüğünü söyledi. Genel olarak kışın sıcaklık artışlarının yazın yarısı kadar gerçekleşeceğini dile getiren Şen, “Aynı simülasyonlara göre Türkiye genelinde yağışlar azalacak. Ancak yağış azalımı Türkiye’nin güney bölgelerinde, özellikle Akdeniz bölgesi ile Ege bölgesinin güney kısımlarında, daha fazla (yüzde 30’lara varan seviyelerde) olacak. Karadeniz ve Marmara bölgelerinde yıllık yağış değişiminin fazla olmayacağı öngörülüyor” bilgisini aktardı.

Prof. Dr. Şen, gelecekte Trabzon’un sahip olacağı iklimin de sıcaklık açısından bugünkü Antalya’yı andıracağının tahmin edildiğini belirtti. Sıcaklıklardaki değişimi yağış için söylemenin mümkün olmadığını kaydeden Şen, Trabzon’un kış yağışlarını gelecekte artıracak olmasına rağmen yine de kış aylarında oldukça yüksek yağış alan Antalya’ya benzemesinin söz konusu olmayacağını belirtti.

Sıcaklıklardaki artış ve yağışlardaki azalışın Türkiye’de çoraklaşmayı artıracağını belirten Şen, nüfus dağılımının gelecekte değişmemesi halinde ülkenin batısında kişi başı su miktarlarının dramatik seviyelere düşebileceğini sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler