Kayıtlarını yaptırmayan doktorların reçeteleri geçersiz sayılacak
Sağlık Bakanlığı ile üniversite hastanelerinde görev yapan 65 bin doktor ve diş hekiminin bakanlığın yeni eczane sistemine kayıt yaptırma tarihi yarın sona eriyor.
TTB Genel Başkanı Eriş Bilaloğlu, "Hekimlerin sisteme kayıt olmaması gibi bir şey yok. Hekimler birden fazla yerde veya geçici görevlerle başka hastanelere çalışıyor olabilir.
Sağlık Bakanlığı ile üniversite hastanelerinde görev yapan 65 bin doktor ve diş hekiminin bilgilerinin Medula -Eczane sistemine kayıt yaptırma tarihi yarın doluyor. Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK), 1 Ekim'den itibaren sistemde kaydı bulunmayan doktorun yazdığı reçete ve sağlık raporlarını karşılamayacak.
Uygulanacak yeni sistem ile Türkiye'deki tüm doktorlar kayıt altına alınacak, milyarlarca liralık ilaç harcaması online takip edilecek. Doktorların yazdığı ilaçların türü ve sıklığı kontrol edileceği gibi reçetelerin hangi eczanelerde dağılımının gerçekleştiği anlık izlenebilecek.
"Hastalar ilaç paralarını cepten ödeyebilir"
Türk Tabipler Birliği (TTB) Genel Başkanı Eriş Bilaloğlu, 1 Ekim'de uygulanmaya başlanacak Medula-Eczane sistemini değerlendirdi.
Türkiye'de hekimlik yapan doktorların Medula-Eczane sistemine kayıt olmama gibi bir durumun olmadığını öne süren Bilaloğlu, "Hekimler sisteme kayıt olmak için gerekli bilgileri SGK'ya bildiriyor. Doktorlar bu sisteme kayıt olmuyorlar demek doğru değil. Sistemdeki sorunlardan dolayı hekimler sistemde görünmüyor olabilir. İsimleri, bilgileri yanlış yazılmış olabilir. Hekimler kamuda geçici görevlerle başka hastaneye görevlendirilebiliyor. Hekimler hareketli olduğunda değişiklikler sisteme girilmemiş olabilir. Hekimler birden fazla yerde çalışabilir, bu yüzden kayıtlar görülmüyor olabilir" dedi.
"Hasta lehine uygulamalar yapılmalı"
Harici hatalardan kaynaklanan sorunlar için önlemler alınması gerektiğini belirten Bilaloğlu, şöyle devam etti:"Reçete ve benzeri işlemlerin ödenmesinde zorluk yaşanmaması gerekir. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) hasta lehine bir tutumu tercih etmeli. Hasta reçetesi ödenmediği zaman hasta mağdur olup ilaç parasını cepten ödemek zorunda kalabilir. Türkiye'de hastaların cepten ödemeleri artıyor, sistemin de istediği böyle bir şey. SGK'ya yük olmasın cepten ödemeler artsın diyen bir tercih söz konusu. Eğer hekimlerin Medula-Eczane sistemine kayıt olmaması söz konusu olmaz; çünkü her kurum gelirlerinin belli olması için sisteme kayıt olur. Sistemi kuranlar hastanın lehine uygulamalar yapmalı. Hastaya doktorunuz görünmüyor demek yerine düzenleyici uygulama yapmalı. Yaşanabilecek harici sorunlardan dolayı hastalar ilaçlarını alabilmek için cepten ödeme yapabilir, başkasına reçete yazdırabilir ve hastalar bürokratik sorunlar yaşayabilir."
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza