Kazıdan cam çıktı

Beyşehir Gölü kıyısındaki tarihi Kubadabad Sarayı'nda yapılan kazı çalışmalarında Selçuklu camı buluntuları ortaya çıktı.

Kazıdan cam çıktı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 29.08.2009 - 06:49

Konya'nın Beyşehir ilçesine bağlı Gölyaka beldesi sınırları içerisinde yer alan göl kıyısındaki, Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat tarafından yazlık saray olarak yaptırılan Kubadabad Sarayı'nın bugüne ulaşan kalıntılarında, 1980 yılından beri kazı çalışmaları yürütülüyor.

Kazıya, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi, Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rüçhan Arık başkanlık ediyor.Prof. Dr. Arık, " Saray kalıntılarındaki kazı çalışmalarının bu yıl ramazan nedeniyle erken bitti" dedi.

18 Temmuzda başlayan çalışmalarda üniversite öğrencilerinin yanı sıra, restoratörler, akademisyenler, arkeologlar ve yevmiyeli olarak çalıştırılan işçilerin görev aldığını anlatan Arık, bir ekip çalışması yürüttüklerini, çalışmalar sonunda önemli bulgulara rastladıklarını söyledi.



Cam da arkeologlar için çini kadar önemli

Oldukça nadir olan eserler olduğuna dikkati çeken Arık, şunları kaydetti:
''Çalışmalar sonunda Selçuklu camı buluntuları ortaya çıktı. Bizim için bu cam parçaları, paha biçemediğimiz Selçuklu çinileri kadar önemli. Cam buluntuların yanı sıra, yer yer kireç ve kireç harçlarıyla başka malzemeler de tespit ettik. Çalışmalar sırasında çini yapmak üzere toparlanan malzemelerin bulunduğu yerleri de kazdık. Bu buluntular, bizim için çok önemli.. Bunları saray şantiyesi bölgesinde elde ettik. Bu sırada yeni bir binanın da ortaya çıkmaya başladığını gözlemledik. Ortaya çıkan binaya 'orta saray' ismini verdik. Ancak henüz daha sarayın bir bahçesi olup olmadığı belli değil.''

Prof. Dr. Arık, kazı çalışmalarını İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile İl Özel İdaresinin desteğiyle sürdürdüklerini, ödenek konusunda önümüzdeki yıl daha rahat olacaklarını anlattı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler