Kenya'da Başkan yüzde 50'yi geçti, mahkeme 'usülsüzlük' nedeniyle seçimi iptal etti

Kenya’da Yüksek Mahkeme, Devlet Başkanı Kenyatta’nın yüzde 50’den fazla oy alarak kazandığı 8 Ağustos’taki seçimlerin seçim kurulunun usulsüzlük yaptığının tespit edilmesi nedeniyle geçersiz olduğuna hükmetti.

Yayınlanma: 01.09.2017 - 20:21
Abone Ol google-news

Kenya’da Yüksek Mahkeme sadece Kenya’da değil Afrika’da da bir ilke imza atarak geçen ay düzenlenen ve halihazırdaki Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta’nın yüzde 50’den fazla oyla kazandığı seçimi, seçim kurulunun usulsüzlük yaptığını saptayarak geçersiz ilan etti. 8 Ağustos seçiminde 2013’ten beri devlet başkanlığını yürüten Kenyatta’nın yüzde 54.3, en yakın rakibi Raila Odinga’nın yüzde 44.7 oranında oy aldığı açıklanmış, Odinga ise hileli gerekçesiyle sonucu kabul etmediğini duyurmuştu. Muhalefet destekçilerinin sokaklara dökülmesiyle , çıkan olaylarda en az 28 kişi hayatını kaybetmişti.

60 gün içinde sandığa

Seçim sisteminin hacklendiğini ve internetten yayımlanan sonuçların oyların sandık başlarında kayda geçirildiği tutanaklarla desteklenmediğini öne süren Odinga sonuçları “kazanma umutları olmasara gerçeklerin ortaya çıkması için” mahkemeye taşımıştı. Mahkeme Başkanı David Maraga, kararın 4 lehte ve 2 aleyhte görüş ile alındığını ve seçimlerin 60 gün içinde tekrarlanmasına karar verildiğini açıkladı. Maraga, “Seçim anayasa ve ilgili yasalarla uyumlu yapılmamıştır. Kenyatta’nın kazandığına dair açıklanan sonuç geçersiz ve hükümsüzdür, iptal edilmiştir” dedi. 2007’de iki lider arasındaki benzer bir gerilimin ardındançıkan şiddet olaylarında 1200’ü aşkın kişi ölmüştü. Dünkü kararın ardından muhalifler bu kez sevinç gösterileri için sokağa çıktı. Ancak Odinga, Kenya Bağımsız Seçim Ve Sınırlar Komisyonu’na güvenmediklerini, komisyon üyelerinin hapiste olması gerektiğini söyledi.

Kenyatta’dan saygı

“Hakimlerin halkın iradesine karşı geldiğini” vurgulayan Kenyatta’dan “Karara katılmadığını ancak saygı duyduğu” sözleri geldi. Kenyatta, barış ve sükunet çağrısında bulundu. Kenyatta’nın avukatı kararı siyasi olarak nitelendirdi. Seçim Komisyonu’ndan yapılan açıklamada ise “personelde değişime gidileceği ve geçen ayki seçimlerde usulsüzlük yapan personelin yargılanacağı” belirtildi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler