Kesen kesene!

DT’nin 60 yıllık arazisinde ağaçlar birer birer kesiliyor; sanatçılar ve tiyatroseverler ağaçlar için eyleme hazırlanıyor...

Yayınlanma: 16.01.2014 - 16:05
Abone Ol google-news

Devlet Tiyatroları (DT) Genel Müdürlüğü’nün 60 yıldan bu yana kullandığı, içinde kostüm ve dekor tasarımlarının yapıldığı, İrfan Şahinbaş Atölye Sahnesi, Stüdyo Sahne gibi sahnelerinin bulunduğu Macunköy’deki arazide, SS İvme Yapı İnşaat’ın ağaç talanı devam ediyor. İnşaat firmasına ait vinçler arazideki ağaçları her gün birer birer keserken, sanatçılar ve tiyatroseverler de ağaçlar için eyleme hazırlanıyor. Sanatçılar, tepkilerini, “Devletin arazisine vinçle girilemez. Devletin arazisi vinçle ranta kurban edilemez” sözleriyle dile getiriyor.

DT’nin 60 yıldan bu yana kullandığı arazi, 2005 yılında, “küçük sanayi sitesi yapılması amacıyla”, bir ölçümleme yapılmadan Maliye Bakanlığı’na bağlı Milli Emlak tarafından SS İvme Yapı Kooperatifi’ne satılmıştı. Ancak arazinin satışında “aplikasyon (parselin ayrılması, birleşmesine aykırı durum) hatası” yapıldığı bu nedenle de DT Genel Müdürlüğü Milli Emlak’tan bu yanlışın düzeltilmesini istemişti. Kooperatif de arazinin “aplikasyon hatasını” görmezden gelerek, onlarca ağacın bulunduğu 20 metrekarelik alanı da kendi sınırları içine dahil etmek istiyor. Bu nedenle vinçlerle DT’nin arazisine giriyor. Arazideki ağaçlar da her gün birer birer kesiliyor.

Sanatçılar ve sanatseverler bu duruma tepkili. Sanatçılar, “inşaat şirketinin tüm hukuki işlemlere karşın yasal olmayan şekilde devletin arazisine girdiğine” dikkat çekerek, alanda eylem yapma kararı aldı. Eylem, ilerleyen günlerde, Devlet Tiyatrosu Opera ve Balesi Çalışanları Yardımlaşma Vakfı (TOBAV), Devlet Tiyatroları Sanatçıları Derneği (DETİS), Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği (TOMEB) ve Kültür Sanat Sendikası’nın öncülüğünde gerçekleştirilecek. Sanatçılar, “Devletin arazisi vinçle ranta kurban edilemez” görüşünü dile getirirken, arazide toplumun da hakkı olduğunu belirtiyorlar.

Öte yandan SS İvme Yapı İnşaat yetkilileri ise her şeye karşın arazinin 20 metrelik alanına iş makinelerini hazır tutuyor. Eğer inşaat 20 metrekarelik alana yayılırsa, arazide DT Genel Müdürlüğü’ne ait tesisler, misafirhaneler de yıkılacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler