"Kıbrıs Türk halkı alternatifsiz değil" vurgusu

KKTC Başbakanı ve Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Derviş Eroğlu, ''Kıbrıs Türk halkının çaresiz ve alternatifsiz olmadığını'' ifade ederek, ''Devletimiz vardır ve yaşamaya, yücelmeye devam edecektir'' dedi.

Yayınlanma: 08.09.2009 - 12:45
Abone Ol google-news

KKTC Başbakanı ve Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Derviş Eroğlu, Lefkoşa Merit Otel'de düzenlediği basın toplantısında, hükümetinin 100 günlük icraatını değerlendirdi.

Tüm bakanların eksiksiz katıldığı toplantıda, hükümetin 18 Mayıs 2009'da güvenoyu alarak resmen icraata başladığını anımsatan Eroğlu, hükümetinin icraata başlayalı 112 gün olduğunu, 100 günü ise 25 Ağustos'ta doldurduklarını belirtti.

 

Kıbrıs müzakereleri

Kıbrıs'ta 3 Eylül'de başlaması planlanan görüşme sürecinin ikinci turunun Rum tarafının tutumu yüzünden başlayamadığını ve liderler görüşmesinin 10 Eylülde yapılacağını anımsatan Eroğlu, şöyle devam etti:

''Dileriz Perşembe günü başlayacak Kıbrıs konusundaki görüşme sürecinde Rum komşularımız makul ve mantıklı olmayı başarırlar, Kıbrıs'ta kendilerininkine denk bir devlet bulunduğunu anlar ve bir uzlaşma yolu açılır.

Şu bilinmelidir ki Kıbrıs Türk halkı çaresiz ve alternatifsiz değildir. Devletimiz vardır ve yaşamaya, yücelmeye devam edecektir. Esasen Ulusal Birlik Partisi'nin tarihi görevi halkımızın refah ve güvenliğini sağlamak, devletimizi yaşatıp yüceltmektir.''

Seçim meydanlarında, görüşmelerin devamından yana olduklarını, ama hiçbir koşulda Kıbrıs Türk halkının kazanılmış haklarının heba edilmesine izin vermek niyetinde olmadıkların söylediklerini ve sözlerinin arkasında durduklarını kaydeden Eroğlu, görüşme masasında hükümetten de bir temsilci olması konusunda Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'la uzlaştıklarını söyledi. Eroğlu, müzakere heyetinde yer alacak ismin daha sonra açıklanacağını belirtti.

Bir soru üzerine, olası bir referandum için, ortaya bir metin çıkmadan, tavırlarının belli olmayacağını ifade eden Eroğlu, ''dayatma metinler hazırlanması'' konusunda rahat olmadıklarını söyledi.

''İki kesimli, iki toplumlu federasyon söyleminin altının mutlaka doldurulması gerektiğini'' kaydeden Eroğlu, ''Öyle körü körüne 'evet' demeyiz'' dedi.

 

"Uyum sorunu yok"

''Sayın Talat'la uyum sorunumuz olmayacak demiştik, olmuyor''
diyen Derviş Eroğlu, şunları kaydetti:

''Pek tabii ki Sayın Talat'ın kendi görüşleri vardır, onları koruyor ve gayet doğal olarak bizim de Ulusal Birlik Partisi olarak kendimize özgü düşüncelerimiz, tavırlarımız vardır ve biz de onları koruyoruz. Ama farklılıklarımıza rağmen ülkemiz, halkımız için birlikte çalışmak durumunda olduğumuzun bilincindeyiz.''


"İç barışımızı bozmak için çaba gösteriyorlar"

İç barışa önem verdiklerine işaret eden Eroğlu, ''Bizim dışımızdaki bazı güçler sürekli olarak bizim iç barışımızı bozmak için çaba gösteriyorlar, her konuyu, her olayı değerlendirmeye çalışıyorlar'' dedi.

''UBP hükümeti olarak sorunları aşmaya, yakın geleceğin istikrarlı kalkınan, yüksek büyüme hızına ulaşan, özel sektörü güçlü, kamu kesimi verimli bir Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni ortaya çıkarabilmek için canla başla çalıştıklarını'' kaydeden Derviş Eroğlu, şöyle devam etti:

''Bu noktada sendikalarımızın, sivil toplum örgütlerimizin, çalışanlarımızın, iş adamlarımızın desteğine ihtiyacımız vardır.

Biz bu üç kesimi bir masa etrafında bir araya getiren bir platform yaratma gayretinde olacağız. Umarız herkes ön yargılarından arınır, bu platform en erken bir zamanda oluşur ve verimli bir çalışma süreci yaşanır.''

 

Kamuoyu araştırması

Kamuoyunda çok tartışılan icraatları ve projeleriyle ilgili kamuoyu araştırması yaptırdıklarını ifade ederek, iki gün önce tamamlanan çalışma hakkında bilgi veren Eroğlu, halkın yüzde 77,5'in Kıbrıs'ta iki devletli çözüme destek verdiğini söyledi.

Araştırma sonuçlarına göre ''halkın hükümeti büyük bir kararlılıkla desteklediğini'' belirten Derviş Eroğlu, şu bilgileri verdi:

''Kıbrıs konusundaki görüşme sürecinde hükümetin de bir temsilcisi bulunması talebimize yüzde 80'e varan bir destek söz konusu.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin aşamalı olarak serbest bölge yapılmasına da halkımız yaklaşık yüzde 70 oranında bir destek veriyor.

Cumhurbaşkanı Talat'ın imzalamayıp Anayasa Mahkemesine sorduğu Başbakanlık Denetleme Kurulu oluşturulması yasasına destek ise yüzde 85'e yakın. Ek mesailer konusundaki tavrımıza destek yüzde 85'in üzerinde.Kolejlerin orta bölümünün açılmasına destek verenlerin oranı yüzde 75'in üzerinde.''


Çözüm modelleri

KKTC Başbakanı Derviş Eroğlu, araştırma sonucuna göre, halkın Kıbrıs konusunda destek verdiği çözüm modellerini de şöyle aktardı.
''-İki tamamen ayrı bağımsız devlet: Yüzde 50,1
-Merkezi yapısı güçlü bir federasyon: Yüzde 17,4
-Merkezi yapısı zayıf konfederasyon/iki devletli çözüm: Yüzde 16,8
-Mevcut durumun devam etmesi: Yüzde 8,4
-Türkiye ile entegrasyon: Yüzde 6,5''


"Ülke bildiğinizden de kötü durumda"

''Ülke bildiğinizden de kötü durumdadır, bildiğinizden de kötü yönetilmiştir'' diyen Derviş Eroğlu, önceki hükümetin büyük ortağı Cumhuriyetçi Türk Partisi'ni (CTP) eleştirdi.

CTP'nin Türkiye'nin gönderdiği 2009 bütçesini ilk dört ayda bitirdiğini ifade eden Eroğlu, bazı sendikaların tavrını da eleştirerek, ''Bizim, muhalefetin ya da niyetleri KKTC'yi yaşatıp yüceltmek olmayan birkaç sendikacının ipe sapa gelmez iddialarının peşinden sürükleneceğimizi bekleyenler yanılıyor'' dedi.

Sendikaların hak aramasının karşısında olmadıklarını kaydeden Eroğlu, ekonominin kötü durumda olduğunu, bütçenin tükendiğini o yüzden bazı kısıtlamalara gitmek durumunda olduklarını anlattı.


"Kasıtlı eylem"

Bazı sendikaların kasıtlı eylem yaptığını savunan Eroğlu, şöyle devam etti:
''Amaç bellidir. Amaçları Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni ortadan kaldıracak, Kıbrıs Türk halkının sözde 'Kıbrıs cumhuriyeti'ne yama olmasını sağlayacak bir anlaşmaya yol açmak için zemin yaratmaktır.
Bu nedenle Anavatan Türkiye Büyükelçiliği önünde eylem yapıyorlar, bunun için Avrupa Birliği büyükelçilikleri önünde eylem yapıp onları müdahaleye çağırmak için metinler hazırlıyorlar. Hazırladıkları metin bizde vardır. Bunu halkımızdan gizlememiz söz konusu olamaz.
O metinde açıkça Avrupa Birliğinden Kuzey Kıbrıs'a müdahale etmesi istenmektedir. Bu metni hazırlayan ise Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikasıdır. Başaramamışlardır, çünkü bazı sendikalar duyarlı davranmıştır.''

Sendikaları ''yanlış yolda'' olduğunu kaydeden Eroğlu, halkın, hükümetin aldığı tasarruf tedbirlerine destek verdiğini kaydetti.

 

Tarih kitapları değişti

13. maaş uygulamasının kalkmayacağını ve emekli ikramiyelerinden vergi alınmayacağını ifade eden Eroğlu, seçim döneminde söz verdikleri gibi tarih kitaplarını değiştirdiklerini söyledi. Eroğlu, basın toplantısında, değişen bir tarih kitabını da gösterdi.

Eroğlu, tarih kitaplarıyla ilgili bir soru üzerine, kitapların akademik bir kurul tarafından hazırlandığına işaret ederek, ''Tarih kitaplarında ne kan var, ne kurşun var'' dedi.

''KKTC'yi iktidarımız süresinde serbest bölge haline getireceğiz'' dediklerini anımsatan Eroğlu, Ekonomi Bakanlığının gereken temasları yaptığını ve yasa tasarısının Bakanlıkta hazırlanmaya başladığını belirterek, konunun yarınki Bakanlar Kurulu toplantısına geleceğini açıkladı.

''Anavatan Türkiye hükümeti ile işbirliği halinde reel sektörün gelişmesi için kaynak teminine gideceğiz. İç kaynaklarımızın ekonomik kalkınmamızda etkin bir şekilde kullanılmasını sağlayacağız'' diyen Eroğlu, yarın düzenlenecek bir basın toplantısı ile, ihracat taahhüdü karşılığında ihracat finansmanı imkanı sunulmasını sağlayacak Eximbank kredileri konusunda açıklamalarda bulunacaklarını söyledi.

 

Cumhurbaşkanlığı seçimi

Derviş Eroğlu, Cumhurbaşkanı adayı olup olmayacağı sorusuna, bu konunun UBP kurullarında henüz gündeme gelmediğini, günü geldiğinde konunun ele alınacağını ve bir aday belirleneceğini kaydetti.

''Ekonomiyi düzeltmek gibi ağır bir sorumluluğun altında olduklarını ve bununla uğraştıklarını'' belirten Eroğlu, ''devletine inanan UBP'nin, cumhurbaşkanlığı seçimine kendi adayı ile gireceğini'' açıkladı.

Eroğlu, başka bir soru üzerine, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı Talat'a destek veren açıklamalarından rahatsızlık duymadığını ifade ederek, hükümet olarak müzakerelerde Cumhurbaşkanı Talat'ı desteklediklerini sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler