Kılıçdaroğlu muhtarlıkla anlattı

Kılıçdaroğlu, muhtarlara mektup göndererek neden ‘hayır’ denilmesi gerektiğini anlattı. Kılıçdaroğlu mektupta ‘İhtiyar heyeti dahi seçimle geliyor’ diye yazdı

Yayınlanma: 23.03.2017 - 19:01
Abone Ol google-news

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye’deki tüm muhtarlara gönderdiği mektubunda, muhtarlığın demokrasinin temeli olduğunu belirterek 16 Nisan’da da demokrasinin oylanacağını kaydetti. Devletin tüm yetkilerinin tek bir kişiye devredilip edilmeyeceğine ilişkin karar verileceğini söyleyen Kılıçdaroğlu, sandıkta “Tek adam mı, demokrasi mi?” diye sorulacağını kaydetti.

‘Devlete zulüm yaratır’

Tek adam rejimine onay istendiğini belirten Kılıçdaroğlu, tek adamın kim olduğu ya da kim olacağı ile hiç meşgul olunmadığını belirterek, “Kim olursa olsun tek adamın aklı milletin aklından üstün olamaz. Bu anayasa değişikliği ile bir kişiye hem devletin başı hem de partinin başkanı, hem hükümet, hem Meclis, hem de mahkeme olma yetkileri veriliyor. Devletin tüm yetkilerinin denetimsiz şekilde bir kişiye verilmesi millet için sadece zulüm yaratır” ifadelerini kullandı.

İhtiyar heyeti örneği

Getirilmek istenen yeni sisteme muhtarlık işleyişinden örnek veren Kılıçdaroğlu, “Sizinle birlikte mahallenin işlerini görecek ihtiyar heyetinin dahi seçimle gelmesi söz konusu iken, hükümet işlerini görecek bakanların ve Cumhurbaşkanı yardımcılarının seçimle gelmediği bir düzen kabul edilebilir mi? Başkana, milletin seçtiği Meclis’i canı istediğinde, gerekçe göstermeden fesh edebilme yetkisi vermek istiyorlar. Sizi ya da ihtiyar heyetini kaymakamın gerekçe göstermeden canı isteyince görevden alabilmesini ister misiniz? Başkana tek başına kararname çıkarıp bütün iradeyi istediği gibi düzenleyebilme yetkisi vermek istiyorlar. Örneğin başkan bir gece aklına esip de kararnameyle ‘bütün muhtarlıkları kaldırdım’ diyebilir. Bunu kabul eder misiniz?” sorularını sordu.

Daha güçlü Meclis’

Referanduma sunulan pakette terör, işsizlik gibi en önemli sorunların çözülmediğini söyleyen Kılıçdaroğlu mektubunu şöyle tamamladı: “Daha güçlü bir Millet Meclisi kurabiliriz. Mahkemeleri bağımsız, adaleti hâkim kılabiliriz. Güçlü, huzurlu, güvenli bir Türkiye yaratabiliriz. Biz demokrasi için hayır diyoruz. 17 Nisan günü de bu ülkede hep beraber yaşayacağız. Aramıza duvarlar örmeden, birbirimizi ötekileştirmeden, öfkeyi ve kavgayı büyütmeden, huzurlu, güvenli, geleceğe umutla baktığımız bir Türkiye istiyoruz. Gelin siz de hayır deyin!”

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler