Kırgızistan anayasa değişikliğinde ısrarlı

Kırgızistan'da geçici hükümetin Adalet Bakanı Aida Salyanova, Kırgız hükümetinin anayasanın değişmesi konusunda ısrarlı olduğunu söyledi. Öte yandan Kırgızlar ile Özbekler arasında patlak veren silahlı çatışmalarda ölü sayısı 251'e, yaralı sayısı 2 bin 192'ye yükseldi.

Yayınlanma: 22.06.2010 - 13:47
Abone Ol google-news

Salyanova düzenlediği basın toplantısında, Oş ve Celalabad'da meydana gelen ve can kayıplarına yol açan olaylara rağmen ülke genelinde 27 Hazirandaki anayasa referandumu için hazırlıkların sürdüğünü belirtti.

Hükümetin ülkenin güneyindeki kentlerde olağanüstü halin uzatılmasının vatandaşların sandık başına gitmesine engel olmayacağını öngördüğünü kaydeden Salyanova, geçici yönetimin yasallaşması için referandumun şart olduğunu vurguladı.

Salyanova, anayasa değişikliği referandumunun yapılması konusunda uluslararası kuruluşların desteğini aldıklarını ifade etti. Adalet Bakanı, ayrıca referandum günü vatandaşların can güvenliğinin korunması için güvenlik birimlerine sıkı tedbirler alınması talimatını verdiklerini söyledi.

Hükümet, Oş ve Celalabad'daki çatışmalar nedeniyle Özbekistan'da kurulan kamplara sığınan Kırgızistan vatandaşlarının oy kullanabileceği sandıkların kurulması için Özbek makamlarından destek istemişti.

Bu arada, anayasal reformlardan sorumlu Başbakan Yardımcısı Ömürbek Tekebayev, referandumun yapılmaması halinde ülkenin kaosa sürüklenebileceğini belirtti.

Referanduma karşı olanlar

Öte yandan Komünist Partisi, geçici yönetimin anayasa referandumunu iptal etmesini ve yasallaşmak için başka yollar denemesini istiyor.

Eski Güvenlik Konseyi Başkanı Miroslav Niyazov, referandumun ülkeye güvenlik ve ekonomik refah getirmeyeceğini, güvenliğin olmadığı bir yerde referandumdan söz etmenin doğru olmadığını savundu.

Kırgızlar ile Özbekler arasında çatışma çıktığı sırada Oş güvenlik birimlerinin başına getirilen ve çatışmaların ardından istifa eden Ömürbek Suvanaliyev de, Kırgızistan'ın güvenliğini ve huzurunu referandumun çözemeyeceğini öne sürdü.

General Suvanaliyev, referandum günü güvenlik konusunda zorluk çıkabileceğini ve ülkenin kuzey kentlerinde de aynı senaryoların uygulanabileceğinden endişe duyduğunu kaydetti.

Kırgızistan'da 7 Nisanda Kurmanbek Bakiyev iktidarı devrildikten sonra Roza Otunbayeva başkanlığında oluşturulan geçici hükümet, meclisi feshetmiş ve anayasa mahkemesini kaldırmıştı. Otunbeyeva'ya 1,5 yıl süreyle geçici devlet başkanlığı yetkilerini verecek ve eski Sovyetler Birliği ülkelerinde ilk parlamenter yönetim sistemini vaat eden anayasa referandumunun 27 Haziranda, genel seçimlerin 10 Ekimde ve devlet başkanlığı seçimlerinin 2012 Ocak ayında yapılması kararlaştırılmıştı.

 

Silahlı çatışmalarda ölü sayısı 251'e yükseldi

Kırgızistan'ın güneyindeki Oş ve Celalabad eyaletlerinde Kırgızlar ile Özbekler arasında patlak veren silahlı çatışmalarda ölü sayısı 251'e, yaralı sayısı 2 bin 192'ye yükseldi.
Kırgızistan Sağlık Bakanlığından edinilen bilgiye göre, güneydeki çatışmalarda can kaybı sayısı bugün itibariyle 251 kişiye çıktı. Hastanelere de 2192 kişinin başvurduğu, bunlardan 1033 kişinin tedavisinin sürdüğü ifade edildi.

Resmi olmayan rakamlarda, ülkenin güneyindeki 5 günlük Kırgız ve Özbek çatışmasında ölü sayısının mevcut rakamlardan 10 kat fazla olabileceği ifade ediliyor.
Bu arada geçici hükümetin Başbakan Birinci Yardımcısı Almazbek Atambayev, 27 Haziranda yapılacak anayasa referandumu gününde vatandaşların güvenliğini sağlayacaklarını, referandumun yapılmasına kimsenin engel olmasına izin verilmeyeceğini açıkladı.

Atambayev düzenlediği basın toplantıda, kuzey kentlerinde halk arasında yayılan çatışma söylentilerinin doğruyu yansıtmadığını ifade ederek, "Durumu kontrol ediyoruz. Herhangi bir provokasyona şiddetle karşılık verilecek. Oyalanmayacağız. Biz ya düzeni seçeceğiz ya da kaosu seçeceğiz. Bağımsız bir devletin kaderinde söz ediyorum" dedi.
Atambayev, referandumda halkın desteğini alacaklarından emin olduğunu da sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler