Kırgızistan ile Özbekistan arasındaki sınır sorunu

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Kırgızistan ile Özbekistan arasında belirlenmemiş sınır noktalarında meydana gelen olaylarla ilgili, "sabırlı ve sorumlu olunması" gerektiğini söyledi.

Yayınlanma: 08.02.2013 - 18:02
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Devlet Sınır Hizmetleri Başkanlığı görevine yeni atanan Tokon Mamıtov'u kabul eden Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, sınır bölgelerinde yaşayan vatandaşların güvenliğinin önemine değinerek, "Sınır konusunda, sabırlı ve sorumlu olunması'' gerektiğinin altını çizdi.

Kırgızistan'ın, Özbekistan ile daha önce ortaklaşa varılan anlaşmaları çerçevesinde hareket edeceğini ve sınır konularının ele alınmasına objektif yaklaşılacağını vurgulayan Atambayev, iki ülkenin sınır belirleme çalışmaları konusunun altyapısının da komşu ülkeleriyle sıcak bir diyalogdan geçtiğini ifade etti.

Atambayev ayrıca, Sınır Hizmetleri'nin sınır sorununun çözümünde, Özbekistan'daki meslektaşlarıyla aktif işbirliği içinde olması gerektiğini kaydetti.

Mamıtov de açıklamasında, Atambayev'i, sınırlarda meydana gelen olayların çözümlenmesi, sınırdaki köylüler üzerindeki endişelerinin giderilmesi, vatandaşların güvenliğiyle, sınırların korunması konusunda bilgilendirdiğini söyledi.

Bu arada, koalisyon hükümetinin Başbakanı Cantoro Satıbaldiyev, Batken eyaletindeki Bojoy, Taş-Tumşuk, Çarbak, Tayan, Say adlı sınır köylerinin sosyal ve ekonomik durumunu iyileştirmek için bir dizi etkinliği içeren eylem planını onayladı.

Kırgızistan'da bir ay önce ülkenin güneyindeki Batken eyaletinde Özbekistan'a ait Soh ilçesinin Huşyar sakinlerinin, sınır karakoluna elektrik geçirmek için elektrik nakil direklerini diken 5 sınır muhafız askerine saldırmıştı.

Sovyetler Birliği'nin (SSCB) dağılmasının ardından Kırgızistan ile Özbekistan arasında hala belirlenemeyen sınır nedeniyle bölgede vatandaşlar ile muhafızlar arasında sık sık gerginlikler yaşanıyor.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler