KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu'ndan mektup
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, 24 Nisan 2004'te yapılan Annan Planı referandumun yıl dönümünün Kıbrıslı Türkler için sadece referandumların yıl dönümü değil, aynı zamanda Kıbrıslı Türklere verilen vaatlerin tutulmadığının hatırlanması için bir vesile olduğunu belirtti.
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, bu acı tecrübeler ışığında, olası bir çözümün yaşayabilir olmasına daha büyük özen gösterilmesi gerektiğini vurguladı. Derviş Eroğlu, 24 Nisan 2004'te Kıbrıs'ın her iki tarafında ayrı ayrı ve eş zamanlı yapılan referandumların 7. yıl dönümünde Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve Avrupa Birliği (AB) yetkilileri ile devlet ve hükümet başkanlarına birer mektup gönderdi. Cumhurbaşkanı Eroğlu'nun Genel Sekreter'e gönderdiği mektup ayrıca BM Güvenlik Konseyi ile BM Genel Kurulu üyelerine de dağıtılacak.
'Verilen sözler tutulmadı'
Eroğlu, mektubunda söz konusu referandumlara atıf yaptıktan sonra, 24 Nisan'ın Kıbrıslı Türkler için sadece referandumların yıl dönümü değil, aynı zamanda Kıbrıslı Türklere referandumlar öncesi ve sonrasında izolasyonların kalkacağı konusunda yapılan vaatlerin, alınan kararların ve verilen sözlerin tutulmadığının hatırlanması için bir vesile olduğuna işaret etti. Kıbrıslı Türkler tarafından kabul, Rumlar tarafından ise reddedilmiş olan BM Kapsamlı Çözüm Planı'nın onaylanmasıyla ilgili kararın Kıbrıslı Türkler için hiç de kolay bir karar olmadığını kaydeden Eroğlu, çünkü planın kendileri için çok büyük acılar, zorluklar ve tavizler içerdiğini, birçoğunun iki, üç ve hatta dördüncü kez yerlerinden edilmesi anlamına geldiğini hatırlattı.
'İzolasyonlar 45 yıldır devam ediyor'
O tarihten sonra Güvenlik Konseyi'ne 28 Mayıs 2004 tarihinde bir rapor veren Genel Sekreter'in, izolasyonların kalkması konusunda somut adımlar atılmasını ve Kıbrıs Rum tarafının Kıbrıslı Türklerle eşitlik zemininde bir uzlaşıya varmak istediğini sadece sözleriyle değil, somut adımlarla kanıtlaması gerektiğini belirttiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Eroğlu, ancak bunun yapıladığına işaret etti. Eroğlu, o dönemde uluslararası topluluğun Kıbrıslı Türklerin çözümsüzlüğün kurbanı olmaması gerektiğini de açıkladığını anımsatarak, ancak 45 yılı aşkın bir süredir bu izolasyonların sürdüğüne dikkati çekti.
'Kıbrıslı Türklerin inancı aşındırıldı'
''2004 yılı ve sonrasının olaylarından büyük hayal kırıklığı yaşayan Kıbrıs Türk halkının anlaşma iradesini değiştirmemekle beraber bu menfi gelişmelerin halkın bir uzlaşının fiiliyata geçirileceği konusundaki inancını kaçınılmaz şekilde aşındırdığını'' belirten Eroğlu, bu acı tecrübeler ışığında olası bir uzlaşının yaşayabilir olmasına daha büyük özen gösterilmesi gerekeceğini vurguladı.
Eroğlu, mektubunda şunları kaydetti: ''Kıbrıs Türk halkı, beni, hak ve çıkarlarının unutulup bir kenara atılabilecek sözlü teminatlara değil, bu hak ve çıkarların sulandırılmadan somut garantilere bağlanacağı bir çözüm anlaşması bulmak için seçti. Biz, Kıbrıs Türk tarafı olarak, BM Genel Sekreteri'nin İyi Niyet Misyonu çerçevesindeki görüşmelere bir yandan da 2004'ün tecrübelerinden dersler çıkartarak, diğer yandan da geleceğe bakan bir yaklaşım içinde katılıyoruz. Kıbrıs Rum tarafı, 2004 referandumundaki olumsuz oyuna karşın alternatifsiz bırakılmamış, aksine sözde 'Kıbrıs cumhuriyeti' olarak AB üyeliğiyle ödüllendirilmişti. Bu nedenledir ki görüşmelerdeki muhatabım Sayın Hristofyas'la sürdürülebilir bir çözüm anlaşması ortaya koymayı başarırsak, 2004 ve sonrasının tecrübelerinin tekrarlanmaması için gerekli tedbirleri almak zorundayız. Mantık, hakkaniyet ve adalet bunu gerektirmektedir.''
'Doğu Akdeniz'deki barış ve istikrara da katkı yapacak'
KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs'ta sorunlara gerçek çözümün kapsamlı bir uzlaşı ile gelebileceğini belirterek, adil ve yaşayabilir bir uzlaşının Doğu Akdeniz bölgesinde barış ve istikrara büyük katkı yapacağını vurguladı. ''Rum tarafının maalesef böyle bir uzlaşıya arzulu görünmediğine, çünkü kendisine sözde 'yasal hükümet' görüntüsü altında uzlaşı dışında girişimler yapma ve Kıbrıs Türklerini kısıtlamalar altında tutma olanağı verildiğini'' ifade eden Eroğlu, AB ve uluslararası topluluğun Rum tarafına bu konuda gerekli motivasyonu sağlayabileceğine vurgu yaptı.
Mektubunun sonunda Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs Türk tarafının iyi niyet ve yapıcı bir ruhla görüşmelere katılmaya devam edeceğini belirterek, BM Genel Sekreteri'nin gözetiminde Haziran ayında yapılacak üçlü görüşmede, geçmiş tecrübeler ve bugünkü gerçekler temelinde bir uzlaşıya varma konusunda daha fazla gecikmeden gerekli adımları birlikte atma ümit ve beklentisini dile getirdi.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza