KKTC'de Direniş Bayramı kutlanıyor

KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı'nın (GKK) 35'inci, Türk Mukavemet Teşkilatı'nın (TMT) 53'üncü kuruluş yıl dönümleri ve Kıbrıs'ın Osmanlılar tarafından fethinin 440'ıncı yıl dönümü olan 1 Ağustos Toplumsal Direniş Bayramı tören ve etkinliklerle kutlanıyor.

Yayınlanma: 01.08.2011 - 11:03
Abone Ol google-news

Üç anlamlı olayın yıl dönümü dolayısıyla Lefkoşa ile diğer merkezlerde törenler düzenlendi. Lefkoşa'daki törenler Atatürk Anıtı ve Şehitler Abidesi ile Cumhuriyet Parkı'ndaki Atatürk Anıtı'nda yapıldı.

Atatürk Anıtı ve Şehitler Abidesi'ndeki törene GKK Komutanı Tümgeneral Mehmet Daysal, GKK Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Mehmet Soğancı, KKTC Polis Genel Müdürü Günay Özan, bazı bakanlar, siyasi parti ve muharip dernek temsilcileri katıldı.

Atatürk Anıtı'ndaki tören

Atatürk Anıtı'ndaki tören, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Mehmet Daysal'ın askeri birlikleri selamlaması ile başladı.
Törende protokol sırasına göre çelenklerin anıta bırakılması, saygı duruşu, Saygı Marşı ve İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesinin ardından GKK Komutanı Tümgeneral Mehmet Daysal anıt özel defterini imzaladı.
Tümgeneral Mehmet Daysal deftere şunları yazdı:
''Ulu Önderimiz Atatürk;
Kıbrıs'ın fethinin 440'ıncı, Türk Mukavemet Teşkilatı'nın 53'üncü, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı'nın 35'inci yıl dönümü olan Kıbrıs üzerine Türk hakimiyetinin sağlandığı ve Yunan-Rum ikilisine karşı örgütlü mücadelenin başlatıldığı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin düzenli ordusunun kurulduğu bu anlamlı günde yüce huzurlarınızda bulunmaktayız.
Kıbrıs Türkü ve onun bağrından çıkmış mücahitlerin ruhunu taşıyan Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı olarak, Kıbrıs Türkünün Atatürk İlke ve İnkılapları doğrultusunda kurduğu cumhuriyeti daima ileriye götürmek ve bağımsız bir şekilde sonsuza kadar yaşatmak kararlılığındayız.
Güvenlik Kuvvetleri mensubu olarak bizler Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni koruma ve kollama vazifemizi her türlü şart altında yılmadan yapacak ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bayrağını dünya durdukça bu topraklar üzerinde dalgalandıracağız.
Aziz hatıran önünde saygı ve şükranla eğiliyoruz.''
Lefkoşa Atatürk Anıtı'ndaki tören GKK'dan Yarbay Murat Erdoğan'ın yaptığı günün anlam ve önemini belirten konuşması ile sona erdi.
Yarbay Murat Erdoğan konuşmasında, 1571'de Kıbrıs'ın fethi ile adada Türk hakimiyetinin sağlandığını, ancak adanın İngiltere'ye bırakıldığı 1878'den 1974 yılına kadar Kıbrıslı Türkler için karanlık günlerin devam ettiğini anlattı.
Erdoğan, bu dönemde Kıbrıs Türkü'nün sömürge idaresi yanında Rumların her tür zulüm, baskı ve saldırılarına karşı azim ve kararlılıkla mücadelesini sürdürdüğünü söyledi.
Kıbrıs Türkünü yok etmek ve adaya sahip çıkmak isteyen Kıbrıslı Rum ve Yunanlıların her tür entrikaya başvurduğunu, katliamlardan çekinmediklerini belirten Erdoğan, Rum Yunan ikilisinin ENOSİS'i gerçekleştirmek için EOKA tedhiş örgütü ile düzenlediği saldırılara karşı Kıbrıs Türkünün 1 Ağustos 1958'de TMT'yi kurarak özgürlük ve bağımsızlık savaşının ilk adımını attığını kaydetti.
Yarbay Murat Erdoğan, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 1974'te Rum ve Yunan işbirliğinde ENOSİS amacıyla düzenlenen darbe üzerine 1960 Garanti Antlaşması'ndaki haklara dayanarak gerçekleştirdiği Barış Harekatı'nın Kıbrıs Türküne özgürlük ve bağımsızlık, adaya barış, huzur ve istikrar getirdiğini söyledi.
TMT'nin düzenli bir orduya dönüştürülmesi ile GKK'nın kurulduğuna işaret eden Murat Erdoğan, GKK'nın Kıbrıs Türkünün her tür tehditten uzak, huzur ve güven içerisinde yaşamasını sağlamak, KKTC'nin varlığını sürdürmek maksadıyla sahip olduğu modern araç ve sistemlerle çağdaş bir silahlı kuvvetler konumuna ulaştığını söyledi.

Şehitler Abidesi'nde tören

Şehitler Abidesi'ndeki törende de protokol sırasına göre anıta çelenk konuldu, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi. Tören, GKK Komutanı Tümgeneral Mehmet Daysal'ın anıt özel defterini imzalaması ile tamamlandı.
Tümgeneral Mehmet Daysal deftere şunları yazdı:
''Aziz şehitlerimiz;
Sizler, Kıbrıs Türk halkının bağımsızlığı ve istikbali uğruna, halkımızın canı, malı, namus ve şerefini kanınız ve canınız pahasına gözünüzü kırpmadan savunduğunuz ve üzerinde bugün özgürce yaşadığımız, bu toprakları bize vatan kılarak şehitlik mertebesine eriştiniz.
İnsanlık, özgürlük ve Türklük uğruna seve seve hayatlarını vererek bu toprakları bizlere vatan yapan Türklük ateşi ile tutuşturdukları özgürlük meşalesini yıllar boyu yılmadan, tükenmeden taşıyarak bugünlere ışık tutan aziz şehitlerimizin manevi huzurunda saygıyla eğiliyor şükranlarımızı arz ediyoruz.
Ruhunuz şad olsun.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler