KKTC’de seçim ikinci tura kaldı

KKTC Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Şafak Öneri, hiçbir adayın yüzde 50'den fazla oy alamadığı cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kaldığını bildirdi.

Yayınlanma: 19.04.2015 - 11:27
Abone Ol google-news

Kıbrıslı Türkler değişim istiyor

Yüzde 62 katılım sağlanan seçimlerde yarışan 7 aday arasından yüzde 28.35 oy alan Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve yüzde 26.80 oy alan eski Lefkoşe belediye başkanı bağımsız Mustafa Akıncı, 26 Nisan günü yapılacak ikinci tura kaldı. Yüzde 22.49 oy alan Sibel Siber “Adayların birbirine bu kadar yakın olması güçlü adayların yarıştığını göstermiştir. Demokratik bir yarış oldu” demekle yetindi. Bir dönem Kıbrıs müzakerelerinde Türk tarafının müzakerecisi olan Kudret Özersay ise yüzde 21.25 oy aldı.

KKTC halkı dünkü seçimlerde “nasıl bir müzakere süreci” ve “müzakere masasında kim oturacak” sorularına yanıt ararken; hem sağ, hem de sol partiler karıştı. Seçmen Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nu ikinci tura bırakarak uyardı, solda da dengelerin yeniden kurulacağının işaretini verdi. 2013 seçimlerinde en yüksek oyu alan Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin (CTP) adayı Sibel Siber’in ikinci tura kalamaması ve sol seçmenin desteğini alan Mustafa Akıncı’nın önde çıkması solda liderlik kavgasının başlayacağının işaretini verdi.

Nisan sıcağında Ercan Havalanı’nden kent merkezine giderken yol boyu “Tabii ki Eroğlu” afişleri gördük. Ancak taksimizin şoförü Halil Darih aynı kanıda değildi. “Tabii ki Eroğlu gidecek, değişim olacak. Büyük olasılık 2. tura kalır o zaman da Eroğlu biter. Burada 8 üniversite var, gençler artık değişim istiyor, çözüm istiyor. Eroğlu çözüm yandaşı olmadı hiç” diyordu.

Kıbrıs mağdurları

Kuğulupark’ta konuştuğumuz bir grup genç “Kıbrıs sorunu”nun mağdurları olmaktan bunalmış görünüyorlardı. İçlerinden biri “Artık çözüm diye bir şeye inanmıyorum. Rum kaçıyor masadan, niye kaçmasın? Dünya seni tanımış, niye Kuzey’i başına dert edeceksin” diyerek umutsuz konuştu. Arkadaşı “Seçim 2. tura kalır, Eroğlu kazanır” derken, solcu aday Mustafa Akıncı’nın sürpriz yapacağını söyleyenler de az değildi.

Seçimlere bağımsız giren UBP-DP-Ulusal Güçler destekli Eroğlu dün Gazi Magosa’da oyunu kullandı. Siber ise Lefkoşe’de Şehit Tuncer İlkokulu’ndaydı. Siber’in seçmenlerinden Sibel Sorak, federal çözümden yana olan adaşını destekliyordu: “Kadının olduğu yerde çözüm vardır. Müzakere masasına barış diliyle oturacak. Sibel Siber kısa bir dönem başbakanlık yaptı. Buraya Türkiye’den TOMA getirilmesini iptal ettirdi.”

‘Devrimden sonra’

Seçimlerde müzakere süreci, ambargolar, ekonomi, Türkiyeli göçmenlerin durumu, barış gibi başlıklarda özetlenebilecek kritik sorunlarının çözümü için “masada kim oturacak” sorusuna yanıt arandı. “Kıbrıs’ta bütün sorunların altında ‘Kıbrıs sorunu’ var” diyen Semih Kolazili “O sorun hallolmadan diğerlerine zor sıra gelir. Hani ‘devrimden sonra’ denir ya... Bizim devrimimiz de çözüm” sözleriyle Kıbrıslı Türklerin “hissiyatını” özetledi

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler