"KKTC'ye sahip çıkın!"

KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Kıbrıs Türk halkına devletine sahip çıkması çağrısı yaparak, ''Devletsiz kalmak her şeyiyle aciz kalmak demek, başkasına muhtaç olmak demektir. Devletsiz yaşayan insanlar olabilir ama devletsiz yaşayan millet yoktur. Kıbrıs Türk halkı, Türk milletinin ayrılmaz, kopmaz bir parçasıdır'' dedi.

Yayınlanma: 23.12.2011 - 21:59
Abone Ol google-news

Rauf Denktaş, Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) İletişim Fakültesi tarafından hazırlanan ve hayatının anlatıldığı "Bir Tarih, Bir Ömür" adlı etkinlikte tanıtıldı. Denktaş, etkinliğin sonuna, ekrandan Kıbrıs Türk halkına seslendi.

YDÜ Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen etkinliğe Rauf Denktaş'ın eşi Aydın Denktaş, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer, Başbakan İrsen Küçük, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Adem Huduti, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Mehmet Daysal, Denktaş'ın oğlu Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Serdar Denktaş ile diğer yetkililer ve öğrenciler katıldı. Etkinlikte, Denktaş'ın biyografisi ve milli mücadele yılları anlatıldı, Eroğlu ve Serdar Denktaş konuşma yaptı, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'le yapılan söyleşi gösterildi.

Serdar Denktaş babasını anlattı

Rauf Denktaş'ın oğlu ve Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Serdar Denktaş, programda yaptığı konuşmada, ''Bir evlat için babasını anlatması normal koşullarda çok zor olmaması gerek. Ancak bu baba Denktaş ise, bu babanın evlatlarının sayısı önceleri yüz binlerle, zaman geçtikçe milyonlara ulaşıyorsa böyle bir babayı anlatmak o derecede zorlaşıyor'' dedi.

Babası Denktaş'ın annesini küçük yaşta kaybettiğini, dedesi Hakim Raif Efendi'nin disiplini, onun ve arkadaşlarının milliyetçi söylemleri arasında büyümüş birisi olduğuna dikkat çeken Serdar Denktaş, babasının çok genç yaşta babasını kaybettiğinde kendisini büyük bir yalnızlığın içinde bulduğunu, buna rağmen büyürken edindiği mücadeleci disiplin sayesinde, zor koşullarda yaşamını sürdürerek, İngiltere'de 2. Dünya Savaşı yıllarında avukatlık tahsilini tamamlayarak ülkesine döndüğünü anlattı.

Babasının evde harcadığı zamanın çok olmadığını, herhangi bir babanın yapacağı gibi kendi çocuklarının dertleriyle, sorunlarıyla, dersleriyle birebir ilgilenemediğini anlatan Serdar Denktaş, "Hepimiz için sığınılacak bir liman oldu başımız sıkıştığı anda. Lider çocuğuyuz diye arkadaşlarımızdan farklı bir duygu içerisine girmemizi sağlayacak tek bir davranışı olmadı. Bizi onun binlerce çocuğundan biri olarak büyüttü. Varlığı bize her zaman güç verdi, ama asla şımartmadı. Küçük yaştan itibaren biliyorduk ki, birine bir haksızlık yapsak babamdan azar işiteceğiz. Hakkımızı korumazsak gelip bizim adımıza hakkımızı korumayacağını da bildik hep" dedi.

Babadan ilk tokat

Babası ile ilgili bazı çocukluk anılarını da anlatan Serdar Denktaş, babasından ilk ve tek tokadı okuldan bir öğretmeninden şikayet mektubu gelince yediğini anlattı. Serdar Denktaş, babası Rauf Denktaş'ın en büyük üzüntüsünün gençlerin devlete sahip çıkmaması olduğunu vurguladı.

''Üç kez ölümden döndü''

Babasının bu yıl 24 Mayıs'ta rahatsızlandığını anımsatan Serdar Denktaş, bu süre içinde babasının üç kez ölümden döndüğünü, direnciyle herkesi defalarca şaşırttığını söyledi.

Serdar Denktaş şöyle devam etti:

''Solunum cihazına takılı olduğu günlerde çok zor bir gece geçirmiştik. Sabah erken saatlerde odasına girdiğimde ağzında solunum boruları ile dimdik otururken kendisini gördüğümde parlayan gözlerle yüzüme bakarak 'bunu da yendim; der gibiydi. En halsiz halinde 'Hristofyas ile Eroğlu bugün görüştü, sonucunu öğrenmek ister misin; diye sorduğumda nasıl bir anda canlandığını gördüm. Ankara'da olduğumuz günlerde sıkıldığını görünce 'ne yapmak istersin' diye sordum. 'Burası da vatan orası da vatan. Ama memleketime gitmek isterim' dediğinde bunu biran önce yapmamız gerektiğine inandım. Bugün çok şükür kendi evinde, kah masasında kah oturma odasında torunları ile, sevenleri ile konuşuyor ve yine esprilerini yapıyor.''


Babasının, ''Hz. Azrail'i gücendirdim herhalde çoktandır uğramıyor'' diyerek, haftada bir gün bölgeleri gezmek istediğini anlatan Serdar Denktaş, "Bunun için Allah'a şükrediyoruz. Onun yaşadığı her gün bizim için Allah'ın bir lütfü, bir hediyesidir'' dedi.

Eroğlu: ''onunla çalışmak, rakip olmak, yaşamım boyunca tattığım en büyük onur''

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da, gençlik yıllarında Doktor Fazıl Küçük, Rauf Denktaş ve Osman Örek'in isimlerini duyarak büyüdüğünü ifade ederek, ''Aramızda olmayan rahmetli Küçük ve Örek'i anarken, her zaman saygıyla baktığımız, sevdiğimiz Sayın Rauf Denktaş'a çok daha sağlıklı günler diliyor, bunun olması için duacı olduğumuzu vurguluyorum. Sayın Rauf Denktaş, yaşarken tarih olmuş müstesna kişilerden biridir'' dedi.

Uzun yıllar Denktaş'la milletvekili ve Başbakan olarak çalıştığını anımsatan Cumhurbaşkanı Eroğlu, kimi zaman rakip olduklarını, ancak onunla çalışmanın, ona rakip olmanın kendisi için yaşamı boyunca tattığı en büyük onur olduğunu vurguladı.

Sanılanın aksine çok uyumlu bir Cumhurbaşkanı-Başbakan ilişkisi sürdürdüklerine işaret eden Eroğlu, ''Zaman zaman problemlerimiz, görüş ayrılıklarımız olmadı değil, ama biz hiç bir zaman bir birimize saygısızlık yapmadık'' dedi.

Denktaş;ın Kıbrıs Türk halkına çok şey verdiğini, her şeyden önce Kıbrıslı Türkleri toplum olma noktasından alarak, halk olma noktasına getirdiğini vurguladı. Eroğlu şöyle devam etti:
''Bize öğretmenlik, liderlik yaptı. Pek çoğumuz, tarihimizi, hakkımızı, hukukumuzu ondan öğrendik. Davamızı nasıl savunacağımızı yıllarca onun söylemlerinde, demeçlerinde bulduk. Devlet olmanın önemini, ne anlama geldiğini o bize anlattı. Hükümet başkanı olarak da pek çok konuda bize yardımları oldu. Biz yıllarca Sayın Denktaş'ın kazanması, liderimiz olarak bize yön vermesi için çaba harcayan politikacılarız. Onun gösterdiği yolun doğru yol olduğuna güvendik. Kıbrıs konusunda neredeyse yüzde yüz örtüşen görüşler taşıdık, savunduk. Ben hiç bir zaman Sayın Denktaş'ı Kıbrıs konusunda arkadan hançerlemedim, ona oyun oynamaya çalışmadım.''

Rauf Denktaş: ''Mücadelenin yeni nesle anlatılması herkesin vatan borcu''

Rauf Denktaş, milli mücadele yıllarının anlatıldığı belgesel sonrasında ekrandan yaptığı konuşmada, 197 günlük hastalık sürecinde kendisini arayıp destek olan, kendisi için dua eden herkese teşekkür ederek, Kıbrıs Türk halkının sevgisinin kendisine moral verdiğini, motivasyonunu arttırdığını söyledi.

Kıbrıs Türk halkına, devletine sahip çıkması için çağrıda bulunan Rauf Denktaş, ''Devletsiz kalmak her şeyiyle aciz kalmak demek, başkasına muhtaç olmak demektir. Devletsiz yaşayan insanlar olabilir, ama devletsiz yaşayan millet yoktur. Kıbrıs Türk halkı, Türk milletinin ayrılmaz, kopmaz bir parçasıdır'' dedi.

Kıbrıs Türk halkını kurtarmak için verilen mücadelenin unutulmaması gerektiğini vurgulayan Denktaş, bu mücadelenin yeni nesillere anlatılmasının herkesin vatan borcu olduğunu söyledi.

''Bağımsızlıktan asla vazgeçmeyin''

Kıbrıs Türk halkının geleceğe bakarak, geçmişte yaşananların yaşanmaması için dik durması, Türklüğüyle gurur duyarak, Atatürk ilkelerinden taviz vermemesi gerektiğini kaydeden Denktaş, ''Devlet demek hürriyet demektir, dimdik ayakta durup, kimsenin boyunduruğu altına girmemek demektir. Bağımsızlığınızdan asla vazgeçmeyin'' dedi.

Müzakere masasında bunların bilinciyle oturulması gerektiğini, Maraş, Güzelyurt ve Karpaz yarımadası konusunda asla taviz verilmemesi gerektiğini vurgulayan Denktaş, ''Karpaz stratejik bakımdan çok önemli bir bölge. Asla taviz verilmeyeceğini herkesin bilmesi gerek'' diye konuştu.

''Kimse bizi bu yurttan, vatandan mahrum edemez''
diyen Denktaş, Kıbrıs Türk halkının Anavatan Türkiye'ye güvenmesini istedi. ''Anavatana gelecek her zarar, bize de zarar verecektir'' ifadesini kullanan Rauf Denktaş, Kıbrıs Türk halkının kimseye muhtaç olmadan yaşama, her zorluğun üzerinden gelecek gücü olduğunu kaydetti.

Denktaş, KKTC Devleti'nin bir evlat gibi olduğunu, bu evladı yaşatmak gerektiğini, ona zarar vermeye çalışan herkese ''dur'' demenin tüm Kıbrıslı Türklerin görevi olduğunu vurguladı.

Etkinliğin sonunda, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın, Çocuk Onkoloji Hastanesi'nin yapımı için KKTC Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından başlatılan 50 projesine kendi safari gömleğini bağışladığı da açıklandı.

Etkinlik sonunda Denktaş'ın fotoğraflarından oluşan sergi de ziyaret edildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler