Komisyonda 'asimilasyon' gerilimi

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bütçe görüşmelerinde "asimilasyon" tartışması yaşandı. BDP Diyarbakır Nursel Aydoğan, Türkiye Cumhuriyeti kuruluşundan bu yana Kürtlerin asimilasyona tabi tutulduğunu savundu.

Yayınlanma: 03.11.2011 - 17:17
Abone Ol google-news

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Diyanet İşleri Başkanlığı ile TİKA'nın bütçe görüşmelerinde tartışmalar yaşandı. MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, Atatürk döneminde Genelkurmay Başkanının maaşının Diyanet İşleri Başkanının maaşından düşük olmasının Başkanlığa verilen önemi gösterdiğini anlattı. Dinin siyasete bulaşmamasının önemine dikkat çeken Günal Diyanet İşleri Başkanı'nın Diyarbakır'da Dini Yüksek İhtisas Merkezi kurmayla ilgili açıklamasını eleştirerek, Başbakan'ın açılım talimatı sonrası böyle bir çalışmanın Diyarbakır'da yapılmasına dikkat çekerek "Diyanet İşleri Başkanının görevi mi açılım projesinin yürütülmesi" diye sordu.

"Kılıçdaroğlu Seyit'tir"

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu konuşmasında, islami tefrik-ayrımcılık yapıldığını ileri sürdü. Seçim döneminde sünni-alevi meselesiyle ilgili çok fazla şikayet aldıklarını anlatan Kuşoğlu, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nu hedef alan çok fazla propaganda yapıldığını söyledi. Bunlardan çok üzüntü duyduklarını söyleyen Kuşoğlu, "Siyasi bir tartışma olsaydı bizde genel başkanın seyit olduğunu söylerdik. Umreye gitmiştir, fotoğraflarını gösterip propaganda yapardık" dedi.

CHP'li Sarı'dan Görmez'e vicdan sorusu

CHP İstanbul Milletvekili Müslim Sarı da yaptığı konuşmada bu ülkenin en önemli inanç gruplarından Alevilerin Diyanet'e ayrılan bütçeden pay almadığını, Diyanet'te çalışan 100 bin kadar personelin bir kişisinin bile Alevi olmamasının Diyanet İşleri Başkanlığının açık bir ayıbı olduğunu savundu. Sarı, "Bu ülkenin Alevi vatandaşlarının, gayri müslimlerin, şii vatandaşların temsil edilmediği ve bütün bunların verdikleri vergilerle maaşlarını alan 100 bini aşkın personeli barındıran bir kurumun başkanı olarak Sayın Mehmet Görmez bu durumdan vicdanen rahatsızlık duymakta mıdır?" diye sordu.

"Türkiye tarihi boyunca Cumhuriyetin muhalif olduğu iki kesim var. Biri İslamcılar biri de Kürtlerdir"

BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan Bakan Bozdağ'ın yurt dışında yaşayan Türklerle ilgili, "Kendi kimlikleri ile Türk olarak yaşamalı, biz de o kimlikleri korumak için yardım etmeliyiz" sözlerini hatırlatarak "Bu tespitlere yürekten katılıyorum. Ama asimilasyon politikasına Türklere uygulandığında mı karşı çıkacağız. Bu ülkede asimilasyona tabi tutulan Cumhuriyetin kuruluşundan beri Kürt halkı gerçekliği var" dedi. İslam dininin de herkesin kendi dili kimliği ile yaşaması gerektiğini savunduğunu söyleyen Aydoğan, "Bu tespitleri doğru temelde herkes için istersek Türkiye'nin en önemli sorununun çözümüne de katkı yapmış oluruz" dedi. Aydoğan konuşmasının devamında ulus farklı dil ve inançlardaki insanların Türklük kimliği altında toplandığını belirterek, "Türkiye tarihi boyunca Cumhuriyetin muhalif olduğu iki kesim var. Biri İslamcılar biri de Kürtlerdir" dedi.

Aydoğan'ın sözleri CHP'li Aslanoğlu'nu ayağa kaldırdı

Aydoğan'ın bu sözleri üzerine CHP İstanbul Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, "Hayır. Hayır. Cumhuriyete laf demezsiniz" diye bağırdı. Aydoğan, "Ben gerçeklerden bahsediyorum" diye tepki gösterdi. Aslanoğlu, Aydoğan'ın bu sözlerine de "Türkiye Cumhuriyeti milletvekili, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak kimliğine saygı duyarım, ama Cumhuriyete laf edemezsiniz. Ayıptır laf edemezsiniz" karşılığını verdi. Aslanoğlu BDP'li Aydoğan'ın önüne giderek tepkisini sürdürdü.

Aydoğan sözlerini tamamladıktan sonra Komsiyon Başkanı Elvan, AKP Adana Milletvekili Necdet Ünüvar'a söz verdi. Bu arada tekrar ayağa kalkan Aslanoğlu, Komisyon başkanı Lütfü Elvan'a "Cumhuriyet adına laf ediliyor, siz sessiz kalıyorsunuz. Burası Türkiye Cumhuriyeti Meclisi" diye seslendi. Komisyon Başkanı Elvan, "Sayın Aydoğan'ın söylediği ifadeyi kaçırdım" deyince Aslanoğlu, "Cumhuriyet asilime ediyor, diyor" diye Aydoğan'ın sözlerini hatırlattı. Aslanoğlu, Bakan Bozdağ'a dönerek, "Bakan aynı sözlerim size. Türkiye Cumhuriyeti'nin bir bakanı olarak, yazıklar olsun" diye bağırdı. Aslanoğlu, "Cumhuriyet asimile etmez. Cumhuriyet sayesinde varsınız" diye tepkisini sürdürdü.

-"CUMHURİYET KİMSEYİ ASİMİLE ETMEZ"-

Elvan, Aslanoğlu'nun tepkisi üzerine, "Aslanoğlu'nun ifadesi doğru. Cumhuriyet kimseyi asimile etmez. Ama şu olabilir. Hükümet hükümete farlı politikalar olabilir. Asimile edici bir takım yaklaşımlar içinde olunabilir. Elbette cumhuriyet asimile etmez" dedi. Aslanoğlu, Komisyon Başkanı Elvan'ın sözleri üzerine, "Türkiye Cumhuriyeti laik, demokratik Cumhuriyettir. Kim gelirse gelsin buna dokunamaz. Cumhuriyet kimseyi asimile etmez" karşılık verdi.

Aslanoğlu'nun, "Sayın Bakan üzüntülerimi belirtiyorum" sözleri üzerine Bakan Bozdağ, "Burada ilgili kuruluşlarla alakalı milletvekilleri görüşlerini söyleyecek. Bunu söylerken başkaları tepki gösterecek diye görüşlerini söylemekten çekinirlerse o zaman yanlış olur. Aydoğan'ın görüşlerini söylemesi buradaki görüşlerinin herkes tarafından savunulması anlamına gelmez. Onlar görüşlerini söyler, biz de yeri gelince görüşümüzü söyleriz. Sabırları zorlasa da dinlemek gerek" dedi. Bozdağ'ın açıklamasının ardından görüşmelere devam edildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler