'Konuşma adabına, dine saygısı yok'

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, "Konuşma adabına, dine saygısı yok" diyerek Erdoğan'ın söylemlerine tepki gösterdi.

Yayınlanma: 06.08.2014 - 23:56
Abone Ol google-news

CHP ve MHP’nin çatı cumhurbaşkanı adayı Prof. . Ekmeleddin İhsanoğlu, seçim sürecinde ne laiklik, ne ahlak, ne adalet, ne eşitlik hiçbir şeye saygı gösterilmediğini vurgulayarak “En basit konuşma adabına saygı yok, dine saygı nerede kaldı. Türkiye 70 yıldır seçimler yapıyor. Böyle laflar, lakaplar ‘saksı, monşer, sen şusun, sen busun, ben şuyum, ben buyum...’ Türkiye tarihinde böyle söylem görmedi. Türk milleti şaşkınlık içinde” dedi.

İhsanoğlu dün Hotel Bosphorus Renaissance’de Alevi kanaat önderleriyle bir araya geldi. İhsanoğlu, toplantıda Alevilerin haklarının, meşru isteklerinin nasıl karşılanacağı konusunda fikir sahibi olduğunu belirtti. İhsanoğlu bir cumhurbaşkanının sahip olması gereken özellikleri şöyle sıraladı: “Cumhurbaşkanının tüm insan hak ve hürriyetlerine saygı göstermesi gerektiğine inanıyorum. Cumhurbaşkanı, temsil ettiği tüm vatandaşları din, inanç, ırk, milliyet, dil, cinsiyet temelinde herhangi bir ayrıma tabi tutmamalı. Laiklik prensibinin titizlikle, sadakatla uygulanması gerektiğine inanıyorum. Cumhurbaşkanı modern, şeffaf, çoğulcu demokrasinin gereğini yapmalı, onu korumalı ve bunun uygulanması için titizlikle içtiği anda, yemine sadık olmalı.”

YSK’nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı seçimi için hazırlanan reklam filminde ezan sesini kullanması nedeniyle yasaklaması anımsatılarak “Dini unsurların bu seçimde gereğinden fazla kullanıldığını düşünüyor musunuz? Laiklik hassasiyetle uygulanıyor mu?” sorusu yöneltilen İhsanoğlu, “Seçim sathı mahaline girdiğimiz günden itibaren ne laiklik ne ahlak ne adalet ne eşitlik ne hakkaniyet hiçbir şeye saygı yok. Hiç kimse hiçbir şeye saygı göstermiyor” dedi.

Alevi Bektaşi Eğitim ve Kültür Vakfı Karaağaç Dergâhı Başkanı Hüsniye Takmaz da görüşmenin oldukça iyi geçtiğini vurgulayarak “Aleviler demokrasi ışığını nerede görürse o ışığa doğru koşarlar. Kendisine yürekten destek verdiğimizi, katkı sunmaya hazır olduğumuzu belirtiyoruz” dedi.

İhsanoğlu, toplantının basına kapalı bölümünde de kanaat önderlerinin sorularına yanıt verdi. İhsanoğlu, “Bazı arkadaşlarımız Aleviler için azınlık diyor. Ben bu ifadeyi sevmiyorum. Burada azınlık yok. İnsan kendi vatanında azınlık olmaz” dedi. Kadınların siyasal ve toplumsal yaşamda yaşadıkları baskıya dair görüşleri sorulan İhsanoğlu, “Kadın meselesi yalnızca bizde değil tüm İslam dünyasında üzerine odaklanılması gereken bir konudur” dedi.

 

‘Devlet kabul etmeli’

Cemevleri konusuna da değinen İhsanoğlu “Siz eğer cemevleri ibadethanemizdir, diyorsanız devlet de bunu kabul etmelidir” diye konuştu. Diyanet İşleri Başkanlığı’na dair görüşleri sorulan İhsanoğlu, “Diyanet, anayasada belirtilen yetkilerini aşmamalıdır. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Avrupa’daki uzantısı DİTİB ve diğer vakıflar son seçimlerde adeta hükümet ve AKP sözcüsü gibi hareket ettiler. Bunu da gördükleri teşvik sayesinde yaptılar. Diyanet bir propaganda vesilesi değildir” yanıtını verdi.

 

'Alevilerle birçok konuda hemfikiriz'

Toplantıya İstanbul’daki 4 önemli dergâh Şahkulu, Karacaahmet, Eriklibaba ve Garip Dede’nin yöneticileri, Alevi kültür dernekleri, Gazi, Esenyurt, Okmeydanı, Kartal, Alibeyköy’ün de aralarında bulunduğu birçok cemevinden yönetici tarihçiler, yazarlar katıldı. Alevi kanaat önderleri ile yapılan toplantının ardından açıklama yapan İhsanoğlu, çok açık, samimi faydalı bir konuşma yaptıklarını, kendileri ile birçok konuda hemfikir olduklarını söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler