Korku kitabı oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iktidarı için tehlike olarak gördüğü her şeyin Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’ne girmesini sağlıyor.

Yayınlanma: 08.04.2015 - 21:52
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, 17-25 Aralık yolsuzluk operasyonlarının ardından gündeme getirdiği “paralel yapı tehdidi”ni kapsayacak şekilde yeniden düzenlenen ve kamuoyunda “Kırmızı Kitap” olarak bilinen Milli Güvenlik Siyaset Belgesi (MGSB) üzerindeki çalışmalar tamamlandı. Başbakanlığı döneminde “irticai tehdit” bölümünü kaldıran ve MGSB kapsamını daraltan Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı döneminde iktidarını hedef alan her “tehlike”nin belgeye girmesini sağlıyor. Paralel yapı ile birlikte “dini cemaatler” yeniden MGSB’deki iç ve dış tehditler bölümünde yer alacak. PKK’nin Suriye kolu olan PYD ve Gezi Direnişinin ardından iktidarın hedefi olan sosyal medya da tehdit algısı kapsamına alınıyor.

Erdoğan’ın 17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmalarının ardından dile getirmeye başladığı “paralel tehdit” daha sonra MGK toplantılarında da ele alınmıştı. Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanıyken başkanlık ettiği MGK toplantısında gündeme gelen ve Erdoğan dönemine sarkan MGSB değişikliği son aşamaya geldi. Bu kapsamda Erdoğan ve AKP iktidarını eleştiren, hedef alanlar ile kullandıkları araçlar için tehdit algısı geliştirildi.

 

İktidara göre tehdit

AKP iktidarına göre şekillenen tehdit algılarının, yaklaşık bir yıldır değişiklik çalışmaları süren MGSB’ye girmesi bekleniyor. Bu ay Erdoğan başkanlığında toplanacak olan MGK’nin MGSB’yi onaylayarak hükümete “tavsiye etmesi” gündemde.

Normalde her 5 yılda bir güncellenen MGSB’ye, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Genelkurmay Başkanı’nın önerileriyle süre ölçüsü aranmaksızın ekleme ya da çıkarmalar yapılabiliyor. Ancak Erdoğan’ın güncellenmesini istediği MGSB’ye, yapılan çalışmalar kapsamında yeni tehdit unsurları ekleniyor.

 

Gezi önlemi

Bunların başında da sosyal medya geliyor. Gezi eylemleri sırasında eylemcilerin çokça kullandıkları Twitter ile diğer sosyal medya ortamları da “kışkırtıcı faaliyet alanları” tanımlamasıyla MGSB’ye girecek. Gezi eylemlerini “Hükümete karşı ayaklanma” olarak değerlendiren AKP, MGSB aracılığıyla bu eylemlere karşı önlem alınması tavsiyesini tüm kamu kurumlarına bildirecek.

 

PYD terör örgütü

Tehdit unsurlarına, PKK’nin Suriye’deki kolu olarak gösterilen ve özellikle IŞİD’in Kobani’ye saldırısı sırasında ABD’nin hava bombardımanıyla destek verdiği PYD’nin eklenmesi bekleniyor. Süleyman Şah Saygı Karakolu’nun Eşme’ye taşınması sırasında Kobani’deki PYD güçlerinin destek verdiği yönündeki iddiaları Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Sözcüsü İbrahim Kalın yalanlamıştı. Erdoğan ve Kalın, sorular üzerine PYD’yi “terör örgütü” olarak gördüklerini dile getirmişlerdi.

 

IŞİD dış tehdit olacak mı?

Habertürk gazetesinin haberine göre, Suriye ve Irak’ta son dönemde gerçekleştirdiği eylemlerle uluslararası kamuoyunun gündemine gelen IŞİD de dış tehdit kapsamında MGSB’de yer alacak. MGSB’nin, bu ay sonunda toplanacak olan MGK’de ele alınarak kabul edilmesi, gereğini yapıp, “tehditlere yönelik mücadele stratejisi oluşturması için” Başbakanlığa gönderilmesi gerekiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler