Korkunç eğlendik

Son ayların popüler eğlencesi odadan kaçışta yeni trend, korku temalı oyunlar. Yine bir şifreyi çözmeye ya da kapalı kaldığınız yerden kurtulmaya çalışıyorsunuz ama bunu zifiri karanlıkta, biri odanın kapısını zorlarken ya da Halka filminin Samara’sı peşinizdeyken yapıyorsunuz.

Yayınlanma: 05.07.2015 - 17:46
Abone Ol google-news

Zili çalıp kapıdan içeri giriyorsunuz. Koridor bir anda kararıyor ve oyun başlıyor. Çıkışınız, girişiniz kadar kolay değil. Zaten oyunun amacı da bu. Bir saat süreniz var. Bu bir saat içerisinde bulmaca çözüyorsunuz, gizlenen materyalleri buluyorsunuz… Ya da korkudan hiçbir şey yapamıyorsunuz.

Evden kaçış oyunları konsepti uzun yıllardır bilgisayar oyunu olarak vardı. 2006 yılında Japonya'da ekrandan alınıp hayata geçirildi. Türkiye'de de 2014 sonundan itibaren büyük ilgi görmeye başladı. Şimdilerde 90 kadar evden kaçış oyunu var. Bunlardan 43’ü İstanbul'da. Kaçış oyunları son dönemde yeni bir form kazandı, pek çoğuna korku teması eklendi.

Beyoğlu’ndaki İstiklal Caddesi'ndeki Odadan Kaçış sizi küçük bir çocuğun esaretine götürüyor. Oyunun yazarları ve işletmecileri iki üniversite öğrencisi: Elektrik mühendisliği okuyan Cenk Külçe (26) ve gemi mühendisliği öğrencisi Engin Dikkulak (24). Cenk ve Engin biraz da eğlenerek pes ettiğim odadan beni kurtarıyorlar. Şimdiden söyleyeyim, tek başına gidince hiç eğlenceli değil. Hatta insanı geriyor. Zaten bu bir takım işi, en az üç kişi gerekiyor.

KAPIYA BARİKAT KURDULAR

Engin Dikkulak: İlk açtığımızda korku konsepti yoktu, sonradan geçtik. Ondan beri de beri ilginç anılar artmaya başladı çünkü oyuncuyla doğrudan iletişime geçiyoruz. Bu etkileşim esnasında da biraz doğaçlama gelişiyor işler, karşı tarafın reaksiyonunu tahmin edemiyoruz. Bizi korkutan oyuncular da çıkıyor. Mesela korkutmaya gittiğimiz zaman kapıya barikat kuranlar oldu. Oyun bittiği halde herkes köşeye sinmiş, çıkamıyorlar.
Kapıdan geri dönen, içeriyi görüp vazgeçenler oluyor. Oyunun senaryosunda önce klişeler üzerinden yürüyelim dedik, Testere filmi konsepti gibi. İlk girişte insanların gözünde canlandırması kolay olur diye düşündük. Ama onları da olduğu gibi kullanmak yerine kendi fikrimizin içine yerleştirdik. Küçük bir çocuğun ailesi tarafından tutsak edilmesi üzerine kapsamlı bir hikaye yazdık, onun içinde yansıttık. Doğrudan korkutmaya yönelik değil, kafasında kurduğu şeylerle gerildiği bir hikaye gibi düşündük.

MASKE İNSANI GERİLİME SOKAR

Cenk Külçe: Oyuncuların tekinsiz, gerilimli bir havaya girmeleri için maske kullanmaya karar verdik. İnsanlar biraz da görmedikleri, kafalarında netleştiremedikleri şeylerden ürker. Maskelerin öyle bir yapısı var. Sen maskeye baktıkça bir hikaye kurmaya başlarsın kafanda.

Kaçış evlerinin geçici bir trend olduğunu düşünmüyorum. Belki sadece asma kilitlerle şifre açmak sıkabilirdi ama artık iş mekanizma çözmeye ve korkuya döndü. Kendi içerisinde evrilerek sürekli devam edecektir.

BAŞKA NERELERDE VAR?

Paradigma

İstiklal Caddesi'ndeki mekanda iki oyun var.

1) Vegas’tan Kaçış: Las Vegas'ta bir kumarhanede hile yaptığınız anlaşılıyor ve sizi depoya zincirliyorlar. Kurtulmak için 1 saatiniz var.

2) Bella Arwen: Evlerinde çıkan yangından sonra hiçbir iz bırakmadan kaybolan küçük kız Arwen'in odasındaki sırrı çözmek size kalıyor. (2 kişi 100TL, 3-4 kişi 120 TL, 5 kişi 150TL. paradigmaescaperoom.com)

FAK The Game

Kadıköy’deler, sloganları “Yiyorsa gel”. Kara Zindan adlı oyunlarını “Dr.Scissors’ın yarattığı ve insanları tutsak ettiği acı, korku, vahşet dolu bir cehennem” olarak anlatıyorlar. İlerlemek için hikayenin ve bulmacaların çözülmesinin yanı sıra fiziksel yetenek de gerekiyor. (2 kişi 100TL, 3 kişi 120, 4 kişi 140TL, 5 kişi 150TL. fakthegame.com)

Kusursuz Kaçış

Halka filminin konseptini uyguluyorlar. Kadıköy’deki mekan “Kendinizi bir filmin içerisinde hissedeceksiniz” diyor. (2 kişi 100TL, 3 kişi 120TL, 4 kişi 140TL, 5 kişi 150TL.
kusursuzkacis.com)

Lanetli Ev

Oyun, Beyoğlu’nda 150 yıllık bir apartman dairesinde geçiyor. Adı üstünde, korku temalı. 1 saat boyunca oyuncular korku içinde bulmaca çözmeye ve evden kaçmaya çalışıyorlar. (2 kişi 120TL, 3 kişi 130TL, 4 kişi 140TL, 5 kişi 150TL, 6 kişi 180 TL. lanetliev.com)

Halloween

En garip senaryolardan biri. 6 yaşında ablasını bıçaklayarak öldüren Michael ıslah evinden kaçar ve sizi kaçırır. Onun elinden kurtulmak için 1 saatiniz var. Mekan Avcılar’da. (2 kişi 100 TL, 3 kişi 120 TL, 4 kişi 140 TL, 5 kişi 150 TL. halloweenescaperoom.com)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler