Korunmaya muhtaç sayısında büyük artış: Çocuk doğurup açlığa mahkûm et!

İktidar sözcüleri üç, dört çocuk çağrıları yaparken Türkiye’deki korunmaya muhtaç çocuk sayısı giderek artıyor. Son yedi yılda muhtaç çocuk sayısı yüzde 289, son iki yılda doğum yardımı alan kadın sayısı da yüzde 78 arttı. Bu tabloya rağmen çocuk yapın çağrılarını sürdüren iktidar, tecavüz sonucu hamile kalan kadınların kürtajına bile izin vermiyor.

Yayınlanma: 31.03.2017 - 20:48
Abone Ol google-news

Önce üç çocuk şiarıyla meydanlarda haykıran iktidar sözcüleri, daha sonra sayıyı artırarak kadınların doğurmasını arzuladıkları sayıyı dörde çıkardı ancak veriler, iktidarın doğum yardımı alan kadın sayısını da yardıma muhtaç çocuk sayısını da büyük bir hızla artırdığını ortaya koydu. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı (ASPB) verileri, yardıma muhtaç çocuk sayısının yüzde 289, doğum yardımlarının başladığı 2014 yılından 2016 sonuna kadar doğum yardımı alan kadın sayısının da yüzde 78 arttığını gösterdi. Daha fazla çocuk doğurmayı teşvik etmek için verilen doğum yardımı sayısında ve çocuklarıma verecek ekmeğim yok diyerek devlet korumasına başvuran sayısında büyük patlama yaşandı.

Doğum yardımı katlandı

Doğumu teşvik eden hükümet, bir önceki yıl 15 Mayıs’ta doğum yardımı uygulaması başlattı. Buna göre, Türk vatandaşlarına, canlı doğan birinci çocuğu için 300 TL, ikinci çocuğu için 400 TL, üçüncü ve sonraki çocukları içinse 600 TL tutarında doğum yardımı yapılıyor. Bir yandan daha fazla çocuk doğurmayı teşvik etmek için verilen doğum yardımı sayısında ve aktarılan kaynakta büyük artış yaşanırken bir yandan da binlerce aile çocuklarının en temel ihtiyaçlarını karşılayamamakta yani karnını doyuramadığı, üzerini giydiremediği, altını değiştiremediği için devletten çocuklarının koruma altına alınarak bakılmasını talep ettiği görüldü.

Yüzde 289

Çocuklar için verilen yardımlar iki şekilde uygulanıyor. Yardım alan çocukların önemli bir bölümünü korunmaya muhtaç durumda olup, korunma kararı alınmadan aile yanında desteklenen çocuklar oluşturuyor. Söz konusu çocukların sayısı iki yılda 73 binden 112 bine yaklaşmış durumda. Ancak çocuk yardımlarının başladığı 2010 yılından itibaren yaşanan çocuklardaki muhtaçlık oranı ne yazık ki yürekleri dağlayacak boyutta. Zira, 2010 yılında yine ASPB’nin yıllık faaliyet raporlarına göre, muhtaç çocuk sayısı 35 bin 298 iken, ailesinin bakamadığı muhtaç çocuk sayısı 2011 yılında 41 bin 778’e, 2012 yılında da 49 bin 461’e çıktı. Sonraki yıllarda da hızlı bir tırmanış gösteren muhtaç çocuk sayısı son yıllarda daha büyük bir ivme gösterdi. 2013 yılında 62 bini aşan muhtaç çocuk sayısı 2014’te de 80 bini aştı.

Geçici yardım da arttı

Koruma kararı alınan çocuk sayısında düşüş görülürken diğer nedenlerle geçici yardım alan çocuk sayısında da ciddi bir artış yaşandı. Söz konusu çocukların sayısı 2014’te 3 bin iken, geçen yıl bu sayı 23 bini aştı. Verileri değerlendiren Dr. Ergün Demir, son yıllardaki bu artışın en önemli nedenleri arasında işsizlik, yoksulluk ve gelir dağılımındaki eşitsizliğin bulunduğunu belirterek yoksulluğun gizlenemeyen bir gerçek olarak ortada durduğunu ve acı gerçeğin hükümetin halka pazarladığı refah değil, çocukları için koruma kurumlarına başvuru yapan annelerin gözyaşlarında gizli olduğunu söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler