Küçük Feministin Kitabı

Küçük Feministin Kitabı özellikle kız çocuklarına, kadın hakları mücadelesinin dününü ve bugününü anlatıyor. Sınıfta sözünü kesen oğlanlarla, kendilerini kötü hissettiren reklamlarla baş etmeyi de öğreten kitap, kız çocuklarına “Senin de şansın var” mesajı veriyor.

Yayınlanma: 12.07.2015 - 18:53
Abone Ol google-news

G8 toplantısıyla ilgili haberi İsveç’teki evinde televizyonda izleyen kız çocuğu Ebba düşünmeye başlar: “Dünya liderleri ha! Dünyayı bunlar mı yönetiyor? Hepsi üniforma gibi takım elbise giymiş, birbirine benzeyen, sekiz yaşlı adam. Kadınların lider olması yasak mı?” O ana kadar günün birinde Avrupa Birliği’nin başkanı olmayı hayal eden Ebba karar aşamasındadır: Ya bundan vazgeçip başka bir yol çizecektir ya da bazı tabuları yıkmayı öğrenecektir.

İşte küçük kızın feminizm yolculuğu böyle başlıyor. “Dünyada gençler, yaşlılar, kadınlar, beyazlar, siyahlar yaşarken neden hep erkekler karar veriyor?” sorusuyla da devam ediyor, Ebba’nın sorgulaması. Sınıfta sözünü kesen oğlanlarla, kız çocuklarına kendini kötü hissettiren reklamlarla baş etmenin bir yolu var mı acaba? Ebba sorguladıkça güçlenen bireylerden biri. Konuyu anneannesine açan küçük kız, bu konuda hangi yazarların hangi dönem neler yazdıklarını öğreniyor. Ebba güçlendikçe bireyler de güçleniyor. 

Uzun yıllar dünyanın farklı yerlerindeki küçük kızlara ulaşan Sassa Buregren kaleminden Küçük Feministin Kitabı artık Türkiye’de. Çevirisini Ünzile Tekin’in yaptığı, İsveç Sanat Konseyi desteği ile Güldünya Yayınları tarafından Türkçe'de yayınlandı, Türkiye’de yaşayan kız çocuklarını da sorgulamaya davet ediyor. 

 

8 MART VE OY HAKKI İÇİN MÜCADELE

Demokrasi ve aile tarihçesi gibi farklı konularda kurgu kitaplar yazan İsveçli yazar ve sanatçı Buregren’in kitabı çocuklardaki kalıplaşmış mesleki ve başarı yargılarını kırmak için ciddi bir rehber. Dünyanın egemenlerini sorgulayan Ebba’nın yolculuğu anneannesinin paylaşımları ile güçleniyor. Ebba güçlendikçe kız çocukları da öğreniyor. Mary Wollstonecraft’ın Kadın Haklarının Gerekçelendirilmesi kitabından alıntılar okuyor, Hedvig Charlotta Nordenflycht ve Anna Maria Lenngren gibi yazarları tanıyor. 1979-1990 yılları arasında İngiltere’nin başbakanı olan Margaret Thatcher’dan, İranlı yazar ve insan hakları savunucusu Şirin Ebadi’ye kadar 12 Nobel Barış Ödüllü kadını da. Simone de Beauvoir biyografisiyle güçleniyor. Kadın hareketinin en büyük zaferi olarak kabul edilen oy hakkını, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü öğreniyor. 

Görülmeyen, gösterilmeyen bu kadınlarla hedefleri hayalleri yükselen çocuğa verilmek istenen mesaj çok açık: “Senin de şansın var.” 

 

Çocuklara sözlük

Sözlük bölümünde çocuklara bazı kavramlar şöyle anlatılıyor:

 Feminizm: Kızlar ve oğlanlar arasındaki eşitsizliği (haksızlığı) görmek ve bunun için bir şeyler yapmak.

 Eşitlik: Kadınlar ve erkekler için eşit haklar.

 Cinsiyetçilik: İnsanlara cinsiyetleri temelinde ayrımcılık uygulamak.

 Anaerkillik: Kadın egemenliği; iktidarın kadınlarda olduğu, şu anda dünyanın hiçbir yerinde bulunmayan ama geçmişte olduğu iddia edilen bir toplum biçimi. 

 Ataerkillik: Erkek egemenliği; erkeklerin iktidarda olduğu ve dünyanın her yerinde bulunan bir toplum biçimi. 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler