Kültür Bakanı Demre'de

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Antalya'nın Demre ilçesi yakınlarındaki Andriake Liman kentindeki Roma Dönemi'ne ait, dünyadaki en büyük üç tahıl ambarından (Granarium) biri ve ayaktaki tek yapının Likya Uygarlığı Müzesi olarak düzenlenebileceğini bildirdi.

Yayınlanma: 22.09.2009 - 08:24
Abone Ol google-news

Bayram tatilini Demre'deki yazlığında geçiren Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, yöredeki antik kentlerde inceleme yaptı. Günay, bu yıl ilk kez kazı çalışmaları başlatılan Andriake Liman Kenti'nde kazı ekibi başkanı Akdeniz Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Çevik'ten bilgi aldı.

Bakan Günay, kazı alanının yanı sıra, M.S. 130 yılında yapılan Granarium Hadriani (Buğday silosu, tahıl ambarı) inceledi. 65x32 metre ebadındaki 7 odadan oluşan Granarium'un duvarlarının tamamen sağlam olduğuna değinen Bakan Günay, yapının restorasyon planının kısa sürede yapılması gerektiğini belirtti.

Bakan Günay, kazı alanında bulunan ve Noel Baba Müzesi'ndeki duvar resimlerinin restorasyonuyla ilgili 10 yıldır çalışma yürüten Arkeolog Restoratör Rıdvan İşler ile yapı ve neler yapılabileceği konusunda fikir alışverişinde bulundu.

Günay, Andriake Liman Kenti'nde yaptığı açıklamada, Roma'dan daha eski dönemlere kadar uzanan bir yerleşim merkezi olan Myra'nın Likya Uygarlığı'nın başkentlerinden olduğunu hatırlattı.

Andriake Liman kentindeki Granarium'un, Roma Dönemi'nde tahıl ambarı veya malzeme ambarı olarak yapıldığını ve Roma Dönemi'nin en büyük ambarlardan olduğunu anlatan Bakan Günay, dünyadaki en büyük üç Granarium'dan birinin Kuzey Afrika'da, ikincisinin Kaş yakınlarındaki Patara'da, üçüncüsünün de Andriake Antik Kenti'nde olduğunu söyledi.

Andirake'deki tahıl ambarının hala ayakta olduğuna işaret eden Günay, şunları kaydetti:

''Andriake Liman Kenti'ndeki Granarium'un duvarları ve kapıları ayakta, sadece çatısı eksik. Bu yapının varlığını yıllardan beri biliyordum. Ancak, sarmaşıklar ve toprak yığınları içinde kaybolup gitmişti. Geçen yıl burada bir çalışma başlatma kararı vermiştik. Bu yaz Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Çevik başkanlığında bir ekip çalıştı. Kazı yapıldı. Bu muhteşem yapı ortaya çıktı.

Çevresinde başka yapılar, pazar yeri, ibadet yerleri hepsi ortaya çıkıyor. Liman çevresinde yerleşim yerleri var. Arkadaşlarımla da konuşuyorum, benim düşüncem burayı bir Likya Uygarlığı Müzesi yapmak. Aynı zamanda bir açık hava müzesi ve bir kapalı müze olabilir.

Böylece ilk defa bir Roma ambar yapısı içinde, bu bölgeye ait gerçek bir tarihi yapının içinde ilginç bir müze ortaya çıkacağını tahmin ediyorum. Zaten şu anda Noel Baba Müzesi ve Myra Antik Kenti'nin 500 bin ziyaretçisi var. İleride bu bölge bu yapının da müzeye dönüşmesi ve çevrenin arkeolojik park haline gelmesi ile sanırım Türkiye'nin kültür turizmi açısından çok önemli duraklarından biri olacaktır.''

Günay ve beraberindekiler daha sonra Myra Antik Kenti'nde incelemeler yaptı. Burada yapılan kazı çalışmaları hakkında Prof. Dr. Çevik'ten bilgi alan Günay, Myra Antik Kenti'nde yapılacak kamulaştırma ve gelecek yıllarda yapılacak kazı çalışmaları hakkında görüş alışverişinde bulundu.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, daha sonra Myra Antik Kenti çıkışındaki bilet satış gişesinde Müze Kart kart satışları hakkında bilgi aldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler